lördag 25 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 4, (Inledning:2)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Den som läser boken kommer inse värdet av att inte lita på de råd man får från de beroende privatekonomiska rådgivarna, och förmodligen mötas av ett helt nytt sätt att tänka när det gäller sina långsiktiga investeringar. Förmodligen är det många läsare som aldrig har fått rådet att själv investera långsiktigt i egna aktier med stabil utdelningstillväxt och ingen rådgivare har förmodligen tidigare visat vilka enormt goda resultat man kan uppnå. Detta bland annat tack vare att det är helt fritt från förvaltningsavgifter att äga sina egna aktier. Även om titeln på boken lyder: ”Jag investerar, alltså kommer jag bli fri” skulle det kunna ses som att man allra först måste vara fri, i den bemärkelsen att det är man själv som har kontrollen över sin privatekonomi och själv fattar sina egna investeringsbeslut, för att tillslut kunna uppnå en ekonomisk frihet i framtiden tack vare sina investeringar.

Jag har alltid vara duktig på att spara mina pengar (senare investera) och dålig på att slösa och konsumera. Jag har alltid sett ett värde i att ha pengar tillgängliga på kontot, inte i överflöd, utan som ett medel för att känna frihet och tillfredsställelse över att inte behöva oroa sig över att inte kunna göra saker på grund av att det saknas pengar. Att veta att man kan köpa en ny dator, en dyr pryl eller ett dyrt klädesplagg, men istället välja att inte göra av med pengarna är ofta en minst lika skön känsla som att köpa själva produkten. Väljer jag att köpa en viss produkt idag minskar det mina tillgängliga medel i form av pengar, vilket alltså innebär att känslan av frihet minskar.

Ju mer pengar jag gör av med idag, desto längre ifrån målet att bli fri kommer jag. En gång sa en person i min närhet att jag är en av få som kan känna genuin glädje av att få pengar. Självklart skulle vem som helst bli glad av att få pengar, men skillnaden är att de flesta ser pengar som en möjlighet att köpa en viss produkt eller att använda dem till för att göra något de länge har velat göra. De flesta tänker alltså i form av att pengar skapar möjlighet till konsumtion. Jag har däremot alltid sett glädje i att kunna spara och investera pengarna och komma ett steg närmare friheten, vilket jag allt mer börjar se som det ultimata målet i livet, vilket har lett fram till att jag idag följer den investeringsstrategi som boken kommer beskriva. 

Jag har inte levt snålt i någon extrem form, men får hävda att jag är väldigt ekonomiskt medveten när det gäller mina utgifter och min konsumtion. Det handlar inte om att leva extremt snålt, utan främst om att prioritera och inte vara slösaktig med pengar. Även jag har mina laster, bland annat spel om pengar, vilket dock har ändrats ganska mycket på senare tid. Mer om det senare. Så länge man känner att man får ut ett värde av det pengarna läggs på i form av exempelvis bostad, mat och nöje ska man självklart lägg pengar på det. Det är samtidigt för många personer väldigt enkelt att motivera ett köp med att man anser sig vara värd att köpa en viss produkt. Finns det inga naturliga alternativ till att konsumera sina pengar är det svårt att bryta det mönstret. Den som har insett värdet av långsiktiga investeringar i aktier med utdelningstillväxt kommer garanterat tänka om en extra gång nästa gång man ska köpa något man anser sig ”vara värd”. Priset är högre än du tror. 

Som student har jag levt enkelt och inte känt att jag direkt haft spenderarbyxorna på mig. Jag har känt glädje i att spara 10 kr på pasta ena veckan och att köpa en öl på krogen för 39 kr istället för 59 kr har gjort att jag som student känt mig lite extra lycklig inombords. Det har lett till att jag insett värdet av pengar och att det i många, om inte alla fall, kan kännas riktigt skönt att inte slösa med sina begränsade resurser, vilket pengar trots allt är. Att samtidigt kunna investera en del av dem och få utdelning och ränta på dem är en riktigt härlig känsla. Det gör att jag får en smakbit på hur det kan vara att känna sig helt fri. Det kan alla få genom att börja investera i aktier med utdelning. Under det första året kanske du ”bara” får 5 000 kr i aktieutdelning, men det beror samtidigt på att din aktieportfölj inte är särskilt stor. Hade den varit tio gånger större hade du alltså under året sett ditt konto öka med 50 000 kr, bara på grund av att du investerat dina pengar i aktier som ger dig en inkomst i form av utdelning. Det hade räckt till att täcka många fasta kostnader under ett år om man tänker på att leva sparsamt. Dessa pengar kommer in på kontot utan krav på motprestation.

Nästa del

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 3, (Inledning:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Inledning


Vem är då jag som ska försöka övertala dig om att du bör sluta spara i dyra fonder och sluta ha pengar på bankkonton utan ränta, för att istället bygga upp din egen utdelningsmaskin som i framtiden kommer ge dig guldkant på tillvaron eller till och med fullständig frihet? Jag är student och har under de senaste åren läst, samt läser nu, kurser i bland annat företagsekonomi och nationalekonomi. Något jag kan konstateras är att det finns många teoretiska resonemang och matematiska formler som på olika sätt ska förklara hur aktier har ett samband mellan varandra. Det finns även ett teoretiskt väldigt starkt samband mellan avkastning och risk, vilket säger att en investerare inte ska ta på sig extra risk om han inte erhåller en belöning i form av tillräckligt hög avkastning. Risken med att äga aktier är i det här sammanhanget väldigt teoretisk. Risk mäts som volatiliteten, eller standardavvikelsen, hos en aktie. Alltså helt enkelt, ju mer aktiekursen svänger upp och ner desto mer riskfylld anses aktien vara. Ingen hänsyn tas till den underliggande verksamheten i bolag, vilket faktiskt är det en aktieägare får en del av då man investerar i aktier.

Det enda som det tas hänsyn till för att avgöra hur riskfylld en aktie är att äga, är hur marknaden väljer att handla aktien. Om aktien den ena dagen handlas upp mycket och nästa dag handlas ned mycket och det fortsätter på det sättet kommer givetvis aktien att svänga kraftigt. Svänger den mer än vad index gör eller vad en annan aktie gör kommer aktien anses vara extra riskfylld, helt utan att hänsyn tas till kvalitativa och fundamentala faktorer och utdelningshistorik exempelvis. Aktien ses då enbart som ett värde som ändras från den ena dagen till den andra. Är man långsiktig ägare och investerar för att ta del av en årlig stabil utdelningstillväxt och köper aktierna på låga nivåer kan det alltså enligt teorin anses som väldigt riskfyllt, om aktiekursen svängt mycket under perioden innan köpet. Detta trots att aktien i det läget är väldigt lågt värderad. För att avdramatisera aktieinvesterande och visa att det inte är komplicerat att avgöra vilka aktier som ska inga i en långsiktig aktieportfölj kommer boken redogöra för värdet av att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt, vilket är ett investerande helt utan förvaltningsavgifter. 



Som privatekonomisk rådgivare hos ett företag blir man givetvis indirekt en säljare av företagets produkter. Även om det inte är det bästa alternativet att föreslå det egna företagets breda aktiefond åt en kund som vill investera brett i svenska aktier, eftersom det finns billigare alternativ som kommer gynna kunden på lång sikt, måste man givetvis vara lojal mot sin arbetsgivare och inte gynna konkurrenterna. Det är då enkelt att dras in i en mentalitet som innebär att man försöker generera så mycket intäkter och provision som möjligt åt sin arbetsgivare och till sig själv om det finns ett internt belöningssystem. 


Att ha en annan syn på privatekonomi och vad som är långsiktigt bäst för olika kunder är säkert inte lätt att få fram i ett stort företag. Att agera på ett sätt som skulle maximera kundens avkastning och minimera sin egen vinning är givetvis en svår ekvation i ett företag som har som affärsidé att tjäna pengar på att förvalta kundernas pengar. Vilket jag kommer konstatera ett antal gånger finns det alltså ingen som är riktigt oberoende när det gäller att ge privatekonomiska råd. Det är därför viktigt att inse värdet av att själv investera sina pengar. 

En allt för stor del av invånarna i Sverige ser det säkert som naturligt att prata med någon utestående då man vill ha råd angående hur ens pengar ska investeras. Det är givetvis inte svårt att få tag på någon att rådfråga då de hamnar i en guldsits när de erbjuds att investera dina pengar, utan att själva riskera något, och samtidigt kunna ta ut en årlig avgift för det. Det enda sättet på vilket det skulle vara möjligt att finnas helt oberoende privatekonomiska rådgivare skulle vara om det var möjligt att ta betalt för att göra en genomgång av kundens ekonomiska situation. För att sedan föreslå de förbättringar som skulle vara bäst för kunden när det gäller privatekonomin. Investeringsförslaget från rådgivaren beror i det fallet alltså inte på att rådgivaren själv tjänar pengar på att kunden väljer en viss fond, utan istället att det är det billigaste och mest optimala alternativet för den specifika kunden. Vill kunden göra en engångsinsättning i en aktiefond med svenska aktier är det bara att konstatera att det är bäst att antingen investera i en fond som är avgiftsfri eller att få kunden att inse att det väldigt billigt, vilket jag visar senare, att bygga upp sin egen aktieportfölj, exempelvis bestående av svenska investmentbolag. För att jämföra vad olika fonder har för avgifter, hur de har utvecklats historiskt samt vilket innehav de har rekommenderas det att du besöker hemsidan ”morningstar.se”.


Nästa del

fredag 24 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 2 (Ord/Begrepp)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Ord/Begrepp


Det kanske verkar lite bakvänt med att börja med en ordlista, eller snarare en begreppsförklaring. Att ordlistan kommer i början är bara en av alla överraskningar du kommer mötas av i boken. För den ännu oinvigde i aktiers, långsiktigt aktieägandes, utdelningars samt ränta-på-ränta effektens magiska värld, är det viktigt att få en klar bild över de mest väsentliga begreppen i boken. Inget av de följande begreppen är särskilt svåra att förstå och de kommer att förklaras både en och två gånger när de senare förekommer i texten. För att du ska få ut maximalt av boken är det viktigt att du har en uppfattning om vad begreppen innebär. Börja med att läsa igenom detta inlägg för att sedan enklare kunna ta dig an de kommande kapitlen, vilka kommer få även den mest skeptiska personen att tänka om kring sin syn på långsiktig aktieinvestering. 



Courtage – den avgift man betalar till sin aktiemäklare då man köper eller säljer aktier. Hos de två stora nätmäklarna är det lägsta courtaget för handel med nordiska aktier i ett investeringssparkonto (förklaras snart) 39 kr. Det lägsta courtaget kallas för minimicourtage. Courtaget är rörligt vid större aktieaffärer, exempelvis 0,12 %. I det här fallet innebär det att courtaget är 39 kr upp till aktieaffärer på 32 500 kr, eftersom 39/0,0012 = 32 500 kr. Över det beloppet är courtaget 0,12 % av aktieaffärens värde. Köps aktier för exempelvis 50 000 kr blir courtaget 60 kr i det här fallet. Då de flesta kan antas handla med mindre belopp, några tusen kr per affär, är det främst minimicourtaget som är av intresse. Courtage kan även kallas transaktions- eller handelskostnad. Givetvis är det bra att ha ett så lågt courtage som möjligt vid aktiehandel, då det äter upp en del av kapitalet varje gång man genomför ett köp eller en försäljning av aktier. Även courtaget vid handel med amerikanska aktier är lågt, endast cirka 90 kr hos nätmäklarna.



Förvaltningsavgift – kostnad som fondförvaltare tar ut för att förvalta dina pengar. Ska i så stor utsträckning som möjligt helt undvikas då priset för att låta någon annan förvalta dina pengar på lång sikt är väldigt högt. Det ger sämre avkastning än då du själv förvaltar dina pengar, vilket kommer illustreras senare. När du blivit din egen förvaltare har du 0 % i årlig förvaltningsavgift - 100 % av avkastningen går till dig. Det kan noteras att det idag finns fonder som är fria från förvaltningsavgifter, exempelvis Avanza Zero, vilket kan vara ett alternativ för den som bara vill investera brett i ett aktieindex. 

Investeringssparkonto (ISK) – nytt sätt att äga aktier på sedan januari 2012. Istället för att betala 30 % skatt på aktieutdelningar och kapitalvinster betalas en schablonskatt baserat på investeringssparkontots genomsnittliga värde vid fyra olika mätpunkter under året. Underlättar deklarationen. Schablonskattens storlek beror på statslåneräntan per den 30:e november det föregående året. Schablonintäkten är för år 2013 1,49 % vilket gör att schablonskatten endast är 1,49 %*0,3=0,447 %. En utförligare beskrivning av investeringssparkontot finns under en separat rubrik i bloggen. Ett investeringssparkonto är det jag förespråkar att man ska äga sina aktier i, du kommer senare förstå varför. Det är även möjligt att äga fonder på ett ISK.

Aktiedepå – det traditionella sättet att äga sina aktier på. Här beskattas man på vanligt sätt när det gäller kapitalinkomster, alltså med 30 % på aktieutdelningar och 30 % på kapitalvinster. Man behöver själv deklarera sina vinster och förluster då man säljer aktier som ägs i en vanlig aktiedepå. (Jfr. med Investeringssparkontot)

Utdelning – den del av företagets vinst som delas ut till ägarna, och alltså inte stannar kvar i företaget för att återinvesteras i verksamheten. Utdelningen per aktie är det mest intressant nyckeltalet, det uttrycks i kr/aktie (eller utdelning i annan valuta/aktie). En del företag har stadigt ökande utdelningar, vilket gör att långsiktiga investerare har sett utdelningen per aktie öka flerfalt med åren. Detta är något man som aktieinvesterare vill ta del av, vilket kommer framgå i flera kapitel i boken. Svenska och nordiska företag delar vanligtvis ut pengar till aktieägarna en gång per år. Bland amerikanska företag gäller istället vanligtvis att de delar ut pengar till ägarna en gång per kvartal eller till och med ibland månadsvis. Det är inte alla företag som delar ut pengar till aktieägarna. 

Direktavkastning – beräknas genom att sätta utdelningen på årsbasis per aktie i relation till aktiens kurs, uttrycks i procent. Kan betraktas som en ”ränta” för att äga aktier. Förändras aktiekursen och/eller utdelningens storlek kommer även direktavkastning att ändras. Förändras dessa faktorer procentuellt lika mycket förändras dock inte direktavkastningen. För att ta några exempel: Utdelningen är i år 6 kr per aktie och aktien kostar 150 kr, vilket ger en direktavkastning på 6/150=4 %. Ökar utdelningen till 6,5 kr per aktie medan aktiekursen är oförändrad stiger direktavkastningen till 4,33 %. Är utdelningen oförändrad på 6 kr men aktiekursen stiger till 180 kr minskar direktavkastningen till 3,33 %. Ökar utdelningen till 6,6 kr och samtidigt som aktiekursen ökar till 165 kr kommer direktavkastningen vara oförändrad på 4 %, eftersom både täljaren och nämnaren har ökat med 10 %. Sänks utdelningen medan kursen är konstant sjunker direktavkastningen och är utdelningen konstant, medan kursen sjunker, kommer direktavkastningen att öka. 

Utdelningstillväxtinvestering – att investera i företag som under många års tid årligen har höjt utdelningen per aktie. Bland dessa företag finns några av världens mest kända och stabila företag. Tillväxten i utdelningen kommer dra nytta av ränta-på-ränta effekten, vilket innebär att utdelningen ökar snabbt. Ökar utdelningen med 10 % per år kommer den att fördubblas efter drygt sju år. 

Utdelningsmaskin – att ha en aktieportfölj där fokus är på att äga aktier med stabil utdelningstillväxt. Kapital investeras endast i aktier med pålitlig utdelningstillväxt för att årligen kunna återinvestera utdelningen i fler aktier samt se fram emot en ökad utdelning per aktie varje år under de kommande åren. Efter ett antal år kommer utdelningsmaskinen, genom nyinvesteringar, återinvesteringar samt utdelningstillväxt, ha vuxit sig tillräckligt stor för att utdelningsmaskinen ska generera tillräckligt mycket pengar för att det ska vara möjligt att leva på den inkomsten eller använda pengarna till att sätta guldkant på tillvaron. 

Diversifiering – att sprida risker genom att bredda innehavet i sin aktieportfölj. Det klassiska exemplet för att illustrera vad diversifiering går ut på är att ”man inte ska lägga alla ägg i samma korg”. När det gäller aktieinvestering handlar det helt enkelt om att inte investera alla sina pengar i ett enda företag, eftersom det blir väldigt riskfyllt. Man har då 100 % bolagsspecifik risk, eftersom värdet på ens investering helt beror på en enskild akties (bolagets) utveckling. Genom att investera i flera aktier, i olika branscher, länder och så vidare, sjunker den bolagsspecifika risken i portföljen. Har man en portfölj med aktier i 15 olika företag står varje företag för 6,67 % av portföljens värde. Drabbas ett av företagen av något negativt och aktiekursen sjunker med 50 % kommer portföljvärdet endast sjunka med 3,33 %. Vid en kraftig kursuppgång hos en aktie kommer effekten på den totala portföljen på motsvarande sätt inte bli så stor. Det finns lika många förespråkare av att använda sig av bred diversifiering som det finns motståndare till det, alltså personer som föredrar att fokusera aktieinnehavet till ett litet antal aktier. Den genomsnittlige investeraren bör absolut ha en diversifierad aktieportfölj.

Inflation – pengars köpkraft minskar med tiden. Den mängd varor och tjänster man kan köpa för en hundralapp idag är mindre än vad man kunde köpa för en hundralapp för x antal år sedan. Det är samtidigt mer än vad man i framtiden kommer kunna köpa för hundralappen, då priserna stiger. Ett grundläggande krav med sina investeringar är att få en avkastning som överstiger inflationen. Läs mer om inflation under bloggrubriken "Inflation" där bland annat den historiska inflationen i Sverige illustreras.

Insättningsgarantin – innebär att staten garanterar att belopp upp till 100 000€ är skyddade om en bank eller annat kreditinstitut där man har satt in pengar skulle gå i konkurs. Givetvis omfattas alla storbankernas bankkonton av denna insättningsgaranti samt även en del mindre aktörers konton. Det finns dock en hel del aktörer, som erbjuder möjligheten att sätta in pengar hos dem och få en hög ränta, som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. En varning bör ges för att sätta in pengar hos ett institut som inte omfattas av insättningsgarantin. Beloppet 100 000€ gäller per person och institut. På Riksgäldens hemsida (www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/) går det att läsa mer om insättningsgarantin samt söka på vilka banker och institut som omfattas.

Investerarskyddet – fungerar lite liknande insättningsgarantin. Investerarskyddet gäller dock för aktier, värdepapper samt pengar som finns hos institut som utför investeringstjänster, alltså bland annat handel med värdepapper. Det träder i kraft om det institut där man har sina aktier skulle gå i konkurs. När du har blivit kund hos exempelvis någon av nätmäklarna, öppnat ett Investeringssparkonto och har köpt aktier står du själv som ägare av aktierna, inte institutet. Det betyder att om institutet går i konkurs kommer dina tillgångar inte ingå i konkursboet. Investerarskyddet träder således endast in i det fallet då institutet skulle varit väldigt vårdslöst och blandat ihop kundernas tillgångar med sina egna. Investerarskyddet gäller upp till 250 000 kr per institut. Även om Investerarskyddet går det att läsa mer på Riksgäldens hemsida.

Nästa del

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 1, (Förord)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Förord

Jag anser att det är allt för många som är allt för passiva när det kommer till den egna privatekonomin. Förmodligen är kännedomen om hur enkelt, billigt och motiverat det är att investera i egna aktier istället för dyra fonder väldigt begränsad. Under de senaste åren har det skett mycket som motiverar till att bygga upp sin egen aktieportfölj, bland annat införandet av investeringssparkontot år 2012. På lång sikt är det möjligt att uppnå betydligt bättre resultat genom att förvalta sina egna pengar, eftersom det är fritt från höga årliga förvaltningsavgifter. Det är helt enkelt bättre om all avkastning kommer dig själv till del, det är trots allt du som har investerat dina pengar. 

Det är förmodligen inte många svenskar som känner till att det går att investera i aktier som stadigt höjer utdelningen, år efter år. Detta ger aktieägaren en stabil inkomst som med fördel kan återinvesteras för att uppnå väldigt goda resultat på lång sikt. Att investera långsiktigt i egna aktier med utdelningstillväxt har du förmodligen aldrig fått som råd från din privatekonomiska rådgivare, eftersom bankerna och de andra aktörerna då går miste om förvaltningsavgifter och courtage. Det är därför viktigt att inse att ingen idag ger helt oberoende privatekonomiska råd och kostnaden för att följa dessa råd blir på lång sikt väldigt hög. 

Jag vill visa att det för alla finns ett stort utrymme av sin lön att investera i egna aktier varje månad. Förmodligen är det så att du, liksom många andra, idag konsumerar i en betydligt större utsträckning än vad du egentligen behöver. Ju mer du väljer att konsumera idag, desto mindre pengar finns över till att investera långsiktigt och bygga upp din alldeles egen utdelningsmaskin. Den som tar tag i sin privatekonomi, både vad gäller sättet att investera sina pengar på samt storleken på månadskostnaderna, kommer kunna tacka sig själv i framtiden då utdelningsmaskinen genererar tillräckligt med pengar för att täcka alla kostnader under året. Då har man uppnått friheten! 

Nästa del finns här

torsdag 23 maj 2013

Mängden pengar i världen

Hur mycket pengar finns det i världen? Det är säkert en fråga många har ställt sig (eller kanske inte). Hur som helst, i videon här nedan försöker man reda ut just det. Där förklaras även hur dagens pengasystem fungerar, i vilket vi använder oss av så kallade Fiat-pengar, alltså pengar som inte är backade av någon annan tillgång, som det var förr, då valutorna hade en fast växelkurs till US-dollarn, som i sin tur gick att lösa in mot en viss mängd guld, närmare bestämt 1 ounce guld för 35 dollar. Systemet då US-dollarn var backad av guld, även känt som "Bretton Woods", försvann i början på 1970-talet då valutorna tilläts flyta fritt. Dagens pengasystem bygger, som alla vet, på att alla upprätthåller förtroendet för att våra mynt och sedlar är värd just det som anges på dem. 

Skillnaden mellan mängden fysiska pengar och mängden pengar alla människor på jorden kan spendera är stor, vilket förklaras i videon. Ökar Riksbanken mängden pengar med 1 miljard kommer penningmängden i samhället beroende på det som kallas "fractional banking" (kreditmultiplikatorn) öka med exempelvis 10 miljarder kr, om bankernas reservkrav är 10 %, eller omvänt 1/0,1= 10 i kreditmultiplikator. 

För den kunskapstörstande finns det många fler intressanta populärvetenskapliga videor från Vsauce, vilka har gjort denna video. I andra videor utreds frågor som "Hur mycket väger Internet?", "Hur högt kan vi bygga?", "Vad skulle hända om solen försvann?" samt väldigt mycket annat.




Femte bokrecensionen - The Single Best Investment


The Single Best Investment


The Single Best Investment

Författare: Lowell Miller 

Språk: Engelska
Antal sidor: 248
Först utgiven: 2006
Lässvårighet: Medel



Boken The Single Best Investment är skriven av Lowell Miller som är VD och huvudportföljförvaltare på Miller/Howard Investments, vilka förvaltar några miljarder dollar. Han har varit professionell investerare och portföljförvaltare under närmare 40 års tid. Han har även förekommit i kända amerikanska investeringstidningar/medier som The Wall Street Journal, Forbes och Bloomberg. De tankar och den synen Miller har på aktieinvesteringar stämmer väl överens med de jag har, alltså att investera i aktier med utdelningstillväxt, det som på engelska heter "Dividend Growth Investing". Det är som han skriver i boken: "utdelningar och återinvesterande av utdelningar är nyckeln till kungariket."

The Single Best Investment är givetvis fokuserad på den amerikanska aktiemarknaden, vilket amerikansk investeringslitteratur nästan alltid är. Bland annat beskriver Miller värdet av att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt och att återinvestera utdelningen, för att bygga upp en ”compounding machine”, vilket skulle kunna översättas till det jag kallar för utdelningsmaskin. Han beskriver världens åttonde underverk, ränta-på-ränta effekten, och att man ska överge obligationer. I boken beskrivs även olika traditionella värderingsverktyg. Olika typer av nyckeltal som P/E-tal (aktiekurs/vinst per aktie), P/S-tal (aktiekurs/försäljning per aktie), bokfört värde på det egna kapitalet med mera ges det en genomgång av. 

Något som är extra intressant är att boken tar upp en del verkliga bolag som har just den egenskapen att de årligen har höjt utdelningen per aktie under flera års tid. Bland de företag han tar upp finns bland annat välkända jättar som Johnson & Johnson och Procter & Gamble men även, säkert för många, mindre kända amerikanska bolag som Helthcare Realty och Pitney Bowes. Faktum är att något av de verkliga bolag han beskriver, som verkar inom finansbranschen, faktiskt har sänkt utdelningen sedan boken kom ut år 2006, vilket alltså var innan finanskrisen bröt ut och kraftigt påverkade bolagen i finansbranschen negativt. Detta har gjort att en investering i det bolaget med målet att ta del av en stadigt ökande utdelning inte har varit allt för lyckad. Även hos bolag som till synes kan verka väldigt stabila när det gäller förmågan att årligen höja utdelningen per aktie till ägarna finns det givetvis en viss osäkerhet, speciellt bland företag inom vissa branscher, däribland finansbranschen vilket även aktieägare i några av de svenska bankerna märkte av under finanskrisen. Det är därför av stor vikt att ha aktier i flera bolag inom olika branscher i sin aktieportfölj, så att man inte är utelämnad till ett fåtal bolag när det gäller den höjda utdelningen i framtiden. 

På de amerikanska börserna finns det givetvis betydligt många fler bolag med stabil utdelningstillväxt att välja på än i Sverige, och till viss del inom andra branscher. Jag anser absolut att man som investerare i Sverige bör ha en del av sin utdelningsmaskin investerad i amerikanska aktier, av ett antal anledningar. Dels kommer utdelningen från dem oftare under året, kvartalsvis eller månadsvis, vilket gör att kassaflödet till dig från dina aktieinnehav blir jämnare under årets månader. Några av världens mest kända, största och mest stabila bolag finns noterade i USA. Bara för att de är noterade där ska man inte bortse från dem. Hade exempelvis The Coca-Cola Company varit noterat i Sverige hade man säkert med väldigt hög sannolikhet ägt aktier i bolaget, men nu kanske man väljer att inte göra det eftersom det är börsnoterat i ett annat land än Sverige. Kom ihåg att courtaget är lågt även för amerikanska aktier, cirka 90 kr hos de båda nätmäklarna. Många bolag i USA är sanna utdelningsaristokrater, vilket betyder att de årligen under minst 25 år har höjt utdelningen per aktie, vilket på lång sikt gjort att utdelningen per aktie flerdubblats många gånger om, vilket tillfredsställt de långsiktiga aktieägarna. 


Slutsats

The Single Best Investment passar bra för den som vill läsa mer om värdet av långsiktiga aktieinvesteringar i bolag med stabil utdelningstillväxt med en amerikansk vinkling. Boken förklarar en hel del begrepp, nyckeltal och aktievärderingsmetoder, vilket gör att den som ännu inte har hållit på med aktieinvestering i någon större utsträckning får en grundläggande genomgång av dessa viktiga faktorer. Då boken har sju år på nacken är viss aktiedata som redogörs för i boken något förlegad. Alla bolag som beskrivs närmare i boken tydliggörs med en nyckeltalsöversikt som sträcker sig från 1989 till 2006, vilket ger en intressant överblick över hur bolagen har ökat vinster, utdelningar med mera. Det är viktigt som läsare att ta del av företagets nyckeltal, som försäljningstillväxt, vinsttillväxt, utdelningstillväxt med mera via Internet för åren efter 2006 för att undersöka hur bolagen har utvecklats och om utdelningstillväxten har fortsatt sedan boken gavs ut.

onsdag 22 maj 2013

+91 % (och -87%)

Förändring bland kryddorna i portföljen


Likt kryddor i maten har kryddor i aktieportföljen olika smakkaraktär. Vissa är söta, andra är sura och några är beska. Jag har under de senaste dagarna gjort mig av med en söt och en sur krydda i portföljen. Vilket jag skrev om i inlägget om min aktieportfölj del 2 har jag några aktiekryddor i portföljen. Dessa är att betrakta som "kryddor" eftersom de utgör mindre belopp samt är betydligt mer riskfyllda jämfört med mina anda innehav. Jag sålde i förra veckan av mitt innehav i Opus med en uppgång på 91 % samt mina sista aktier i Northland Resources, med en nedgång på 87 %. Jag lyckades trots den kraftiga nedgången i aktiekursen komma undan relativt smärtfritt då jag för några månader sedan sålde av en del av mitt innehav i Northland Resources efter att aktiekursen stigit med ett antal 10-tals procent på kort tid. Mitt äventyr i Northland slutade i princip +/-0. 

Aktiekryddorna blir kanske ett nollsummespel i längden då de är att betrakta som väldigt spekulativa..

Gratis e-bok - upplägg

Gratis e-bok – upplägg på bokinläggen


I de tidigare tre inläggen om min bok har jag skrivit att jag kommer ge ut min bok Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI - en bok om AKTIEUTDELNINGAR, hur du blir DIN EGEN OBEROENDE PRIVATEKONOMISKA RÅDGIVARE samt hur du får PENGAR ATT VÄXA LÅNGSIKTIGT gratis här på bloggen i form av en följetong, likt en e-bok. Boken skulle i pocketformat vara cirka 250 sidor om man räknar från första till sista sidan och tar hänsyn till de bilder och illustrationer som finns. Min tanke är att ett blogginlägg som innehåller text från boken ska vara cirka 800 ord långt. En sida i en vanlig pocketbok innehåller cirka 300-350 ord (det här inlägget är knappt 800 ord). Då jag även kommer fortsätta skriva om mitt eget aktieinvesterande, min aktieportfölj, köp och försäljningar av aktier, utdelningsinkomster med mera kommer givetvis inte alla blogginlägg i framtiden bestå av text från min bok. 

Jag har tänk att lägga upp publiceringen av min bok på följande sätt: först har jag två dagar med fyra inlägg med text från min bok och sen växlar jag det med ett inlägg som har med mina aktieinnehav, investeringar, utdelningar, sparande, privatekonomi och aktiemarknaden att göra. Jag kommer alltså göra två blogginlägg per dag med text från min bok under de dagar jag lägger upp text från boken. Ett på morgonen/förmiddagen och ett på eftermiddagen/tidig kväll. Detta för att publiceringen av hela boken inte ska ta jättelång tid. Då allt som läggs ut på bloggen givetvis finns kvar även i framtiden går det väldigt smidigt för dig som läsare att läsa ifatt om du missat något eller några delar av boken. Per vecka kommer alltså mellan 8 och 10 inlägg här på bloggen enbart bestå av text från boken. Under två veckor kommer det alltså se ut enligt följande: 


Månd: Bokinlägg x2

Tisd: Bokinlägg 
x2

Onsd: Vanligt inlägg

Torsd: Bokinlägg 
x2

Fred: Bokinlägg 
x2

Lörd: Vanligt inlägg

Sönd: Bokinlägg 
x2


Månd: Bokinlägg 
x2

Tisd: Vanligt inlägg

Onsd: Bokinlägg 
x2

Torsd: Bokinlägg 
x2

Fred: Vanligt inlägg

Lörd: Bokinlägg 
x2

Sönd: Bokinlägg 
x2

För att du som läsare lättare ska hitta till nästa del av boken kommer det finnas en länk längst ner i varje bokinlägg, vilket jag alltså kommer lägga till i det senast upplagda bokinlägget när ett nytt bokinlägg publiceras. Det kommer även i varje bok-blogginlägg finnas en länk till den föregående delen av boken, bokens innehållsförteckning samt till första delen av boken. Vilket de flesta säkert redan har noterat finns det en flik högst upp   på bloggen som heter "GRATIS e-BOK". Där finns i nuläget innehållsförteckningen. Jag kommer där länka till det första inlägget som hör till respektive kapitel i takt med att de delarna läggs upp. Tycker man exempelvis att kapitlet "Om aktieutdelningar" verkar intressant kommer man genom att trycka på den rubriken komma till den första delen i det kapitlet. Därifrån går det sedan smidigt att läsa vidare till nästa del i kapitlet genom länkarna som kommer att finnas i respektive blogginlägg med text från boken. 

Inläggen som hör till boken kommer att namnges på följande sätt (ett exempel): ”Jag INVESTERAR, alltså kommer jag blir FRI, del 24, (Ta hand om din privatekonomi:3)”. Vilken del det är anger helt enkelt vilket blogginlägg i ordningen med text från min bok det rör sig om utan att ta hänsyn till kapitel. Det som står inom parentes anger vilket kapitel, samt inlägget i ordningen för just det kapitlet det handlar om. I detta fall finns det alltså totalt sett 23 delar av boken upplagda som blogginlägg tidigare (24 medräknat exemplet på bokinlägg ovan) samt två tidigare inlägg med text från det specifika kapitlet (3 medräknat exemplet på bokinlägg ovan). Jag tror ni förstår samt att det kommer vara lättare när inläggen med text från min gratis e-bok väl börjat läggas ut. I "Bloggarkiv" i vänsterspalten på min blogg kommer det smidigt gå att guida sig bland inläggen, samt även alltså på sidan "GRATIS e-BOK". 

Varje kapitel kommer även att avslutas med en sammanfattning. Varje inlägg med text från boken kommer alltså vara cirka 800 ord långt och de dagar jag lägger upp text från boken lägger jag upp två bok-blogginlägg, alltså totalt cirka 1 600 ord. Ibland kommer det även förekomma en del bilder och illustrationer för att göra siffror och annat mer lättbegripligt. För att inte kapa text allt för abrupt eller om det endast är lite text kvar på ett visst kapitel kan inläggen komma att bli något kortare eller längre. 


Nu är vi snart redo för avfärd känner jag! På fredag väntar den första delen av min bok, som jag ägnat mycket tid åt under våren till att skriva och nu alltså gör gratis tillgänglig här på min blogg. Hoppas att ni följer med på denna resa och även tipsar andra om att läsa boken om ni finner den givande och intressant! 


/InvesteraMigFri 

tisdag 21 maj 2013

Gratis e-bok - innehållsförteckning

Gratis e-bok – bokens innehåll



Jag har i två tidigare inlägg skrivit om att jag har tänkt göra min bok, "Jag INVESTERAR, alltså kommer jag blir FRI" gratis tillgänglig för dig som läsare här på bloggen genom att lägga upp den som en längre följetong. Jag har i de tidigare inläggen beskrivit bokens syfte, mål och delvis innehåll. För att göra bokens innehåll än mer tydligt följer här nedan bokens innehållsförteckning. Om någon dag följer så ett sista inlägg innan själva textinnehållet i boken kommer börja göras gratis tillgängligt här på bloggen. I det inlägget kommer jag skriva om hur mycket text per inlägg jag har tänkt ha samt hur ofta ett nytt inlägg med innehåll från min bok kommer läggas ut här på bloggen. En viktig del för att, framförallt, framtida nytillkomna läsare ska kunna orientera sig och läsa boken i rätt ordning är att det tydligt framgår vilken del man är på, att smidigt komma till bokens innehållsförteckning, nästa del, början med mera. Hur detta kommer göras på ett bra sätt följer alltså i nästa inlägg. 

Bokens innehållsförteckning ser ut enligt följande:


Förord

Begrepp/Ordlista


DEL 1

1. Inledning

2. Min förändrade syn på aktieinvestering

3. Utdelningsmaskin = snöbollen som aldrig smälter

4. Var beslutsam, åtrå pengar och uppnå friheten

5. Hur fri är du?

6. Hur stort kapital krävs för frihet?

7. Våga tänka bortanför rutinerna



DEL 2

1. Ta hand om din privatekonomi

2. En försmak på aktieutdelningens magiska värld

3. Börja bygga din egen utdelningsmaskin med utdelningstillväxt

4. ISK underlättar byggande av utdelningsmaskinen

5. Ränta-på-ränta

6. Inflation

7. Outsourcing – inget för din privatekonomi



DEL 3

1. Det nya inkomstslaget

2. Om aktieutdelningar

3. Pengar som byggsten

4. Konsten att investera långsiktigt



DEL 4

1. Den som spar han/hon har* (*=pengar att investera)

2. Tre avgörande faktorer för att skapa mer investeringsutrymme: spara, spara, spara


DEL 5

1. Utnyttja börsens humörsvängningar

2. Aktier att investera i (några verkliga exempel)

3. Det finns alltid en hake – eller?



DEL 6

1. Personer som lyckats på aktiemarknaden

2. Dela med dig av skörden

3. Avslutning

4. I min bokhylla




Jag hoppas att innehållet verkar intressant! I det sista inlägget. innan själva boken kommer börja göras gratis tillgänglig här på bloggen. följer en beskrivning om strukturen på inläggen som har med e-boken att göra, för att du som läsare enkelt ska kunna orientera dig. 

Utdelning från Apple med fler

Aktieutdelning från Apple + fler bolag


Nya aktieutdelningar under mitten av maj har inkommit på mitt Investeringssparkonto. Dessa pengar har kommit från några av mina amerikanska aktieinnehav samt Hexpol. De bolag jag fått utdelning från under de senaste knappt två veckorna är följande, där utdelningsfrekvensen framgår inom parentes:

Apple (kvartalsvis)
Omega Healthcare Investors (kvartalsvis)
Realty Income (månadsvis)
Hexpol (Årsvis)

Lite senare i maj väntas utdelning från de två aktierna i min portfölj med utdelning varje månad som ännu inte delat ut pengar under maj. Dessa två är:
Inland Real Estate Corp.
Prospect Capital Corp.


Alla aktier ägs på ett investeringssparkonto. Det betyder att ingen skatt dras på utdelningen från mina svenska innehav. Innehavet schablonbeskattas istället. På de amerikanska innehaven dras 15 % i källskatt, vilket alltså betyder att jag får in 85 % av utdelningen. Den utländska källskatten har man rätt att avräkna från schablonskatten som innehavet på ISK:n har gett upphov till, i nästa års deklaration. Det betyder att  även utdelningen på mina amerikanska innehav blir skattefri. Så här skriver skatteverket på sin hemsida angående utländsk källskatt som dragits av på innehav på ett investeringssparkonto:


"Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?
Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år." (Källa: Skatteverket)







Maj är den sista av tre vårmånader på rad då jag får in mest pengar i aktieutdelningar. Se min aktieutdelning under året fördelat på månader här.   

måndag 20 maj 2013

Vad är en aktie?

Vad är en aktie och hur får du avkastning genom att äga aktier?

(Detta inlägg är INTE en del av boken jag om några dagar kommer börja publicera gratis här på bloggen)

Vad är en aktie egentligen? Oavsett om man själv är aktiv på börsen eller inte har någon erfarenhet alls av aktiehandel har alla hört talas om aktier. Alla har säkert hört om någon som tjänat pengar på aktier eller någon som förlorat pengar på aktier. Jag kommer här kort att reda ut vad en aktie är för något samt vilka de huvudsakliga riskerna är när man äger aktier och vad man kan förvänta sig för typ av avkastning genom att placera sitt kapital i aktier. Denna text riktar sig alltså till er som är nya på området aktieinvestering. Kortfattat kan man säga att en aktie är tre olika saker. En aktie är följande: en ägarandel i ett aktiebolag, en finansieringskälla för aktiebolaget samt en kapitalplacering för aktieägaren. 

Aktie som finansieringskälla

Jag kommer i den nedanstående förklaringen av vad en aktie är fokusera på aktien ur aktieägarens/kapitalplacerarens perspektiv, och då alltså att en aktie är en ägarandel samt en kapitalplacering, därför berör jag aktier som finansieringskälla kortfattat här. Med finansieringskälla menas helt enkelt att ett aktiebolag som är i behov av kapital, exempelvis om det gjort förlust under fler år i rad eller om det ska växa kraftigt, kan ge ut nya aktier (nyemission) som placerare kan köpa och således får bolaget in nytt kapital. Ett annat sätt för aktiebolaget att få in kapital är att låna pengar. Ett bolag kan givetvis inte låna hur mycket pengar som helst, framförallt inte om det visar sig att det gått dåligt för bolaget under några år. Då blir givetvis borgenärerna (de som lånat ut pengar) mindre benägna att låna ut mer pengar. Bolagets samtliga tillgångar måste ha finansierats på något sätt, antingen genom eget kapital (vilket är aktieägarnas kapital), alltså aktiekapital och balanserade vinster eller genom skulder. Detta utgör bolagets balansräkning, i vilken Tillgångar = Eget kapital+Skulder. 

En aktie är en ägarandel av ett verkligt bolag

En aktie representerar en ägarandel av ett bolag. Har du själv startat en restaurang i form av ett aktiebolag och det bara är du som har investerat aktiekapital i verksamheten är du ensam ägare av bolaget, du äger alla aktier. Oavsett om det endast finns 1 aktie, 100 aktier eller 100 000 000  aktier äger du dem alla och äger således restaurangverksamheten till 100 %. När det handlar om offentliga aktiebolag, alltså de som är noterade på en börs kan vem som helst köpa aktier i bolaget. Det faktum att bolaget är noterat på en börs, exempelvis Stockholmsbörsen, betyder att bolagets aktier är upptagna till handel där. Jag, liksom vem annan som helst, kan köpa och sälja aktier på börsen. 

För att ta ett verkligt exempel kan vi studera ett bolag som alla känner till - Hennes & Maurits, eller H&M som jag i fortsättningen benämner det. Per den 30:e april 2013 var H&M uppdelat i 1 655 072 000 aktier, alltså över 1,6 miljarder aktier. Äger man en aktie i H&M är man således stolt ägare av mindre än 1 miljarddel av bolaget. Det faktum att H&M är uppdelat i så många aktier kanske ger bilden av att man egentligen inte äger något av bolaget, men antalet aktier måste givetvis sättas i relation till vad bolaget omsätter, hur stor balansräkningen är, hur stor vinst de gör och så vidare. År 2012 omsatte H&M 120 799 000 000 kr, alltså sålde de för ungefär 73 kr per aktie. Vinsten var 16 867 000 000 kr, vilket blir 10,19 kr per aktie. 

En aktie representerar alltså en ägarandel i ett börsnoterat bolag. Som aktieägare har man rätt till en del av bolagets vinst, en del av bolagets tillgångar samt att på bolagsstämman utöva sin rösträtt i fråga om exempelvis val av styrelse samt utdelningsnivå. Som vanlig privatinvesterare inser man snabbt att makten inte kommer rubbas bara för att man köper några aktier i ett visst bolag. Att äga 1/100 000 000 av ett bolag, eller 0,000001 %, av ett bolag är inte så mycket sett i relation till de stora ägarna som kanske äger några eller ett tiotal procent.

Risken med att äga aktier

Man kan som aktieägare i ett publikt bolag aldrig bli personligt ansvarig för bolagets skulder. Skulle exempelvis H&M ha svårt att betala en skuld till banken kommer givetvis inte du få ett samtal hem till dig där de säger "H&M har en obetald skuld till oss och vi ser att du äger aktier i bolaget, alltså är delägare, så därför ber vi nu dig att betala 3 miljarder till oss". Ett aktiebolag är en egen juridisk person, vilket betyder att det är bolaget som självt är ansvarigt för sina skulder. Det faktum att ett börsnoterat bolag är ett aktiebolag, alltså en juridisk person, betyder att bolaget själv kan ingå avtal, äga tillgångar och ådra sig skulder.

Den "enda" risk man tar som aktieägare är att förlora det belopp man köpt aktier för. Köper man en aktie i det börsnoterade bolaget Bluff&Båg AB, för 250 kr, och bolagets affärsidé inte håller, det går allt sämre och det tvingas gå i konkurs, kommer man alltså  förlora sina 250 kr, men inte mer. Visserligen kan bolaget äga en hel del tillgångar, vilket givetvis fortfarande har ett värde. Samtidigt har förmodligen bolaget en hel del skulder, långfristiga skulder som banklån och kortfristiga skulder som skatteskulder och leverantörsskulder som ska betalas om det finns några tillgångar kvar i bolaget vid konkursen. Aktieägarna är lågt prioriterade vid en konkurs, vilket skulle kunna uttryckas som att de får det som blir kvar när fordringsägarna fått betalt för sina fordringar på bolaget. Eftersom aktiebolaget har gått hela vägen till konkurs är fallet ofta så att inte ens borgenärerna (de som lånat ut pengar, exempelvis banker) får tillbaka alla sina pengar. Det betyder att det sällan är något kvar till aktieägarna. Ett stort börsnoterat bolag man väljer att investera pengar i går givetvis inte bara helt plötsligt i konkurs. Att investera i aktier i stora, stabila bolag med lång historik och sunda finanser är givetvis väldigt tryggt sett till risken för konkurs. Hur stor är sannolikheten för att H&M, Atlas Copco, Wal-Mart eller Coca-Cola helt plötsligt börjar gå jättedåligt och tvingas gå i konkurs? Givetvis minimal.

Avkastning till dig som aktieägare

De två främsta belöningarna man som aktieägare ser fram emot, vilket gör det motiverat att ta risken att äga en andel (aktie) av ett bolag, är dels årliga aktieutdelningar samt en värdestegring i bolaget som förhoppningsvis återspeglas genom ökade aktiekurser. Bolaget gör förhoppningsvis en vinst. Denna vinst kan sedan användas för att antingen återinvesteras i bolaget eller delas ut till ägarna. Då det är viktigt att bolaget fortsätter utvecklas, förnya sig, byta ut gamla maskiner och inventarier med mera är det motiverat att inte dela ut hela vinsten. Hur stor andel av vinsten som kan delas ut beror givetvis mycket på vad det är för bolag, i vilken mognadsfas det befinner sig i samt i vilken bransch. Normal på Stockholmsbörsen, bland de större bolagen, brukar vara att cirka 30-50 % av vinsten sett till en konjunkturcykel delas ut till aktieägarna. Ibland kan det även förekomma extrautdelningar, även om dessa är att betrakta som undantagsfall. Utdelningen kommer dig som aktieägare i de stora svenska börsnoterade bolagen till del under våren. De svenska bolagen delar ut pengar en gång per år. Vad gäller exempelvis amerikanska bolag, vilka jag äger en del, så delar de ut pengar oftare, vanligtvis kvartalsvis. Det finns även en del amerikanska bolag som delar ut pengar månadsvis till dig som aktieägare. När det gäller nordiska bolag, alltså danska, norska och finska, gäller samma utdelningsfrekvens som för svenska bolag, alltså den är i huvudsak koncentrerad en gång under året, vanligtvis till våren.

Det andra man som aktieägare är intresserad av är värdetillväxten i bolaget, vilket sedan förhoppningsvis återspeglar sig i börskursen. När bolaget gör vinst ökar det egna kapitalet, och när bolaget gör förlust minskar det. Det egna kapitalet är den del av bolagets tillgångar som tillhör aktieägarna. Vi konstaterade ovan att Tillgångar = Eget kapital+Skulder, vilket betyder att Eget kapital = Tillgångar-Skulder. Det betyder att om bolaget skulle likvideras, alltså att alla tillgångar säljs och dessa pengar man får in från försäljningen används till att betala av samtliga skulder, så återstår det egna kapitalet, vilket tillhör ägarna. Delas det egna kapitalet på antalet aktier erhålls siffran eget kapital/aktie. I fallet HM var det egna kapitalet den 31 december år 2012, 43 835 000 000 kr, vilket betyder att eget kapital per aktie var cirka 27 kr. Även detta nyckeltal skiljer sig mycket från bransch till bransch, där HM har ett väldigt lågt kapitalbehov då de inte äger stora produktionsanläggningar, det mesta köps in från underleverantörer. Om vi antar att det egna kapitalet fördubblas efter sju år representerar alltså en aktie 54 kr i eget kapital istället för 27 kr. Vid samma värdering, exempelvis 8x bokfört värde på eget kapital för HM-aktien skulle aktiekursen öka från 216 kr till 432 kr. Det är givetvis flera faktorer som påverkar värderingen av en aktie. Gör bolaget förlust minskar det egna kapitalet, skulle det halveras till 13,5 kr per aktie skulle aktiekursen vid samma värdering vara 108 kr. Det är givetvis framtidsutsikterna som till stor del påverkar värderingen. 

Det bör noteras, för den som är nybörjare på aktieområdet, att aktiekursen till stor del lever sitt egna liv. Det är köparna och säljarna på börsen som bestämmer aktiekursen. Dessa utgörs av människor (visserligen har så kallad robothandel mer och mer tagit över) vilket betyder att det till stor del är känslor som girighet och rädsla som styr aktörernas beslut. Även om man är nybörjare på börsen har det säkerligen inte undgått någon att det under de senaste 15 åren varit kraftiga svängningar upp och ned på börsen. Det har resulterat i börsuppgångar på hundratals procent under en period av några år för att sedan på kanske ett halvår halveras i värde och sedan stiga till mer "normala" nivåer igen.

Aktieutdelning = Inkomstinvestering

Personligen ser jag på aktier som en inkomstinvestering, det är därför jag föredrar att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt. Det betyder att jag genom att investera i bolag med sunda finanser, som genererar stadiga vinster, växer något samt handlas till rimliga kurser, ger mig som aktieägare en stadigt ökande belöning för mitt risktagande i form av aktieutdelning. Om sedan börsens aktörer agerar irrationellt och antingen handlar upp kursen till orimligt höga nivåer eller paniksäljer aktien så att den sjunker kraftigt, vet jag att jag fortfarande äger en del av ett stabilt bolag och kan se min inkomst, alltså aktieutdelning, stadigt öka. Även om aktiekursen dagligdags svänger upp eller ner är det viktigt att hela tiden ha i medvetandet att det är en andel av ett riktigt bolag man som aktieägare innehar. Ser man bara till aktiekursen är det lätt att bli orolig. Att då se till det fundamentala i bolaget, alltså dess resultaträkning, balansräkning samt kassaflödesanalysen och där konstatera att bolaget går bättre och bättre, skulle lugna de flesta. Tyvärr är det nog många som försöker tjäna de snabb pengarna på aktier och helt bortser från det fundamentala. På grund av det drabbas många av panik när kurserna faller och följer flocken, alltså säljer sina aktier lågt. Hur rationellt är egentligen det? Vill man köpa en miljondel av Bolaget X för 50 kr, 100 kr, eller 150 kr? Givetvis vill man betala så lite som möjligt. Att handla aktier i kvalitetsbolag när det är kris är ett modernt sätt att gräva guld!

Vad är en aktie? - Sammanfattning

För att då återgå till den ursprungliga frågan: Vad är en aktie? kan det sammanfattas i nedanstående punkter. En aktie är:


  • En ägarandel av ett börsnoterat aktiebolag
  • En finansieringskälla för aktiebolaget
  • Som aktieägare riskerar man "endast" att förlora beloppet man köpt aktier för
  • Som aktieägare har du rösträtt på bolagsstämman
  • Som aktieägare har du rätt till del av vinsten samt bolagets tillgångar och kanske det mest intressanta, bolagets framtida vinster och tillgångar
  • Akties pris (aktiekursen) bestäms på börsen, av köparna och säljarna
  • Att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt gör att man inte endast behöver hoppas på att aktiekursen stiger, utan du får årligen pengar inbetalda till ditt konto (företrädesvis Investeringssparkonto
Även om det är lätt att se på en aktie som något som ändras i pris från dag till dag är det viktigt att inse att en aktie är en ägarandel i ett verkligt börsnoterat aktiebolag vars verksamhet pågår varje dag! 


Gratis e-bok - bakgrund

Gratis e-bok - syfte och bakgrund till min bok


I det förra inlägget beskrev jag att jag under våren har skrivit en bok om aktier, investering, utdelning, frihet med mera, som jag har tänkt lägga ut gratis här på bloggen. Boken har titeln: 

"Jag INVESTERAR, alltså kommer jag blir FRI"


och undertiteln

"En bok om AKTIEUTDELNINGAR, hur du blir DIN EGEN OBEROENDE PRIVATEKONOMISKA RÅDGIVARE samt hur du får PENGAR ATT VÄXA LÅNGSIKTIGT". 

Boken har jag tänkt göra gratis tillgänglig här på bloggen genom att lägga ut den som en längre följetong. Detta inlägg beskriver mer om bokens bakgrund, syfte och mål

Förutom att inspirera och motivera privatpersoner till att köpa sina egna aktier och bygga upp en utdelningsmaskin vill jag även visa på det långsiktiga värdet av att investera i aktier med utdelningstillväxt. Jag tror att det för många är okänt att det faktiskt finns många börsnoterade bolag, både i Sverige, i övriga norden och framförallt i Nordamerika, som varje år under ett eller flera decennier har höjt utdelningen. Väljer man att investera i den typen av aktier kommer man kunna se fram emot stigande utdelningar, vilka årligen kan återinvesteras i fler aktier som i sin tur genererar ännu mer utdelningar nästa år, tack vare att man äger fler aktier som var och en delar ut mer pengar. Det skulle kunna jämföras med att sätta en snöboll i rullning - den växer exponentiellt. Genom att investera i aktier med utdelningstillväxt kan vem som helst bygga sin egen utdelningsmaskin. 

Efter att under de senaste åren ha skrivit många inlämningsarbeten i olika universitetskurser, vilka tenderar att bli väldigt akademiska och högtravande, valde jag nu att skriva min bok på ett mer lättillgängligt sätt, så att innehållet blir lättförståeligt även för den oinvigde i aktiers magiska värld. Jag förklarar även begrepp som inflation, courtage och investeringssparkonto för att göra helhetsförståelsen för läsaren så komplett som möjlig. Det är absolut ingen bok på temat "Så här blir du rik snabbt". Det jag vill visa är istället att en stor del handlar om att ändra sitt beteende och synen på sina pengar och hur de kan sättas i arbete med en längre investeringshorisont. 

Som jag tidigare nämnt här på bloggen, och som framgår av titeln på boken, anser jag att det är viktigt att fler inser värdet av att fatta sina egna privatekonomiska beslut. Vilket framgår i bloggbeskrivningen är det idag väldigt enkelt, billigt och motiverat att äga sina egna aktier. Även om man inte själv vill investera i aktier är det viktigt att inse att bara för att man får rådet att månadsspara i banken A:s Sverigefond som kostar 1 % per år i förvaltningsavgift, så är det inte alls säkert att det är det mest optimala alternativet. Det faktum att det finns Sverigefonder som är gratis skulle givetvis vara det bästa alternativet att välja för den kunden och således spara in åtskilliga tusenlappar (till och med miljonbelopp om månadssparandet är stort och det pågår under lång tid). Detta och mycket annat har jag för avsikt att göra tydligt i boken jag har skrivit, som kommer vara gratis för er som läsare. 

Hur svårt är det då att själv ta reda på vilken fond inom en viss homogen kategori som är billigast? Som med det mesta idag är det väldigt enkelt att ta reda på information själv, så även vad gäller fondavgifter. Morningstar kan exempelvis användas till det. Via Internet kan man smidigt göra pengaöverföringar till sin nätmäklare, där jämföra och köpa sina fonder eller om man så vill, börja investera i aktier med en del av lönen varje månad för att i framtiden njuta av allt större aktieutdelningar för att bli mer och mer fri. Att vara utelämnad till en säljare blir mer och mer passé. Jämför exempelvis med hemelektronikbranschen. När det inte var möjligt att handla produkter via Internet, göra jämförelser mellan produkter och priser, läsa diskussioner på forum och se användarfilmer om hur en viss produkt är i verkligheten, var den genomsnittlige personen till stor grad utelämnad till säljarna i de fysiska butikerna. Idag när jag ska köpa någon produkt inom hemelektronik väljer jag med glädje att göra min egen research innan köpet samt själva köpet via Internet eller på den butiken där jag vet att ingen säljare kommer komma fram till mig och försöka påverka mig om vad jag ”behöver” för produkt för att känna mig extra nöjd eller för att köpa det ”de flesta andra” skulle köpt i min situation. Den genomsnittliga konsumenten är alltså betydligt mer informerad och självständig idag – den välinformerade konsumenten är här för att stanna! Så hoppas jag även ska ske i större utsträckning inom området privatekonomi och investeringar. 


För att då återgå till boken som jag har skrivit handlar den alltså bland annat om att inse värdet av att bli sin egen oberoende privatekonomiska rådgivare. Helt enkelt för att skapa sig så bra förutsättningar som möjligt för att få en tillfredsställande avkastning på sitt kapital på lång sikt. Det är dina pengar som investeras och det är därför du som ska få all avkastning. Bristen på helt oberoende privatekonomisk rådgivning gör att många inte vet vilka goda möjligheter det idag finns att själv ta hand om sina investeringar. Allt för många faller offer för dyra investerings- och sparprodukter, vilket jag vill ändra på med hjälp av min gratis bok. 

Jag har bland annat skrivit boken utifrån vad jag själv känner att jag skulle vilja få för insikter när det gäller privatekonomi, långsiktiga aktieinvesteringar och aktieutdelningar om fallet vore att jag hade haft dålig kunskap inom området, för att i framtiden kunna tacka mig själv och känna mig nöjd över att jag tidigt valde att investera mina pengar på ett så optimalt sätt som möjligt. Allt för många personer jag hör om väljer blint att investera sina pengar på det sättet "rådgivaren" (säljaren) på banken föreslår, alltså i dyra indexfonder och känner inte till vilka goda möjligheter det idag finns när det gäller att få högre avkastning på sina pengar. Många är väldigt passiva när det gäller att sätta sina pengar i arbete. Det är därför viktigt att man själv fattar sina egna privatekonomiska beslut, alltså att man blir sin egen oberoende privatekonomiska rådgivare och sätter sina pengar i arbete så att de kan generera inkomster och framtida värdetillväxt.

Det jag vill visa genom den gratis e-boken är alltså att det går att göra så mycket mer när det gäller sin privatekonomi än att vara fast i gamla rutiner med dåliga sparformer. Alla ska kunna tacka sig själv i framtiden för de investeringsbeslut de väljer att ta idag och inte rakt av lita på de "råd" de får från icke-oberoende rådgivare som tjänar pengar på att förvalta dina pengar - ibland helt passivt. Det är varken krångligt eller dyrt att bygga upp sin egen aktieportfölj/utdelningsmaskin idag, och med tanke på införandet av investeringssparkontot år 2012 är det nu ännu mer motiverat att investera långsiktigt i egna aktier med utdelningstillväxt. Genom att under ett antal år investera en del av lönen varje månad i aktier med stabil utdelningstillväxt samt återinvestera utdelningen, kommer det för vem som helst vara möjligt att bygga upp en utdelningsmaskin som i framtiden genererar en utdelning varje år som skulle vara möjligt att leva på - då har man uppnått friheten

För de flesta är det möjligt att investera mer än vad man tror per månad, eftersom mycket konsumtion är onödig, vilket även det är något jag tar upp i min bok. Väljer man att dels ta mer ansvar för sina investeringar och även leva ett ekonomiskt enklare liv, alltså att minska sin konsumtion, kommer tiden det tar att uppnå friheten kraftigt att förkortas, eftersom det då är möjligt att investera mer per månad samt att det krävs lägre utdelningsinkomster för att täcka månadens kostnader.


Detta var det andra inlägget om e-boken jag kommer lägga ut gratis här på bloggen. I det nästa inlägget kommer bokens Innehållsförteckning läggas upp för att du ska få en hint om vilka kapitel boken är uppdela i och vilket innehåll som kan väntas i den gratis e-boken.  

söndag 19 maj 2013

GRATIS e-BOK

Gratis e-bok om aktieinvestering, utdelningar och frihet


Under våren har jag hållit på med ett ganska omfattande projekt. Det har varit både lärorikt, motiverande och tillfredsställande att hålla på med det. Samtidigt har det tagit en hel del tid. Nu känner jag att mitt verk är fulländat och färdigredigerat. Det är således dags att låta andra ta del av det - gratis här på bloggen! 


Det jag har gjort under de senaste månaderna är att skriva en bok om något jag anser är väldigt viktigt. Boken, som jag alltså kommer lägga ut gratis genom en rad blogginlägg, handlar om att få gemene man/kvinna att inse värdet och vikten av att själv ta ansvar för sin privatekonomi, alltså visa att man inte är utelämnad till dyra fonder och bankkonton utan ränta. Jag vill få folk att inse att det idag är väldigt billigt, enkelt och motiverat att köpa sina egna aktier och behålla dem långsiktigt, exempelvis för att bygga upp en egen utdelningsmaskin. Jag tror att många inte inser den verkliga kostnaden av att låta någon utomstående ta hand om ens pengar, exempelvis genom att passivt månadsspara i dyra fonder. 



Då människan blir allt mer flexibel, mycket tack vare Internet, skapas ultimata förutsättningar för att investera en del av sin lön själv i egna aktier istället för att passivt spara i dyra fonder. På lång sikt blir skillnaden i värdetillväxt mellan att köpa sina egna aktier och behålla dem under flera decennier helt utan förvaltningsavgifter väldigt stor jämfört med att ha pengarna i en dyr fond eller på ett bankkonto utan ränta. Genom ett antal exempel i min bok visar jag vad som är möjligt att uppnå på lång sikt för den som väljer att investera i egna aktier och att det enkelt går att sätta guldkant på tillvaron i framtiden eller till och med att bli helt fri och leva på inkomsterna från sin egen utdelningsmaskin. Jag ser det som ett väldigt motiverande mål i framtiden - att ha en tillräckligt stor utdelningsmaskin som genererar tillräckligt med utdelningsinkomster för att kunna leva på det. Detta och mycket mer kommer denna gratis e-bok att handla om. 


I några kommande inlägg under de närmsta dagarna kommer jag skriva mer om bokens syfte, mål och innehåll. För att ni ska få en uppfattning om bokens omfattning kan jag säga att den i pocketformat skulle vara cirka 250 sidor lång.

Det finns olika sätt att ge ut en bok idag. Som jag konstaterat i några tidigare inlägg används datorer och Internet till det mesta idag, vilket gör att det tryckta formatet känns lite förlegat. Min tanke är att lägga upp boken gratis här på min blogg och göra den till en längre följetong. Bokens innehåll blir alltså gratis för er som läser den. 

Genom att jag gör på det har sättet blir jag mer flexibel och behöver inte anpassa mig till något förlag, utan kan helt styra innehållet i texten jag lägger upp. Det gör det även möjligt för er som läsare att kommentera och diskutera det jag skrivit, vilket säkert kan ge fördjupade insikter och kunskap hos andra som väljer att läsa boken helt fritt på bloggen, samt även hos mig. Det faktum att bokens innehåll kommer vara gratis tillgängligt för alla gör samtidigt att det är möjligt att nå ut till en bredare publik så att även de som inte skulle valt att köpa en bok inom detta ämne kanske ändå stöter på det jag skrivit och väljer att ta del av innehållet i boken och förhoppningsvis får sig en tankeställare kring sin syn på privatekonomin och vad som är möjligt att uppnå. 

Bokens titel är givetvis central i sammanhanget, den lyder: 

"Jag INVESTERAR, alltså kommer jag blir FRI


med undertiteln 
"En bok om AKTIEUTDELNINGAR, hur du blir DIN EGEN OBEROENDE PRIVATEKONOMISKA RÅDGIVARE samt hur du får PENGAR ATT VÄXA LÅNGSIKTIGT".

Min bok, Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, som jag kommer lägga ut gratis i form av en bloggföljetong 

Mer information om e-boken och hur den kommer att göras gratis tillgänglig här på bloggen (hur mycket text i varje inlägg och hur ofta) kommer under de närmsta dagarna! 

Jag hoppas att både befintliga, nya samt framtida bloggläsare kommer känna att boken tillför intressanta insikter, inspiration, motivation och kunskap om aktieinvesterande och hur man kan tänka när det gäller sin privatekonomi för att i framtiden kunna tacka sig själv för de investeringsbeslut man tagit!


/InvesteraMigFri