måndag 6 maj 2013

Min aktieportfölj, del 2 (första aktieköpen och kryddor i portföljen)


(Detta inlägg är det andra i en kortare serie av inlägg om min aktieportfölj, mina tidigare aktieaffärer och andra betraktelser på det temat. Tidigare inlägg i serien finns här)


Inledning

Trots att jag inte har varit aktiv på börsen mer än ett fåtal år har jag både lyckats göra några riktigt bra affärer, men givetvis även gått på en del nitar. Även om jag har köpt en del aktier som med tiden kommit att visa sig bli "börsraketer" kan jag inte ta på mig äran för det. De första aktieköpen jag gjorde hade inte mycket substans bakom besluten att investera i de företagen. "Varför inte investera i ett oljebolag, det kan nog vara spännande" kan jag tänka mig att jag grundade mitt investeringsbeslut på när jag 2010 köpte aktier i Lundin Petroleum. De som kan bolagets historia vet att det har varit ett väldigt bra aktieköp. Även om jag, liksom förmodligen ingen annan, kunde veta att de skulle göra stora oljefynd, ska jag erkänna att jag inte heller hade någon koll på bolagets historik, tidigare vinster/förluster, eventuell utdelning, balansräkning, kassaflödesanalys, värdering, ledning m. (väldigt mycket) m. Även om just Lundin Petroleum med tiden visade sig vara ett bra aktieköp kom att straffa sig i mitt andra aktieinköp, TradeDoubler. Mer om det nedan. 



Mina första aktieköp

Utan att ha någon egentlig strategi började jag i slutet av år 2009 att sätta in de första pengarna på aktiedepån. Tyvärr hade aktiemarknaden redan återhämtat sig en del efter finanskrisen när jag började göra mina första aktieköp. De första aktieköpen skedde i väldigt liten skala bör det noteras. Vid den här tiden, det låter längre sedan än vad det är men utvecklingen går fort, hade investeringssparkontot ännu inte lanserats, vilket gjorde att jag inhandlade aktierna i en vanlig depå med skatt på utdelning och inlåsningseffekter med allt vad det innebär. Ingen värdering eller närmare granskning gjordes av de företag jag var intresserad av att köpa aktier i då detta begav sig. 



Aktieutdelningar var inte något jag vid den här tiden lade någon större vikt vid. Att de stora svenska bolagen delade ut pengar årligen hade jag koll på, men att det kunde vara något större långsiktigt värde med det skulle jag inse först några år senare. Det var ju värdeökningen i aktien jag ville åt, alltså att köpa en aktie och sedan kunna sälja den med vinst efter en vecka eller en månad, eller efter hur länge egentligen? Regler för när jag skulle sälja en aktie, alltså efter en viss uppgång/nedgång, en viss tid eller vid en viss värdering var inte något jag hade en utarbetad plan för. Det var helt enkelt mer eller mindre ett lotteri hur det skulle gå för mina första aktier jag ägde. 


Några år tidigare hade jag ibland kollat på aktielistorna i dagstidningen, jag har givetvis helt övergått till Internet nu, och noterade att det fanns två bolag med prefixet ”Lundin”. Dels Lundin Mining och dels Lundin Petroleum. De här båda bolagen kunde det vara intressanta att köpa aktier i tänkte jag, råvaror är det ständigt behov av i världen. Ett oljebolag kan vara ganska spännande att äga aktier i, så jag valde att köpa akter i Lundin Petroleum. Som sagt, helt utan vetskap om deras verksamhet, historik, värdering, vinster/förslutser, resultat- och balansräkning, kassaflödesanalys, utdelningar, nyckeltal m. (väldigt mycket) m. 

TradeDoubler var det andra företaget jag tidigt köpte aktier i. Jag hade läst en kort artikel om att de höll på med onlinemarknadsföring, som en mellanhand mellan den som vill annonsera och den som har annonsplats i form av hemsidor och bloggar. Inte heller i det här fallet gjordes någon ytterligare analys av företaget. Om företaget hade gjort vinst eller förlust, hur hög eller låg värderingen var vid det tillfället jag köpte aktier hade jag noll koll på. Framtidsutsikterna var bara något jag själv skapat mig en bild av i huvudet, vilka framtidsutsikter som var inprisade i kursen kände jag inte alls till. 

Någon månad efter köpet av TradeDoubler kom deras niomånadersrapport över perioden januari-september 2010. Den tillfredsställde inte marknadens förväntningar och kursen sjönk med 25 % på en dag. Den dagen lärde jag mig att kvartalsrapporter verkligen kan överraska marknaden, både positivt och negativt. TradeDoublers aktiekurs har sedan dess rört sig konstant nedåt. Faktum är att aktiekursen sedan mitt köp på 52 kr aldrig vid något tillfälle har gått över den nivån. Sett från den nivå jag köpte på har kursen sjunkit med 65 %, till  cirka 18 kr idag (maj 2013). En utdelning per aktie om 1,5 kr för år 2011 erhölls, men täckte föga upp förlusten. Dessa aktier är sedan en tid tillbaka sålda, då till minus 70 %

Vad gäller mitt andra aktieköp, Lundin Petroleum, är historien den omvända. Aktien inhandlades under maj 2010 och inte heller det beslutet fattades alltså på några grunder värda att nämna. ”Varför inte bara köpa den aktien och se vad det leder till”, tänkte jag nog. Den som kan historien om företaget känner till att de har gjort ett antal lyckade oljeborrningar och har hittat stora mängder olja, vilket gett kursen en rejäl skjuts uppåt i flera omgångar under de senaste tre åren. Jag hade tur med mitt köp och lyckades nästan träffa in den tidpunkt då aktien handlades allra lägst. Den närmsta månaden efter köpet handlades aktien fortfarande kring 38 kr, vilket var den kurs jag köpte aktien på, men sedan dess har den alltså stigit rejält i ett antal omgångar i samband med nya oljefynd. 

Idag (maj 2013) handlas aktien till cirka 152 kr, vilket betyder en uppgång på ganska exakt 300 %. Det har dock inte gjort mig rik då det endast handlade om småsummor, det var trots allt ett av de första aktieköpen för en fattig student. Dessa aktier äger jag fortfarande. Min förhoppning nu är att de med tiden ska börja dela ut pengar till ägarna, vilket förmodligen kommer dröja något år, om så sker. Oljebranschen är givetvis en väldigt kapitalintensiv bransch, vilket gör att vinsterna till största del återinvesteras i nya projekt för att företaget ska växa och även i framtiden kunna skapa värde för aktieägarna. De större oljebolagen i världen delar dock ut pengar, exempelvis vår granne Norges oljestolthet, Statoil, men även amerikanska och franska som Exxon Mobile, Chevron och Total S A, vilka alla tre är börsnoterade i USA.

Kryddor i portföljen

Jag har nu alltså övergått till att investera i större och stabilare bolag, i huvudsak med utdelningstillväxt för att få en årlig inkomst från mina aktier och har som mål att i framtiden ha byggt upp en utdelningsmaskin som genererar tillräckligt med passiva inkomster för att kunna leva på det, om jag så vill.

Även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av just sådana aktier är det alltid intressant att ha en del kryddor i sin aktieportfölj, vilket jag avser att ha. Dessa kommer således stå för en mindre del av det totala portföljvärdet, endast någon procent per aktieinnehav. Jag tycker att det är intressant att följa mindre bolag och givetvis drömmer man någonstans om att i framtiden ha varit med på en rejäl aktieresa i något bolag - á la H&M. Kanske kommer man i framtiden att få vara med om en "ten bagger", en aktie som stiger med en faktor 10, alltså med 1 000 %. Ja, hur lång tid tar det egentligen för en aktie som stiger med i snitt 10 % att tiodubblas i värde? Jag har ju tidigare i några inlägg belyst värdet av långsiktig investeringshorisont och ränta-på-ränta effekten. Skulle aktiekursen stiga med i snitt 7 % per år skulle det ta 35 år, stiger kursen med 10 % per år tar det istället 25 år och med en årlig tillväxt på 15 % per år tar det endast 17 år.

Mer nyligen gjorda aktieköp som är att betrakta som kryddor i portföljen är bland annat Opus samt Northland Resources. Opus är det företag som har tagit över delar av bilprovningen i Sverige. De bedriver även bilprovning i andra länder, däribland USA och Mexiko. Problemet är som alltid hur man ska agera när det gäller dessa mindre bolag, kryddorna i portföljen, när det handlar om rätt tidpunkt att sälja sitt innehav. Då aktien sedan mitt inköp har stigit med 100 % är det lätt att känna sig nöjd och ta hem vinsten. Eventuellt kommer jag göra det inom snar framtid.

Historien kring Northland Resources behöver jag inte beskriva närmare, då jag tror att många väl känner till den. Det faktum att jag kan konstatera att aktien sedan mitt köp är ner med -87 % när jag loggar in på mitt aktiekontot säger det mesta. Jag hade ändå tur i oturen med Northland. Ganska snabbt efter att jag köpte aktier i bolaget steg aktiekursen med ett antal tiotals procent. Det gjorde att jag valde att sälja av en del av mitt (lilla) innehav. Sett till vad jag köpte aktier för i bolaget från början ligger jag således +/- 0 i nuläget och kan lika gärna sälja den lilla posten som finns kvar.




4 kommentarer:

  1. Uppskattar verkligen den här bloggen, hoppas du orkar fortsätta i samma anda och att du på sikt får riktigt många trogna kommentatorer.

    Jag fick mina första aktier (Beijer Alma och Hufvudstaden A) av min pappa. Det var också han som fick mig att överge fondsparandet för aktier (tack pappa!).

    Själv brukar jag köpa i block om 500-1 000 aktier, i regel vid den här tiden på året efter alla utdelningar. Utdelningarna går i princip alltid till nya köp. Efter att under längre tid ha studerat 2-5 kandidater väljer jag en "vinnare", en stabil aktie med bra utdelning som jag köper för att behålla. (Jag har faktiskt aldrig sålt en aktie.) Målet är i första hand att få mer i årliga utdelningar än i pension när det är dags om sexton år, i andra hand att ge mina barn ett rejält arv. (Kan tillägga att jag har haft tur på bostadsmarknaden, mycket beroende på att jag inte är ekonom och därför gjorde allting "fel". Jag köpte bostadsrätt i Stockholms innerstad efter kraschen på 1990-talet, trots att alla i min omgivning varnade mig. Därefter använde jag fem hårda år till att tokamortera av lånet, mot bankens inrådan. 34 år gammal blev jag skuldfri. Lägenheten är idag värd drygt 500% mer än jag betalade, kommer aldrig att göra en lika bra investering. Dessutom trivs jag med mitt boende!)

    Förutom Beijer Alma och Hufvudstaden äger jag Boliden, BillerudKorsnäs (båda ger utdelning nästa vecka), Atlas Copco B, Holmen B, SKF A, Klövern Pref. och SCA A. Har lagt in en köporder under dagen där jag går emot min egen grundfilosofi och köper en aktie som inte ger så bra utdelning men som jag bedömer har potential att stiga. Berättar mer när affären har gått igenom. Efter det skall portföljen på sikt kompletteras med en bankaktie, följt av ett investmentbolag.

    /Redaktörn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att höra att min blogg uppskattas! Mäktigt att höra att du aldrig har sålt några aktier - en buy-and-hold strategi i dess rätta bemärkelse!

      Grattis till den lyckade bostadsaffären, 500 % på 20 år betyder närmare 10 % värdestegring per år, det positiva med en bostad är ju också att man kan bo och trivas där till skillnad från att äga aktier! :) Har hört, och läst, om kraschen på bostadsmarknaden och det höga ränteläget då, om folk som hade bortåt 15 % i bolåneränta stor skillnad jämfört med idag.

      En något annorlunda portfölj än min ser jag, även om jag ibland sneglar lite på exempelvis Atlas Copco och med tiden säkerligen kommer ha inköp något av de bolag du nämner. Intressant att höra om hur andras portföljer ser ut samt hur de väljer att investera, ser fram emot att höra mer!

      /InvesteraMigFri

      Radera
  2. Hej "InvesteraMigFri"!

    Jag ska berätta lite kort om min investeringshistoria.

    Det började med fondsparande i Swedbank 1996. Jag sparade ihop ca. 60 000 kr. Sedan kom jag via Stadshypotek Bank in på att man kunde placera i enskilda aktier. Det kändes roligare och mer intressant än fonder. I början var jag försiktig och köpte bara i stora, stabila bolag men efter ett tag började jag ta allt större risker.

    På olika forum hittade jag aktietips från bl.a. "löparn" med flera som skrev om div. bolag som kunde 10-dubblas.
    På hösten 1999 hade jag ca. 130 000. Då köpte jag SwitchCore, Effnet och Net Insight. Jag hade egentligen ingen aning om vad de sysslade med. Men det lät bra! Det var rena lotteriet.
    På ett par månader steg sedan portföljen nåt fruktansvärt. Det var helt galet! Jag sålde och köpte olika IT-bolag och fram till mars 2000 så hade jag ca. 1 300 000! Det steg 1000% på ca. ett halvår. Jag tyckte att det gick jättelätt och fantiserade om att kunde jag bara fortsätta så här så skulle jag snart ha 10 miljoner. Men just då sprack bubblan!
    Istället för att sälja allt och bara ha kontanter så köpte jag "mindre riskfyllda" (trodde jag) bolag som bl.a Doro och TurnIT men det hjälpte inte.

    Två år senare, i mars 2003 var jag nere på ca. 100 000. Jag tröttnade och slutade med aktier ett tag. Men jag kunde inte hålla mig borta särskilt länge. Det är ju trots allt så intressant!
    Fram till 2010 har jag köpt och sålt olika aktier, utan någon särskild strategi, med blandat resultat. Hela tiden med fokus på att aktiekursen skulle öka så att jag kunde sälja med vinst.

    Men sedan fick jag upp ögonen för utdelningsinvestering! Det är ju grejen! Varför hade jag inte kommit på det tidigare! Jag hade ju t.o.m. läst om "aktiestinsen" tidigare.
    Äntligen hade jag hittat "den magiska formeln"! Och så löjligt enkel den är!
    1. Köp och behåll stora, stabila bolag med hög direktavkastning.
    2. Återinvestera utdelningen.
    3. Fortsätt så hela tiden. Köp - återinvestera - köp - återinvestera. Och ha tålamod!

    Här är min aktiestrategi sedan 2010.

    Min aktiestrategi:

    Ha en superenkel strategi för mitt aktiesparande:

    * Avsätta 10% av nettolönen varje månad för aktieköp. Inte mer!
    Jag måste bygga upp en kontantbuffert för annat också, t.ex. möbler, resor, m.m. Man får inte glömma bort att leva!

    * Aldrig låna till aktieköp! Pengar man investerar på börsen måste man äga. En förlust får inte påverka vardagslivet eller livsstilen negativt.

    * Tillämpa utdelningsinvestering.

    * Investera främst i Investmentbolag som Ratos, Latour o Kinnevik. Stabila bolag med hög direktavkastning. Endast svenska bolag! De är lättare att förstå och följa.

    * Inga småbolag eller förhoppningsbolag, s.k. "kryddor" i portföljen.

    * Fokusera på en handfull stora kvalitetsbolag.

    * Inte sälja! Vara långsiktig.

    * Återinvestera utdelningen!

    * Inte avvika från eller ändra denna strategi!

    * Inte ägna för mycket tid till aktierna. Göra annat istället, t.ex. motionera, umgås med mina nära o kära, läsa böcker m.m. Se aktiesparandet mer som en hobby.

    * Ha tålamod! Låta tiden arbeta för mig.

    Mvh.
    LK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att få höra din historia och dina erfarenheter från aktiemarknaden! Det är ju verkligen som du säger, det behöver inte vara mycket svårare än att investera i aktier med utdelning, återinvestera utdelning osv. Jakten på ständigt stigande aktiekurser straffar sig verkligen när bubblorna spricker.

      Under IT-bubblan var jag relativt ung, så upplevde den aldrig som aktieägare, men har givetvis läst, hört och sett dokumentärer om den. Man undrar lite att folk inte blev avskräckta då IT-bolagen handlades för hundratals gånger vinsten. Men det är säkerligen lätt att dras med när alla pratar om hur mycket pengar de "tjänat" på aktien x och aktien y. Oj, 1 000 % på ett halvår - inte illa!

      Din nuvarande investeringsstrategi låter väldigt sund - lycka till med ditt aktieinvesterande!

      /InvesteraMigFri

      Radera