lördag 11 maj 2013

Fjärde bokrecensionen - Think and Grow Rich


Think and Grow Rich



Författare: Napoleon Hill 

Språk: Engelska
Antal sidor: 233
Först utgiven: 1937
Lässvårighet: Medel



En bok på temat motivation och vikten av att tänka positivt när man vill uppnå ett visst mål, är en klassiker som heter Think and Grow Rich och är skriven av Napoleon Hill. Även denna bok, liksom The Richest man in Babylon är relativt gammal, då den gavs ut för första gången år 1937. Författaren Napoleon Hill levde mellan år 1883 och år 1970 och skrev ett antal böcker inom ämnet ”hur man uppnår personlig framgång”. 

Think and Grow Rich bygger på intervjuer med hundratals framgångsrika personer i USA och arbetades fram under en period av 25 år. Boken tar upp värdet av att sätta upp konkreta mål och bestämma, samt övertyga sig om, att man kommer uppnå de mål man har satt upp. Bestämmer man sig för att inom tio år bli fri och kunna leva på utdelningen från sina aktier och har en tydlig plan för det, kommer det utan problem gå att uppnå! Det är viktigt att tänka positivt och se till vilka möjligheter som faktiskt finns och inte låta negativa tankar ta över – det kan bli riktigt förödande. 

I boken beskriver Napoleon Hill med verkliga exempel hur olika amerikaner blivit framgångsrika. Det är inte utbildning och kontakter som är det enda som gör att man kan bli framgångsrik. Viktiga faktorer är istället att ha ett tydligt mål för vad man vill uppnå, att varje dag repetera det mål man har satt upp, både när man stiger upp på morgonen och när man lägger sig på kvällen, för att motivera sig att nå dit samt att övertyga sig om att det går att uppnå. Att man har en stark åtrå att uppnå sina mål och har positiva tankar är väldigt viktigt, då det tillsammans gör det lättare att nå det man verkligen vill här i livet. 

Hill har Andrew Carnegie som den stora förebilden till boken. Carnegie var en framgångsrik industrialist i USA under senare delen av 1800-talet och början på 1900-talet. Han var verksam främst inom den växande stålindustrin i USA och blev väldigt rik och inflytelserik i samhället. Think and Grow Rich sammanfattar bland annat Carnegies ”formel” för att bli en framgångsrik affärsman och hur man attraherar kapital. Det ges även en del andra exempel på kända affärsmän vars företag och idéer lever kvar än idag, som apotekaren Pemberton som utvecklade och sålde sitt recept för drycken som kom att bli känd som Coca-Cola. Henry Ford inom bilindustrin är en annan entreprenör det skrivs en del om, liksom uppfinnare som Thomas Edison. 

Det finns för övrigt, för den intresserad, en dokumentär (cirka 2 timmar lång) om just Andrew Carnegie här:



Att ha en förmåga att tänka utanför ramarna och se saker ur ett bredare perspektiv är väldigt viktigt för att uppnå saker som ingen annan har gjort. Lever man precis som alla andra kommer man endast bli en del av samhället och inte lyckas åstadkomma något stort som man kommer kunna bli rik och känd för. Det är man själv som bestämmer hur man ska leva sitt liv och så länge man har tydligt uppsatta mål och har en stark vilja samt en bra plan för att nå dit, kommer man lyckas uppnå det man vill. 

Det är mycket som är rent psykologiskt, hjärnan och olika känslor styr, som alltid, människan att fatta olika beslut. Vill du bygga upp en egen utdelningsmaskin som om 15 år kommer generera utdelningsinkomster på 180 000 kr, vilket alltså gör att du kommer kunna leva på de pengarna, så länge du väljer att leva enkelt och bestämmer dig för att i början klara dig på 15 000 kr per månad, kommer det vara möjligt att uppnå det. Då har du börjat känna på hur friheten känns! 

Ett citat från boken som är ganska talade är följande: ”The Ladder of Success is Never Crowded at the Top”. För att bli framgångsrik måste man tänka annorlunda jämfört med flocken. Några viktiga tankar som boken förmedlar är bland annat följande: 


· ”Allt som människans sinne kan tänka ut och tro på, kan det även åstadkomma”. 


· ”Både fattigdom och rikedom är tankarnas avkommor”. 


· ”Vem som helst kan drömma om rikedom, och de flesta gör det, men endast ett fåtal känner till att en fastställd plan, plus en brinnande åtrå för rikedom, är de enda pålitliga sätten för att ackumulera en förmögenhet”. 


Slutsats 

Think and Grow Rich ger dig som läsare många insikter om hur viktigt det är att ställa in hjärnan på att uppnå det man verkligen vill här i livet. Det är viktigt att tänka positivt, se möjligheterna, våga testa göra annat som inte den stora massan gör, åtrå det man vill och ha en tydlig plan för att nå dit. Boken handlar dock inte bara om investeringar, aktier och pengar utan det är ur ett något bredare perspektiv som boken förmedlar sina budskap. Det kan även gälla annat man vill lyckas med i livet, som att få ett visst jobb, starta ett företag eller liknande, helt enkelt i situationer där man behöver någon typ av självhjälp och inse värdet av att tänka positivt, är boken bra. Think and Grow Rich ger även ett stort läsvärde då man får beskrivningar om ett antal välkända personer, som i mer eller mindre stor grad har skapat och påverkat det samhälle vi idag lever i, som ovan nämnda Pemberton och Ford. 

fredag 10 maj 2013

VIDEOguide om aktieinvestering och aktievärdering

I den moderna värld vi idag lever i går det mesta att finna på Internet. Även om det kan vara väldigt skiftande kvalitet på det man läser och de videoklipp man tittar på, går det ibland att hitta riktiga guldkorn. I det här fallet tror jag mig så ha gjort, det handlar om en videoserie på Youtube, där det finns en bra guide om aktieinvestering, aktievärdering och mycket annat nyttigt för den som investerar, eller vill börja investera, i aktier. 

Guiden är uppdelad på tre kurser med totalt sett 37 videoklipp. Dessa är väldigt informativa, pedagogiska samt lättillgängliga och lämpar sig således väl för den som är helt ny när det gäller aktieinvestering och aktievärdering. Även den som har hållit på ett tag med aktier kan säkert bredda sin kunskap en hel del genom att kolla igenom lektionerna, även om mycket är att klassa som "gammal skåpmat" finns det nog kunskap att inhämta, då främst i de två senare kurserna, vilka beskrivs mer nedan. Lektionerna är i snitt cirka 20 minuter långa, vilket innebär att det är drygt 10 timmars videomaterial totalt sett.  

Personen som har gjort videoklippen heter Preston Pysh och har bland annat skrivit boken Warren Buffett's Three Favourite Books. Mer om författaren och skaparen av videoklippen jag här tipsar om finns att läsa på hans hemsida. Jag har inte läst boken, men undertiteln till den lyder: A Guide to  The Intelligent Investor, Security Analysis, and The Wealth of Nations. Vilket således visar, vilket inte är så förvånande, att två av Buffetts favoritböcker (enligt Pysh) är de klassiska verken av Benjamin Graham. Den tredje boken är en verklig klassiker i dess rätta bemärkelse, då det är Adam Smiths verk The Wealth of Nations från slutet av 1700-talet. 

Åter till videoklippen på Youtube. De är uppdelade på tre kurser, vilka helt enkelt kallas för Beginners LessonsIntermediate Lessons samt Advanced Lessons. Tipset är att se dem från början, då många klipp i respektive kurs har ett stort samband med varandra vad gäller exempel, siffror och uträkningar. Även om det totalt sett är ganska många timmars material tror jag många, framförallt nybörjarinvesterar, kommer lära sig en hel del. Videoklippen finns i HD-kvalitet, vilket gör det lite lättare att koncentrerar sig, tycker i alla fall jag. Det finns egentligen inget behov att det ska vara i HD, då det mest är text, illustrationer och prat, men det är samtidigt skönt att slippa störa sig på att texter och bilder är oskarpa. 

I den första kursen, Beginners Lessons, ges en grundläggande förståelse för vad som är att betrakta som en investering, hur ett företag genererar inkomster, hur det kan värderas, vad en resultat- och balansräkning ger investeraren för information, en introduktion till Warren Buffetts och Benjamin Grahams tankar kring värdeinvestering, hur aktiemarknaden fungerar, där Mr. Market är en central karaktär, och värdet av att vara rationell och hålla känslorna borta samt mycket mer. Vad obligationer (på engelska bond) är, hur de fungerar samt värderas tas också upp i några videor.

I den andra kursen, Intermediate Lessons förklaras en del nationalekonomiska begrepp som inflation, kreditmultiplikator och räntekurva. Då skaparen av videorna, Pysh, alltså har Buffett som en stor förebild ägnas en varsin video åt vad Pysh benämner Buffetts fyra investeringsregler. Dessa omfattar följande regler:

  • A stock must be managed by vigilant (vaksamma) leaders
  • A stock must have long term prospects
  • A stock must be stable and understandable
  • A stock must be undervalued

Här ges även en genomgång av Buffetts begrepp Intrinsic Value, vad Income Investing är samt vad en kassaflödesanalys är och vad man får ut för information av den. 

I den sista kursen, Advanced Lessons, ges en genomgång om bland annat vad Return on Eqity är, definition av nyckeltal, vad Goodwill är samt en förklaring av Buffetts favoritnyckeltal - Owner's Earnings.   


Beginners Lessons består av 12 videoklipp och är totalt cirka 3 timmar lång

Intermediate Lessons består av 17 videoklipp och är totalt cirka 4 timmar lång


Advanced Lessons består av 8 videoklipp och är totalt knappt 3 timmar lång



Här nedan finns länkarna till det första klippen i respektive kurs. Sidan där alla kurserna finns som separata spellistor finns här

Beginners Lessons, lektion 1




Intermediate Lessons, lektion 1



Advanced Lessons, lektion 1



Jag tror att många kan lära sig en hel del och bredda sitt perspektiv och syn på aktieinvestering, aktievärdering samt hur aktiemarknaden fungerar genom att kolla igenom alla lektioner. Många förklaringar ges till hur aktiemarknaden fungerar, skillnaden mellan värdet och priset på en aktie, börspsykologi och annat. På temat börspsykologi finns även boken Psychology of Investing, vilken jag nyligen recenserade. Som alltid måste man givetvis vara källkritiskt, göra sina egna värderingar och fatta sina egna investeringsbeslut. Kunskap är dock ett högst väsentligt verktyg för att bli en bättre investerare, som förhoppningsvis ger avkastning i framtiden. Idag är avståndet till ny kunskap väldigt kort tack vare Internet, vilket i alla fall jag i olika sammanhang brukar utnyttja! Hoppas du finner videoklippen givande! 

torsdag 9 maj 2013

Inflation och betraktelser om pris


(Jag tänkte i det här inlägget belysa inflation, priser och kostnaden för konsumtion. Inlägget liknar det som finns under sidan inflation, dock med vissa tillägg och förändringar.)


Om Inflation och inflationen de senaste 20 åren

Inflation innebär helt enkelt att pengarnas köpkraft minskar med tiden. Hade man haft en hundralapp i sin plånbok för 50 år sedan hade den räckt till att köpa väldigt mycket varor för jämfört med vad 100 kr räcker till idag. Ett par byxor kostade kanske 29 kr, en skjorta 35 kr och en storhandling i mataffären med mat till en hel familj för en vecka 80 kr. Motsvarande varor kostar idag, som alla vet, betydligt mer. 

Även inflationen växer med ränta-på-ränta effekten, vilket gör att även den kan öka ganska snabbt om inflationen är hög under en längre period. Är inflationen 7,2 % per år under tio års tid kommer de kostnader man har för att leva under ett år, alltså bostadskostnaden, mat, bensin, resor, sällanköpsartiklar, el med mera att fördubblas. Har man idag månadskostnader på 10 000 kr kommer de alltså om tio år vara 20 000 kr med den inflationstakten.

Det betyder att den avkastning man har på sina investeringar, dels i form av värdeökning men även utdelning och utdelningstillväxt i utdelningsmaskinen måste överstiga inflationen för att man realt sett ska få mer köpkraft för sina pengar i framtiden. Inflationen ökar sakta dag för dag och är inget man märker då det sker små höjningar av priser hela tiden. Det är inte så att en liter mjölk kostar 8 kr idag och sedan är priset helt oförändrat för att om tio år fördubblas till 16 kr över en natt. Istället sker det små ökningar under året. Det kan liknas vid att man helt plötsligt träffar en person man inte har sett på flera år, jämfört med att träffa den personen dagligen. Trots att personen har förändras på exakt samma sätt lägger man inte märke till de förändringar som skett på personen man träffar dagligen, eftersom de hela tiden bara är små. Träffar man på samma person och inte har träffats alls under tio års tid kommer man direkt märka de förändringar som har skett med personens yttre och inre.

Att inflationen skulle vara så hög som 7,2 % per år är turligt nog inte verklighet i dagens Sverige. För nästan 20 år sedan satte Riksbanken upp som mål att den svenska inflationen ska vara 2 % +/- 1 %. Helst ska inflationen alltså ligga inom intervallet 1-3 %. När det gäller inflationen i samhället pratar man ibland om det som kallas inflationsspiralen. Den bygger på att de anställda vill ha mer i lön varje år, det leder i sin tur till att företagen får högre kostnader, vilket de kompenserar genom att höja priserna på sina produkter och tjänster, vilka löntagarna köper. Eftersom det då blivit dyrare att leva kräver arbetarna högre lön nästa år igen och så fortsätter priserna och lönerna öka år efter år. Krasst är det penningmängden i samhället som är en starkt avgörande faktor för inflationen. Skulle alla över en dag få en inkomstökning med en faktor 10 skulle priserna drivas upp kraftigt då det finns för mycket pengar i omlopp "too much money chasing too few goods". Ökar priserna lika mycket som lönen innebär det att man inte realt sett får mer köpkraft. 

Inflation är dock ett relativt komplicerat fenomen, dels att veta vilka faktorer som påverkar den, men även hur man ska se till prisökningar som skett på produkter som har förbättrats under årens lopp och således motiverar ett högre pris av den anledningen, vilket kommer att diskuteras mer nedan. För att se hur inflationen har varit under perioden från 1995-2012 kan nedanstående diagram studeras. Där visas att inflationen har varit ganska låg under perioden. Beräknas en årlig genomsnittlig inflationstakt uppgår den till endast 1,31 %. Det har gjort att priserna i samhället har ökat med 26,4 % under dessa knappt 20 år. Den verkliga inflationen i Sverige är således betydligt lägre än mitt inledande exempel, vilket alltså är tur då det inte krävs särskilt hög avkastning på de investeringar man gör för att uppnå en avkastning som överstiger inflationen, vilket är viktigt då det ger en realt sett högre köpkraft. Självklart råder det ett starkt samband mellan inflationsnivån och räntenivån i samhället. Det är inte lätt att slå inflationen genom att bara ha sina pengar på banken. (Alla inflationssiffror är hämtade från SCB)


Sveriges inflation under de knappt 20 senaste åren

Sveriges inflation under de knappt 20 senaste åren mätt som ett index

Priser och bättre produkter

Vad gäller exempelvis ett livsmedel är det enkelt att göra jämförelser då ett kilo smör, ett 12-pack ägg och ett kilo tomater, för att ta några exempel, för 50 år sedan var samma varor som de är idag. När det gäller bilar och teknik är det å andra sidan svårt att uttala sig om hur mycket inflationen spelat in. För 55 år sedan kostade en "Medelsvensons" nya bil motsvarande en årslön för en manlig arbetare, vilket var cirka 10 000 kr. Idag gäller ungefär samma förhållande, då en ny familjebil kostar kring 250 000-300 000  kr, vilket motsvarar en månadslön på mellan 20 833 kr och 25 000 kr. Kan man då rakat av säga att en familjebil har ökat med 25 gånger i pris på grund av inflationen, precis som att ett kilo smör har ökat med 25 gånger i pris? Ett kilo smör är alltid ett kilo smör, medan en bil för 55 år sedan inte på långa vägar (ursäkta ordvitsen) kan motsvaras vid en ny bil idag. Dagens bilar är säkrare, mer miljövänliga, har starkare motorer, fler funktioner, bättre komfort med mera. Det betyder att det blir svårare att göra en sådan jämförelse. Skulle 1955 års modell av Volvo PV säljas i bilhallarna bredvid de senaste bilmodellerna skulle priset på den inte hamna i närheten av de moderna bilarna av 2013 års modell. (Bortser från samlarvärde och liknande)

När det gäller hemelektronik och teknik är det än svårare att beräkna in inflationen som en faktor i priset. Utvecklingen sker exponentiellt, vilket Intels grundare Andrew Moore konstaterade på 1960-talet och sedermera fått en "lag" uppkallad efter sig kallad Moore's Law. Den syftar visserligen främst på att antalet transistorer på integrerade kretsar fördubblas vartannat år, men kan även illustrera den hastighet med vilken det kommer ut bättre och nyare teknikprodukter. Det gör att det med korta intervall kommer ut nyare, bättre och snabbare produkter på marknaden, vilket gör att priserna på de tidigare modellerna sjunker snabbt. 

En 32 tums HD-ready LCD-TV kostade cirka 25 000 kr för tio-tolv år sedan och idag slumpas de mer eller mindre bort då så mycket nytt har kommit ut på TV-marknaden. Rent inflationsmässigt motsvarar 25 000 kr för tio år sedan 28 475 kr idag. För de pengarna får man idag en 55 tums Full HD 3D LED-TV med WiFi, 1 000 Hz med mer, med mer. Givetvis kommer även den TV:n minska kraftigt i pris de kommande åren. För att knyta an till  viktiga faktorer för att så snabbt som möjligt kunna uppnå friheten är det viktigt att inte hela tiden sträva efter att ha det senaste när det gäller mobiltelefon, TV, dator, surfplatta med mera. Bara för att det hela tiden kommer ut nya produkter, vilket gör att många känner att de har en gammal produkt och borde byta den till den senaste modellen, har man säkert inte behov av det. Man klarar sig förmodligen utan problem med det man har idag. Den som hela tiden strävar efter att ha det senaste kommer aldrig kunna investera tillräckligt mycket pengar varje månad för att i framtiden kunna njuta fullt ut av sin utdelningsmaskin

En marknad där utvecklingen sker i väldigt hög takt och där nya modeller kommer ut varje år är mobiltelefonmarknaden och då främst segmentet för smartphones. Som en betraktelse på det temat kan vi undersöka hur priset på en av de mer populära smartphonen har sjunkit i pris sedan den var ny, alltså under de två senaste åren i grafen nedan samt hur förra årets modell har sjunkit i pris under det senaste året:


Prisutveckling smartphone, två år gammal modell

Prisutveckling smartphone, ett år gammal modell

Har mobilen blivit sämre för varje månad som gått sedan de kom ut på marknaden? Nej, givetvis inte. Det är bara att det har kommit ut nyare och bättre flaggskepp som alla "måste ha". Att alltid köpa det senaste blir dyrt i längden. Att betala 5 500 kr eller att knappt två år senare betala 2 500 kr är stor skillnad - för exakt samma produkt! Det stämmer väl som man säger, "det kostar att ligga på topp". Utan att stanna upp och tänka till är det lätt för många att bara köra på, utan att ställa sig frågan om det är motiverat att konsumera och slösa på det sättet man idag gör. Det faktum att en mobil ofta är bunden på 24 månader gör det lätt att ställa sig in på att man kommer äga sin mobil under dessa två år, för att då köpa den senaste modellen igen. Den som väljer att köpa en ett år gammal modell och ha den i fyra år kommer undre sitt liv ha sparat in mycket pengar och istället kunna sätta dem i arbete för att snabbare uppnå friheten!         


Inflation sedan 1930 

För att se på inflationen ur ett lite längre tidsperspektiv kan vi studera tidsperioden från år 1930 fram till idag. Det märks tydligt när man studerar diagrammen nedan att inflationen de senaste två decennierna legat på en betydligt lägre nivå jämfört med inflationsnivån för några decennier sedan. Under en lång tidsperiod låg inflationen på en nivå kring 7,5 % årligen. Under dessa tider var det betydligt dyrare att låna pengar till bostäder men det var samtidigt möjligt att få en hög, för att inte säga extremt hög, bankränta med dagens mått mätt. 

För att ta ett exempel var det under mitten av 1970-talen möjligt att få 10 % i ränta per år bara genom att sätta in sina pengar på ett bankkonto. Det var samtidigt höga låneräntor och inflationen var kring 10 % per år. Idag har vi istället en inflation på kring 1,5 % och räntan på storbankernas bankkonton är kring 1 % och nischbankerna ger en ränta på kring 2,5 %. Inflationsjusterat är alltså skillnaden minimal. I de båda graferna nedan syns inflationen i Sverige under de senaste 82 åren. Dels inflationen per år och dels inflationsutvecklingen som ett index, där 1930 har index 100. Det visar att prisnivån har ökat med en faktor 27,26, vilket betyder att den genomsnittliga årliga inflationstakten har varit 4,1 %. Det är alltså den årliga inflationen som med ränta-på-ränta effekten ger en prisökning på 27,26, eller 2 726 %, efter 82 års tid. Kostar en liter mjölk idag 8 kr betyder det att den år 1930 kostade 30 öre. Studeras grafen över inflationsindexet kan den avtagande exponentiella ökningen i inflationen noteras, som skett från 1995 och framåt, då inflationsmålet började gälla.

Sveriges inflation under de senaste knappt 75 åren


Sveriges inflation under de knappt 75 senaste åren mätt som ett index

onsdag 8 maj 2013

Far och son Buffett - Videoklipp

Efter en hel del inlägg de senaste dagarna innehållandes ganska mycket text här på bloggen tänkte jag att det kunde vara skönt att bryta av med ett tips på ett kortare videoklipp på far och son Buffett angående Berkshire Hathaways framtid. 

Klippet är från CBS 60 Minutes och återfinns här

Tredje bokrecensionen - Investera som mästarna (+Videoklipp med Aktiestinsen)


Investera som mästarna


Författare: Jonas Bernhardsson

Språk: Svenska
Antal sidor: 233
Först utgiven: 2010
Lässvårighet: Lättläst 





Äntligen en bok skriven på svenska! Investera som mästarna beskriver, på cirka 10 sidor per person, hur 17 olika investerare har lyckats (och i vissa fall misslyckats) när det gäller sina investeringar, främst i aktier. Även en introduktion till effektiva marknadshypotesen ges och alla investerares grundläggande mål – att slå index! 

För den som vill få en kortfattad beskrivning och lära känna några av världens mest kända investerare rekommenderas boken starkt. Sverige har ett bidrag till skaran av investerare. Det är, föga förvånande, Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson. Jag kommer senare att recensera en bok som handlar om just Aktiestinsen. Det kan dock vara intressant med en kortare beskrivning om Aktiestinsens investeringskarriär redan här. Förmodligen är det många som redan känner till honom och har låtit sig imponeras och inspireras av honom som person och den enorma aktieportfölj han har byggt upp under åren. Aktiestinsen har sannerligen haft många år på sig att låta kapitalet växa och låta ränta-på-ränta effekten verka, då han är född redan år 1916, alltså fyllde han 97 år i år. 

Aktiestinsen heter alltså egentligen Lennart Israelsson och växte upp i en familj på landet i Småland och hade tre syskon. Att investera i aktier var det inte på tal för personer med hans bakgrund i Sverige, när han var ung på 1930-talet. Bland annat hade många svenskar Kreugerkraschen färskt i minnet, vilka många småsparare hade förlorat pengar på. Som stationsvärd och anställd av SJ läste Aktiestinsen krönikor av en börskännare i tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning på stationen när han fick tid över. Det gjorde att han fick upp ett intresse för aktier. Dock dröjde det tills Aktiestinsen var 30 år gammal, år 1946, innan han gjorde sitt första aktieköp. Aktier i ett mexikanskt telefonbolag inköptes, vilket inte slutade väl. Nästa investering var betydligt mer lyckad. Det var aktier i Sandvik för 600 kr och resten är, som man brukar säga, historia. Det man måste ha i åtanke är att 600 kr motsvarade tre månadslöner för en arbetare på 1940-talet. Idag skulle det således motsvara att köpa aktier för cirka 60 000 kr (eller kanske till och med lite mer). 

Sedan dess har Aktiestinsen fortsatt att köpa aktier, investerat nya pengar och återinvesterat utdelningen. Idag uppgår hans aktieportfölj till ett värde på över 100 miljoner kr, av vilka han har skänkt bort en hel del, till bland annat forskning och utbildning. För att sätta storleken på Aktiestinsens aktieportfölj i relation till något kan det konstateras att han totalt under sitt femtioåriga arbetsliv hade inkomster av tjänst på under 1 miljon kr. Idag kan han utan problem leva ett liv i lyx, men han föredrar att bo i en lägenhet i Småland och kör en bil av äldre årsmodell. 

En aktieportfölj som är värd 100 miljoner och har en direktavkastning på 4 % delar alltså ut 4 miljoner kr per år, eller 333 000 kr per månad – ingen dålig extrainkomst som pensionär. Aktiestinsen äger aktier i många svenska bolag och har verkligen kunnat dra nytta av den ekonomiska utvecklingen som skedde efter det andra världskriget; först i Sverige samt västvärlden och sedan i andra delar av världen vilket har gynnat de svenska företagen som till stor del var intakta efter världskrigen. 

denna sida finns det ett längre videoklipp med Aktiestinsen från 2011 då han i samband med Stora Aktie- och Fonddagen donerade en aktieportfölj värd fem miljoner kronor till Jönköpings Internationell Business School. Aktiestinsen kommer in cirka 8 minuter in i videon (som är 36 minuter lång) och är, som alltid, liksom andra kända investerare som Warren Buffett och Charlie Munger, väldigt underhållande att lyssna på!  

Det finns ytterligare en nordisk person i boken Investera som mästarna och det är norrmannen Kristoffer Stensrud, som har grundat Skagen Fonder och under åren lyckats genererar en överavkastning jämfört med index, vilket absolut är ett högst väsentlig mål då man investerar sina pengar aktivt, eftersom man annars kan ha sina pengar i en gratis Sverigefond. De personer som beskrivs i boken är de följande mer eller mindre kända namnen: 

· Warren Buffett 
· Benjamin Graham 
· Philip A. Fisher 
· Jesse Livermore
· Nick Leeson
· Sir John Templeton
· Lennart "Aktiestinsen" Israelsson
· George Soros
· Jim Rogers
· Merton och Scholes
· Anthony Bolton
· Kristoffer Stensrud
· T. Rowe Price
· Bröderna Hunt
· Bernard Baruch
· Peter Lynch
· Walter Schloss



Något som är extra bra med boken är att varje kapitel om respektive investerare sammanfattas med ett antal huvudpunkter samt investeringsstil i en mening, som beskriver den specifika investerarens strategi när det gäller aktieinvestering. Det gör att man lättare kan få inspiration när det gäller sitt eget investerande och bredda sitt tänkande. Kanske hittar du en eller flera favoritinvesterare! Samtidigt framgår det, givetvis, att det inte finns ett genomgående recept som alla investerarna använder sig av för att lyckas med sina aktieinvesteringar. Vissa diversifierar och andra inte. Några investerar endast i aktier noterade i landet de bor i, medan andra är villiga att investera globalt. Vissa är renodlade värdeinvesterare medan andra är främst inriktade på tillväxtbolag. Spektrumet är således väldigt brett. 


Slutsats

För den som vill få en snabb och kortfattad, men ändå bra genomgång av några av världens mest kända investerare så rekommenderas Investera som mästarna. Den är givetvis inte särskilt ingående då varje person beskrivs på ungefär 10 sidor. Boken ger dock en bra och lättåtkomlig beskrivning av personerna och deras investeringskarriärer, jämfört med om man själv skulle söka information via nätet. Det faktum att boken är skriven på svenska underlättar säkert för den del läsare. Helt enkelt en bra bok för att få en inblick i hur världens mest kända och framgångsrika (även några misslyckade) investerare/spekulanter har agerat, hur de tänker när det gäller investeringar samt vilka investeringskriterier de följer. Det finns även tips på annan litteratur om respektive investerare för den som vill läsa vidare om en eller fler investerare. 

tisdag 7 maj 2013

Nya aktieutdelningar och kommande utdelningar under maj samt ansiktslyft på bloggen


Aktieutdelningar

Under den senaste veckan har det trillat in en del nya aktieutdelningar på mitt investeringssparkonto (ISK). 

Anledningen till att det det är så många bolag som delar ut pengar i april/maj är att de nordiska bolagen nästan uteslutande delar ut pengar en gång per år, och det sker för så gott som alla bolag under våren. Mina tidigare aktieutdelningar under våren återfinns här.  



Den senaste veckans utdelningar ser ut enligt följande, med utdelningsfrekvensen inom parentes:
Eniro Pref (kvartalsvis)
Swedish Match (årsvis)
Sampo (årsvis)
Intrum Justitia (årsvis)
Hennes & Mauritz (årsvis)



Utdelningar som väntas inom snar framtid i maj:
Gjensidige Forsikring (årsvis)
Hexpol (årsvis)
Apple (kvartalsvis)
Omega Health Care Investors (kvartalsvis)


Ännu lite senare i maj väntas utdelning från de månadsutdelare jag har i portföljen:
Realty Income Corp.
Prospect Capital Corp.
Inland Real Estate Corp.



Layoutförändring


För den som har varit inne på min blogg tidigare syns en del förändringar i layouten. Bland annat har ”Sidorna”, under vilka det går att läsa om olika intressant ämnen, nu flyttat högst upp i bloggen, de återfanns tidigare till höger. Det känns mer naturligt att de ligger högst upp på sidan.



måndag 6 maj 2013

Min aktieportfölj, del 2 (första aktieköpen och kryddor i portföljen)


(Detta inlägg är det andra i en kortare serie av inlägg om min aktieportfölj, mina tidigare aktieaffärer och andra betraktelser på det temat. Tidigare inlägg i serien finns här)


Inledning

Trots att jag inte har varit aktiv på börsen mer än ett fåtal år har jag både lyckats göra några riktigt bra affärer, men givetvis även gått på en del nitar. Även om jag har köpt en del aktier som med tiden kommit att visa sig bli "börsraketer" kan jag inte ta på mig äran för det. De första aktieköpen jag gjorde hade inte mycket substans bakom besluten att investera i de företagen. "Varför inte investera i ett oljebolag, det kan nog vara spännande" kan jag tänka mig att jag grundade mitt investeringsbeslut på när jag 2010 köpte aktier i Lundin Petroleum. De som kan bolagets historia vet att det har varit ett väldigt bra aktieköp. Även om jag, liksom förmodligen ingen annan, kunde veta att de skulle göra stora oljefynd, ska jag erkänna att jag inte heller hade någon koll på bolagets historik, tidigare vinster/förluster, eventuell utdelning, balansräkning, kassaflödesanalys, värdering, ledning m. (väldigt mycket) m. Även om just Lundin Petroleum med tiden visade sig vara ett bra aktieköp kom att straffa sig i mitt andra aktieinköp, TradeDoubler. Mer om det nedan. 



Mina första aktieköp

Utan att ha någon egentlig strategi började jag i slutet av år 2009 att sätta in de första pengarna på aktiedepån. Tyvärr hade aktiemarknaden redan återhämtat sig en del efter finanskrisen när jag började göra mina första aktieköp. De första aktieköpen skedde i väldigt liten skala bör det noteras. Vid den här tiden, det låter längre sedan än vad det är men utvecklingen går fort, hade investeringssparkontot ännu inte lanserats, vilket gjorde att jag inhandlade aktierna i en vanlig depå med skatt på utdelning och inlåsningseffekter med allt vad det innebär. Ingen värdering eller närmare granskning gjordes av de företag jag var intresserad av att köpa aktier i då detta begav sig. 



Aktieutdelningar var inte något jag vid den här tiden lade någon större vikt vid. Att de stora svenska bolagen delade ut pengar årligen hade jag koll på, men att det kunde vara något större långsiktigt värde med det skulle jag inse först några år senare. Det var ju värdeökningen i aktien jag ville åt, alltså att köpa en aktie och sedan kunna sälja den med vinst efter en vecka eller en månad, eller efter hur länge egentligen? Regler för när jag skulle sälja en aktie, alltså efter en viss uppgång/nedgång, en viss tid eller vid en viss värdering var inte något jag hade en utarbetad plan för. Det var helt enkelt mer eller mindre ett lotteri hur det skulle gå för mina första aktier jag ägde. 


Några år tidigare hade jag ibland kollat på aktielistorna i dagstidningen, jag har givetvis helt övergått till Internet nu, och noterade att det fanns två bolag med prefixet ”Lundin”. Dels Lundin Mining och dels Lundin Petroleum. De här båda bolagen kunde det vara intressanta att köpa aktier i tänkte jag, råvaror är det ständigt behov av i världen. Ett oljebolag kan vara ganska spännande att äga aktier i, så jag valde att köpa akter i Lundin Petroleum. Som sagt, helt utan vetskap om deras verksamhet, historik, värdering, vinster/förslutser, resultat- och balansräkning, kassaflödesanalys, utdelningar, nyckeltal m. (väldigt mycket) m. 

TradeDoubler var det andra företaget jag tidigt köpte aktier i. Jag hade läst en kort artikel om att de höll på med onlinemarknadsföring, som en mellanhand mellan den som vill annonsera och den som har annonsplats i form av hemsidor och bloggar. Inte heller i det här fallet gjordes någon ytterligare analys av företaget. Om företaget hade gjort vinst eller förlust, hur hög eller låg värderingen var vid det tillfället jag köpte aktier hade jag noll koll på. Framtidsutsikterna var bara något jag själv skapat mig en bild av i huvudet, vilka framtidsutsikter som var inprisade i kursen kände jag inte alls till. 

Någon månad efter köpet av TradeDoubler kom deras niomånadersrapport över perioden januari-september 2010. Den tillfredsställde inte marknadens förväntningar och kursen sjönk med 25 % på en dag. Den dagen lärde jag mig att kvartalsrapporter verkligen kan överraska marknaden, både positivt och negativt. TradeDoublers aktiekurs har sedan dess rört sig konstant nedåt. Faktum är att aktiekursen sedan mitt köp på 52 kr aldrig vid något tillfälle har gått över den nivån. Sett från den nivå jag köpte på har kursen sjunkit med 65 %, till  cirka 18 kr idag (maj 2013). En utdelning per aktie om 1,5 kr för år 2011 erhölls, men täckte föga upp förlusten. Dessa aktier är sedan en tid tillbaka sålda, då till minus 70 %

Vad gäller mitt andra aktieköp, Lundin Petroleum, är historien den omvända. Aktien inhandlades under maj 2010 och inte heller det beslutet fattades alltså på några grunder värda att nämna. ”Varför inte bara köpa den aktien och se vad det leder till”, tänkte jag nog. Den som kan historien om företaget känner till att de har gjort ett antal lyckade oljeborrningar och har hittat stora mängder olja, vilket gett kursen en rejäl skjuts uppåt i flera omgångar under de senaste tre åren. Jag hade tur med mitt köp och lyckades nästan träffa in den tidpunkt då aktien handlades allra lägst. Den närmsta månaden efter köpet handlades aktien fortfarande kring 38 kr, vilket var den kurs jag köpte aktien på, men sedan dess har den alltså stigit rejält i ett antal omgångar i samband med nya oljefynd. 

Idag (maj 2013) handlas aktien till cirka 152 kr, vilket betyder en uppgång på ganska exakt 300 %. Det har dock inte gjort mig rik då det endast handlade om småsummor, det var trots allt ett av de första aktieköpen för en fattig student. Dessa aktier äger jag fortfarande. Min förhoppning nu är att de med tiden ska börja dela ut pengar till ägarna, vilket förmodligen kommer dröja något år, om så sker. Oljebranschen är givetvis en väldigt kapitalintensiv bransch, vilket gör att vinsterna till största del återinvesteras i nya projekt för att företaget ska växa och även i framtiden kunna skapa värde för aktieägarna. De större oljebolagen i världen delar dock ut pengar, exempelvis vår granne Norges oljestolthet, Statoil, men även amerikanska och franska som Exxon Mobile, Chevron och Total S A, vilka alla tre är börsnoterade i USA.

Kryddor i portföljen

Jag har nu alltså övergått till att investera i större och stabilare bolag, i huvudsak med utdelningstillväxt för att få en årlig inkomst från mina aktier och har som mål att i framtiden ha byggt upp en utdelningsmaskin som genererar tillräckligt med passiva inkomster för att kunna leva på det, om jag så vill.

Även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av just sådana aktier är det alltid intressant att ha en del kryddor i sin aktieportfölj, vilket jag avser att ha. Dessa kommer således stå för en mindre del av det totala portföljvärdet, endast någon procent per aktieinnehav. Jag tycker att det är intressant att följa mindre bolag och givetvis drömmer man någonstans om att i framtiden ha varit med på en rejäl aktieresa i något bolag - á la H&M. Kanske kommer man i framtiden att få vara med om en "ten bagger", en aktie som stiger med en faktor 10, alltså med 1 000 %. Ja, hur lång tid tar det egentligen för en aktie som stiger med i snitt 10 % att tiodubblas i värde? Jag har ju tidigare i några inlägg belyst värdet av långsiktig investeringshorisont och ränta-på-ränta effekten. Skulle aktiekursen stiga med i snitt 7 % per år skulle det ta 35 år, stiger kursen med 10 % per år tar det istället 25 år och med en årlig tillväxt på 15 % per år tar det endast 17 år.

Mer nyligen gjorda aktieköp som är att betrakta som kryddor i portföljen är bland annat Opus samt Northland Resources. Opus är det företag som har tagit över delar av bilprovningen i Sverige. De bedriver även bilprovning i andra länder, däribland USA och Mexiko. Problemet är som alltid hur man ska agera när det gäller dessa mindre bolag, kryddorna i portföljen, när det handlar om rätt tidpunkt att sälja sitt innehav. Då aktien sedan mitt inköp har stigit med 100 % är det lätt att känna sig nöjd och ta hem vinsten. Eventuellt kommer jag göra det inom snar framtid.

Historien kring Northland Resources behöver jag inte beskriva närmare, då jag tror att många väl känner till den. Det faktum att jag kan konstatera att aktien sedan mitt köp är ner med -87 % när jag loggar in på mitt aktiekontot säger det mesta. Jag hade ändå tur i oturen med Northland. Ganska snabbt efter att jag köpte aktier i bolaget steg aktiekursen med ett antal tiotals procent. Det gjorde att jag valde att sälja av en del av mitt (lilla) innehav. Sett till vad jag köpte aktier för i bolaget från början ligger jag således +/- 0 i nuläget och kan lika gärna sälja den lilla posten som finns kvar.




Andra bokrecensionen - The Psychology of Investing


The Psychology of Investing


Författare: John F. Nofsinger 

Språk: Engelska
Antal sidor: 122
Först utgiven: 2002
Upplaga jag läst: Fjärde editionen, utgiven 2011
Lässvårighet: Lättläst






Vilket titeln på boken antyder, The Psychology of Investing, handlar den här boken om hur hjärnan och psykologi på olika sätt påverkar våra investeringsbeslut. Boken reder ut många ”fel” och icke-rationella beslut man som investerare ofta tar och förklarar även varför man gör dessa fel. Den är relativt enkel i sin framställning, vilket gör innehållet enkelt att ta till sig och man får många ”aha”-upplevelser då man läser boken. 

Säkert kommer du, liksom jag, känna igen dig i mycket av det som boken tar upp, bland annat flockbeteende (herding), faran vid att fästa sig vid ett visst tal, exempelvis en viss aktiekurs (anchoring), olika typer av illusioner av kontroll, biases samt ”mental accounting” med mer. För att kunna bli en bättre investerare tror jag att det är väldigt viktigt att veta vilka känslor och tankar som styr när man investerar sina pengar för att kunna agera mer rationellt och exempelvis inte köpa det alla andra köper och paniksälja när börsen går ner. När människor och pengar kombineras finns det alltid starka känslor med i bilden, som girighet och rädsla, vilka har förmågan att bli väldigt starka och påverka mer än vad man helst vill. Som Warren Buffett lär ha sagt: "Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful" 

Ett illustrerande exempel som boken tar upp som visar hur svårt det är att vara rationell när det gäller att fatta ekonomiska beslut och helt hålla känslorna utanför, gäller det klassiska att pengar in tidigare är bättre än pengar in sent och tvärt om, alltså att pengar ut senare är bättre än pengar ut tidigare. Det har att göra med pengars tidsvärde, att de går att investera och tjäna ränta på. När man är på det klara med att det är på det här sättet kanske man tänker att det är lätt att agera rationellt när det gäller sin privatekonomi och att alla de beslut man står inför när det gäller inköp som ska betalas kommer att betalas så sent som möjligt, men så är det ofta inte.

Vi kan ta och undersöka ett fall där många inte alls tänker på detta sätt, vilket illustreras på ett likande sätt i The Psychology of Investing. Exemplet handlar om två familjer där den ena ska köpa ny kyl och frys och den andra en tvåveckors semesterresa, båda inköpen  antar vi kostar 30 000 kr. Familjen som köper kyl och frys väljer att delbetala beloppet på 30 000 kr månadsvis under fem års tid, även fast de har pengar att betala allt direkt. Det betyder att de betalar 500 kr per månad under dessa fem år. Detta ser säkert många som ett helt normalt beteende, eftersom man har nytta av kylen och frysen under många år framöver. Hade alternativet varit att idag betala alla dessa 30 000 kr är det givetvis bättre att delbetala under några år eftersom nuvärdet blir mindre än att betala alla 30 000 kr idag. Rent ekonomiskt fattar de alltså ett rationellt beslut. (Det förutsätts att det inte finns några avgifter eller andra kostnader förknippat med att delbetala)

Den andra familjen ska som sagt istället åka på en tvåveckors semesterresa för 30 000 kr och får välja mellan att antingen betala allt på en gång eller att delbetala resan med 500 kr per månad under fem års tid efter att de kommit hem från resan. Även de har tillräckligt med pengar undansparat sedan innan och väljer att betala resa i en klumpsumma redan när de bokar den.

Även om man vet att det rent ekonomiskt är bättre att betala så sent som möjligt, eftersom nuvärdet då blir lägre, låter man sina känslor styra sitt beslut. När familjen är iväg på semestern vill de givetvis kunna njuta fullt ut och inte känna att när de kommer hem måste de varje månad betala av kostnaden för resan. Det är skönt att kunna känna att resan är färdigbetald då man sätter sig på planet för att komma bort från vardagen. De fattade det känslomässigt bästa beslutet, men inte det rent ekonomiskt mest optimala beslutet.

Oavsett vad det gäller för ekonomiskt beslut är det alltid bättre att betala ut pengar så sent som möjligt, det blir billigare då eftersom nuvärdet är lägre. Det förutsätter givetvis, som sagt, att det inte tillkommer kostnader för att kunna delbetala. Även om pengar alltid är pengar är det lätt att fatta sina ekonomiska beslut baserat på vad pengarna ska användas till och låta känslorna styra. Är det något som ska förbrukas direkt känns det mer motiverat att betala det direkt, medan något man har nytta av under flera års tid får en att tycka att det normala är att betala av det under några års tid. Även om man tror att man fattar korrekta ekonomiska beslut är det ofta mycket känslor som spelar in, hjärnan påverkar dig förmodligen mer än vad du tror. Detta beskriver boken på ett bra sätt.

Några exempel på ”behaviorial finance” faktorer som styr människans beslut när det gäller aktieinvesteringar och som förklaras i boken är bland annat följande:


· Overconfidence 

· Illusion av kontroll 

· Tidigare framgång 

· Stolthet och ånger 

· Framing 

· Mental budgeting 

· Igenkänning 

· Känslor, Flockbeteende m.m.


Slutsats 

Den som har hållit på med aktieinvesteringar under många år har säkert gjort en hel del misstag och tänkt om och ändrat sitt investeringsbeteende på olika sätt, alltså lärt sig av sina misstag. Den som inte har så mycket erfarenhet kommer förmodligen göra en hel del misstag i början, och skulle dra stor nytta av att läsa den här boken för att förhindra att fatta allt för många dåliga investeringsbeslut och förstå hur psykologi och känslor har förmågan att påverka de investeringsbeslut man tar. Boken gör att man får lite bättre insikt i hur psykologi och känslor tenderar att påverkar de investeringsbeslut man tar. The Psychology of Investing ger många djupa insikter, vilket både nybörjarinvesteraren samt den mer luttrade aktieinvesteraren har nytt av att läsa. Säkert kan en hel del misstag i framtida investeringsbeslut undvikas för den som läser boken – vilket kan bespara dig mycket pengar!

(Tidigare bokrecensioner finns här

söndag 5 maj 2013

Min aktieportfölj, del 1

(Detta inlägg är det första i en kortare serie av inlägg om min aktieportfölj, mina tidigare aktieaffärer och andra betraktelser på det temat)

Då tänkte jag att det var dags att publicera min aktieportfölj så som den ser ut i dagsläget. Den består av en mix av svenska, nordiska och amerikanska bolag. Huvuddelen utgörs i nuläget av svenska bolag. Något jag kan konstatera och som kommer ändras med tiden är graden av diversifiering, alltså antalet aktier i min portfölj. Jag äger aktier i ganska många olika bolag idag, vilket jag har tänkt minska med tiden så att aktieportföljen blir något mer koncentrerad, i huvudsak till aktier med stabil utdelningstillväxt. Det är svårt att på rak arm komma fram till ett "bästa" antal bolag i ens aktieportfölj. Jag kommer inte vara överdrivet koncentrerad i min aktieportfölj, utan kommer sikta på att med tiden äga aktier i kring 15 olika bolag, med ett mindre antal som är tänkta att utgöra kärninnehav. När jag för ett tag sedan blev kund hos den andra av våra två stora nätmäklare fick jag som ny kund 10 gratisaffärer, vilket gjorde att jag investerade mindre belopp i en del bolag, vilket är en anledning till det stora antalet bolag i min aktieportfölj. 

Då jag som sagt inte bara är intresserad av svenska bolag finns det flera tusen aktier totalt sett i mitt investeringsspektrum. Antalet som är intressanta och som jag följer, mer eller mindre frekvent, uppgår till ett hundratal. Om något av dessa bolags aktier med tiden sjunker tillräckligt mycket i kurs kommer jag vara beredd att köpa aktier i det bolaget. Det betyder att min gräns för antalet aktier i min portfölj inte är strikt. Att välja bort att investera i ett bolag som är klart undervärderat, och har en stabil utdelningstillväxt, endast för att man redan äger aktier i exempelvis 10 bolag och det är den "gräns" man har satt upp anser jag inte vara rationellt. 

Jag delar nedan upp mina aktieinnehav geografiskt. Det faktum att jag har aktier som är noterade i andra länder än Sverige gör givetvis att det uppstår en valutarisk. Mer om detta i ett kommande inlägg. Min tanke är att vara anonym och syftet med min blogg är inte att bara skriva om mina egna aktieinvesteringar och aktieinnehav, utan att försöka få upp ögonen hos andra för att ta mer ansvar för sina pengar och inse värdet av att själv investera och sätta sina pengar i arbete. Därför kommer inga exakta uppgifter vad gäller belopp i respektive aktie att framgå. Portföljvärdet uppgår i dagsläget till ett lägre sexsiffrigt belopp och ser ut enligt följande:


Sverige
Astra Zeneca
Avanza
Beijer Alma
Castellum
Handelsbanken
Hexpol
H&M
Intrum Justitia
Swedbank
Swedish Match
Telia

Några olika preferensaktier

Norden
Gjensidige Forsikring
Fortum
Novo Nordisk
Sampo
Seadrill

USA
Altria
Apple
Inland Real Estate Corp
Intel
Omega Health Care 
Prospect Capital
Realty Incom Corp

+Några "kryddor"

Vilket jag har skrivit om tidigare är det alltså främst aktier med en stabil årlig utdelningstillväxt som jag är intresserad av att äga aktier i. Ju billigare det är möjligt att köpa dem för, desto bättre, givetvis (förutsatt att det inte är någon stor händelse som motiverar en kraftigt lägre värdering av företaget). Även om timing är svårt och kräver att man följer och håller sig uppdaterad om aktiekurserna och bolagen är det mycket värt på lång sikt om man lyckas köpa en aktie när den är lågt värderad. 

Inköps en aktie i ett visst bolag för 80 kr istället för 100 kr och utdelning är 4 kr per aktie ökar direktavkastning från 4 % till 5 % exempelvis. Om utdelningen efter 7 år har fördubblats till 8 kr per aktie kommer direktavkastningen på det ursprungligen investerade beloppet att vara 10 % istället för 8 %. Stiger kursen till 200 kr efter ett antal år kommer det motsvara en kursuppgång på 100 % och man inköpt aktien för 100 kr och hela 150 % om man lyckas "fynda" den för 80 kr. Även om jag anser att man bör vara väldigt långsiktig i sitt aktieinvesterande, alltså ha en buy-and-hold strategi, är timingen en viktig del för att få så hög avkastning som möjligt. 

Det går att notera att det finns en del bolag i min aktieportfölj som lång ifrån är att betrakta som aktier med stabil utdelningstillväxt, som den svenska preferensaktierna, Handelsbanken samt Swedbank vilka båda sänkte eller helt uteblev med utdelningen under finanskrisen, Gjensidige Forsikring som blev börsnoterat i slutet av 2010 och nyligen börjat dela ut pengar till sina ägare samt en del av de amerikanska REIT:sen (ett separat inlägg om dessa senare). En del av dessa aktier ger dock en hög direktavkastning vilket innebär att de redan idag ger en årlig avkastning på cirka 7-10 %. Det anser jag är en hög direktavkastning och gör det motiverat att fortsätta äga dem. Det finns givetvis en risk som till viss del motiverar den högre direktavkastningen. Samtidigt vet jag värdet av utdelningstillväxt, vilket gör att den större delen av mina framtida aktieinköp kommer ske i de, här på bloggen, så omtalade aktierna med stabil utdelningstillväxt


Inom kort följer ett nytt inlägg på temat "mina aktier".