Böcker

Inledning

På denna sida kommer jag skriva om och recensera böcker som jag anser är läsvärda och intressanta för den som är intresserad av aktieinvesteringar och att ta bättre kontroll över sin privatekonomi. 


Följande böcker fungerar både som inspiration och motivation till att ta tag i den egna privatekonomin samt ger dig bättre koll på aktier och investeringar. För att lättare få en överblick över de böcker jag har recenserat inleds sidan med en lista (uppdateras när nya recensioner görs):


  • The Richest Man in Babylon
  • The Psychology of Investing
  • Investera som mästarna
  • Think and Grow Rich
  • The Single Best Investment
  • Så här blev Warren Buffett världens rikaste person
  • The Intelligent Investor


The Richest Man In Babylon


Författare: George S. Clason 

Språk: Engelska 

Antal sidor: 194 

Först utgiven: 1926 

Lässvårighet: Lättläst







Boken “The Richest Man In Babylon” är helt klart en av de bästa böckerna jag har läst och det var en av de böckerna som verkligen fick in mig på spåret med ränta-på-ränta effekten och att inse värdet av att investera långsiktigt genom att sätta sina pengar i arbete. Faktum är att det inte är svårt att bygga upp en förmögenhet, bara man sätter sina pengar i arbete och kontrollerar sina utgifter. Pengar är det som krävs för att leva i dagens samhälle, vilket även gällde i Babylon för sex tusen år sedan, då bokens historier, eller liknelser, utspelar sig. 



Boken är utgiven år 1926, vilket innebär att den nästan har ett århundrade på nacken. Den är kort och koncis i sin framställning och är skriven nästan på ett bibliskt sätt. Boken består av ett antal korta liknelser som beskriver hur man bygger upp en förmögenhet och förvaltar den på bästa sätt. Trots sin ålder på närmare 90 år är de tankesätt och synen på att bygga en förmögenhet som boken tar upp fortfarande aktuella – ränta-på-ränta effekten och långsiktiga investeringar har inget ”bäst-före datum”. 

Några viktiga tankesätt och förhållningssätt till pengar och hur man bygger upp en förmögenhet som boken tar upp är följande: 

· Pengar är det uttrycksmedel genom viket tidig framgång mäts 

· Pengar gör det möjligt att njuta av det bästa som jorden har att erbjuda 

· Pengar finns rikligt för dem som förstår de enkla lagarna som styr förvärvandet av pengar 

· Pengar styrs fortfarande av samma lagar som kontrollerade dem då framgångsrika män vandrade på Babylons gator för sex tusen år sedan 

Det är viktigt att förstå hur man förvärvar pengar och hur man sedan får dem att växa. Lägger man endast sina pengar på hög eller tar för stora risker med dem kommer man går miste om att investera dem på ett klokt och långsiktigt sätt. De pengar man har ska sättas i arbete. Följande sju viktiga punkter tydliggörs genom de elva korta liknelserna boken består av: 

· Börja med att låta din plånbok att växa 

· Kontrollera dina utgifter 

· Få ditt guld (pengar) att förökas 

· Skydda dina skatter från att gå förlorade 

· Gör din bostad till en lönsam investering 

· Försäkra en framtida inkomst 

· Öka din förmåga att tjäna pengar 

En av de faktorer som tas upp i den boken är värdet av att varje månad spara undan 10 % av den lön man får och, som det uttrycks, betala till sig själv det första som görs, innan alla andra kostnader betalas. I Babylon för flera tusen år sedan då boken utspelar sig, liksom i dagens samhälle, levde de flesta människorna från månad till månad och tänkte inte på att investera långsiktigt. Det fanns dock en person i staden som sades vara den rikaste personen i Babylon, och frågan var då ur det kom sig att han kunde vara så rik och varje år kunde få en stadig ström av pengar betalt till sig trots att det inte verkade som att han slet jättehårt med ett tungt arbete. Det berodde inte på att han hade ärvt pengar, var kriminell, drev stora företag eller var kung, vilket de andra såg som de enda möjligheterna till att kunna vara så rik som denne man. På ett nästan episkt sätt samlar mannen ihop den frågande massan av människor och lär dem hur han har lyckats bli rik. Det är verkligen en bok som öppnar upp nya tankar och idéer vad gäller privatekonomi och synen på pengar. Det går faktiskt idag, likväl som då, att tillämpa de strategier den rikaste mannen i Babylon förespråkar. 

Personligen anser jag att om man har möjlighet bör man investera mer än dessa 10 % av lönen varje månad, för att snabbare bygga upp en utdelningsmaskin. Om en familj får ut 40 000 kr i lön varje månad skulle de alltså om de investerade 10 % per månad investera 4 000 kr. Om de istället investerade 20 % skulle det betyda att de investerar 8 000 kr per månad. På årsbasis handlar det alltså om antingen 48 000 kr eller 96 000 kr. Om vi säger att de har som mål att leva på utdelningarna om 15 år och de varje år har en avkastning på 8 % kommer värdet på det investerade beloppet öka med en faktor 3,17. Det betyder att det första årets investeringar har ökat till 152 000 kr om de investerar 4 000 kr per månad och till 304 000 kr om de investerar 8 000 kr per månad. 

De tre grundpelarna boken tar upp är för det första att en del av den lön du får alltid ska betalas till dig själv, så att du inte riskerar att göra av med alla pengar på konsumtion. Den andra grundpelaren är att pengarna måste sättas i arbete, för att få dem att växa och generera inkomster (exempelvis aktieutdelning) som i sin tur kan sättas i arbete och generera ännu mer inkomster nästa år. Detta kommer dra nytta av ränta-på-ränta effekten och göra att ens pengar växer väldigt snabbt. Den tredje grundpelaren är att du endast ska investera dina pengar i sådant du har kunskap om och inte lita på råd från personer som utlovar orimlig avkastning eller som själva tjänar pengar på att ge dig ett visst investeringsråd. 

Slutsats 

En väldigt läsvärd bok som du kommer ha svårt att slita dig ifrån. Även om boken tar upp saker som är väldigt självklara är det många som aldrig har insett hur enkelt det egentligen är att bygga upp en egen förmögenhet. Du kommer få många djupa insikter om pengar och investerande när du läser boken. Helt klart köpvärd!


_________________________________________________________________________________



The Psychology of Investing


Författare: John F. Nofsinger 

Språk: Engelska
Antal sidor: 122
Först utgiven: 2002
Upplaga jag läst: Fjärde editionen, utgiven 2011
Lässvårighet: Lättläst





Vilket titeln på boken antyder, The Psychology of Investing, handlar den här boken om hur hjärnan och psykologi på olika sätt påverkar våra investeringsbeslut. Boken reder ut många ”fel” och icke-rationella beslut man som investerare ofta tar och förklarar även varför man gör dessa fel. Den är relativt enkel i sin framställning, vilket gör innehållet enkelt att ta till sig och man får många ”aha”-upplevelser då man läser boken. 

Säkert kommer du, liksom jag, känna igen dig i mycket av det som boken tar upp, bland annat flockbeteende (herding), faran vid att fästa sig vid ett visst tal, exempelvis en viss aktiekurs (anchoring), olika typer av illusioner av kontroll, biases samt ”mental accounting” med mer. För att kunna bli en bättre investerare tror jag att det är väldigt viktigt att veta vilka känslor och tankar som styr när man investerar sina pengar för att kunna agera mer rationellt och exempelvis inte köpa det alla andra köper och paniksälja när börsen går ner. När människor och pengar kombineras finns det alltid starka känslor med i bilden, som girighet och rädsla, vilka har förmågan att bli väldigt starka och påverka mer än vad man helst vill. Som Warren Buffett lär ha sagt: "Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful" 


Ett illustrerande exempel som boken tar upp som visar hur svårt det är att vara rationell när det gäller att fatta ekonomiska beslut och helt hålla känslorna utanför, gäller det klassiska att pengar in tidigare är bättre än pengar in sent och tvärt om, alltså att pengar ut senare är bättre än pengar ut tidigare. Det har att göra med pengars tidsvärde, att de går att investera och tjäna ränta på. När man är på det klara med att det är på det här sättet kanske man tänker att det är lätt att agera rationellt när det gäller sin privatekonomi och att alla de beslut man står inför när det gäller inköp som ska betalas kommer att betalas så sent som möjligt, men så är det ofta inte.



Vi kan ta och undersöka ett fall där många inte alls tänker på detta sätt, vilket illustreras på ett likande sätt i The Psychology of Investing. Exemplet handlar om två familjer där den ena ska köpa ny kyl och frys och den andra en tvåveckors semesterresa, båda inköpen  antar vi kostar 30 000 kr. Familjen som köper kyl och frys väljer att delbetala beloppet på 30 000 kr månadsvis under fem års tid, även fast de har pengar att betala allt direkt. Det betyder att de betalar 500 kr per månad under dessa fem år. Detta ser säkert många som ett helt normalt beteende, eftersom man har nytta av kylen och frysen under många år framöver. Hade alternativet varit att idag betala alla dessa 30 000 kr är det givetvis bättre att delbetala under några år eftersom nuvärdet blir mindre än att betala alla 30 000 kr idag. Rent ekonomiskt fattar de alltså ett rationellt beslut. (Det förutsätts att det inte finns några avgifter eller andra kostnader förknippat med att delbetala)

Den andra familjen ska som sagt istället åka på en tvåveckors semesterresa för 30 000 kr och får välja mellan att antingen betala allt på en gång eller att delbetala resan med 500 kr per månad under fem års tid efter att de kommit hem från resan. Även de har tillräckligt med pengar undansparat sedan innan och väljer att betala resa i en klumpsumma redan när de bokar den.

Även om man vet att det rent ekonomiskt är bättre att betala så sent som möjligt, eftersom nuvärdet då blir lägre, låter man sina känslor styra sitt beslut. När familjen är iväg på semestern vill de givetvis kunna njuta fullt ut och inte känna att när de kommer hem måste de varje månad betala av kostnaden för resan. Det är skönt att kunna känna att resan är färdigbetald då man sätter sig på planet för att komma bort från vardagen. De fattade det känslomässigt bästa beslutet, men inte det rent ekonomiskt mest optimala beslutet.

Oavsett vad det gäller för ekonomiskt beslut är det alltid bättre att betala ut pengar så sent som möjligt, det blir billigare då eftersom nuvärdet är lägre. Det förutsätter givetvis, som sagt, att det inte tillkommer kostnader för att kunna delbetala. Även om pengar alltid är pengar är det lätt att fatta sina ekonomiska beslut baserat på vad pengarna ska användas till och låta känslorna styra. Är det något som ska förbrukas direkt känns det mer motiverat att betala det direkt, medan något man har nytta av under flera års tid får en att tycka att det normala är att betala av det under några års tid. Även om man tror att man fattar korrekta ekonomiska beslut är det ofta mycket känslor som spelar in, hjärnan påverkar dig förmodligen mer än vad du tror. Detta beskriver boken på ett bra sätt.

Några exempel på ”behaviorial finance” faktorer som styr människans beslut när det gäller aktieinvesteringar och som förklaras i boken är bland annat följande:


· Overconfidence 

· Illusion av kontroll 

· Tidigare framgång 

· Stolthet och ånger 

· Framing 

· Mental budgeting 

· Igenkänning 

· Känslor, Flockbeteende m.m.


Slutsats 

Den som har hållit på med aktieinvesteringar under många år har säkert gjort en hel del misstag och tänkt om och ändrat sitt investeringsbeteende på olika sätt, alltså lärt sig av sina misstag. Den som inte har så mycket erfarenhet kommer förmodligen göra en hel del misstag i början, och skulle dra stor nytta av att läsa den här boken för att förhindra att fatta allt för många dåliga investeringsbeslut och förstå hur psykologi och känslor har förmågan att påverka de investeringsbeslut man tar. Boken gör att man får lite bättre insikt i hur psykologi och känslor tenderar att påverkar de investeringsbeslut man tar. The Psychology of Investing ger många djupa insikter, vilket både nybörjarinvesteraren samt den mer luttrade aktieinvesteraren har nytt av att läsa. Säkert kan en hel del misstag i framtida investeringsbeslut undvikas för den som läser boken – vilket kan bespara dig mycket pengar!


_________________________________________________________________________________




Investera som mästarna


Författare: Jonas Bernhardsson

Språk: Svenska
Antal sidor: 233
Först utgiven: 2010
Lässvårighet: Lättläst 




Äntligen en bok skriven på svenska! Investera som mästarna beskriver, på cirka 10 sidor per person, hur 17 olika investerare har lyckats (och i vissa fall misslyckats) när det gäller sina investeringar, främst i aktier. Även en introduktion till effektiva marknadshypotesen ges och alla investerares grundläggande mål – att slå index! 

För den som vill få en kortfattad beskrivning och lära känna några av världens mest kända investerare rekommenderas boken starkt. Sverige har ett bidrag till skaran av investerare. Det är, föga förvånande, Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson. Jag kommer senare att recensera en bok som handlar om just Aktiestinsen. Det kan dock vara intressant med en kortare beskrivning om Aktiestinsens investeringskarriär redan här. Förmodligen är det många som redan känner till honom och har låtit sig imponeras och inspireras av honom som person och den enorma aktieportfölj han har byggt upp under åren. Aktiestinsen har sannerligen haft många år på sig att låta kapitalet växa och låta ränta-på-ränta effekten verka, då han är född redan år 1916, alltså fyllde han 97 år i år. 

Aktiestinsen heter alltså egentligen Lennart Israelsson och växte upp i en familj på landet i Småland och hade tre syskon. Att investera i aktier var det inte på tal för personer med hans bakgrund i Sverige, när han var ung på 1930-talet. Bland annat hade många svenskar Kreugerkraschen färskt i minnet, vilka många småsparare hade förlorat pengar på. Som stationsvärd och anställd av SJ läste Aktiestinsen krönikor av en börskännare i tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning på stationen när han fick tid över. Det gjorde att han fick upp ett intresse för aktier. Dock dröjde det tills Aktiestinsen var 30 år gammal, år 1946, innan han gjorde sitt första aktieköp. Aktier i ett mexikanskt telefonbolag inköptes, vilket inte slutade väl. Nästa investering var betydligt mer lyckad. Det var aktier i Sandvik för 600 kr och resten är, som man brukar säga, historia. Det man måste ha i åtanke är att 600 kr motsvarade tre månadslöner för en arbetare på 1940-talet. Idag skulle det således motsvara att köpa aktier för cirka 60 000 kr (eller kanske till och med lite mer). 

Sedan dess har Aktiestinsen fortsatt att köpa aktier, investerat nya pengar och återinvesterat utdelningen. Idag uppgår hans aktieportfölj till ett värde på över 100 miljoner kr, av vilka han har skänkt bort en hel del, till bland annat forskning och utbildning. För att sätta storleken på Aktiestinsens aktieportfölj i relation till något kan det konstateras att han totalt under sitt femtioåriga arbetsliv hade inkomster av tjänst på under 1 miljon kr. Idag kan han utan problem leva ett liv i lyx, men han föredrar att bo i en lägenhet i Småland och kör en bil av äldre årsmodell. 

En aktieportfölj som är värd 100 miljoner och har en direktavkastning på 4 % delar alltså ut 4 miljoner kr per år, eller 333 000 kr per månad – ingen dålig extrainkomst som pensionär. Aktiestinsen äger aktier i många svenska bolag och har verkligen kunnat dra nytta av den ekonomiska utvecklingen som skedde efter det andra världskriget; först i Sverige samt västvärlden och sedan i andra delar av världen vilket har gynnat de svenska företagen som till stor del var intakta efter världskrigen. 

På denna sida finns det ett längre videoklipp med Aktiestinsen från 2011 då han i samband med Stora Aktie- och Fonddagen donerade en aktieportfölj värd fem miljoner kronor till Jönköpings Internationell Business School. Aktiestinsen kommer in cirka 8 minuter in i videon (som är 36 minuter lång) och är, som alltid, liksom andra kända investerare som Warren Buffett och Charlie Munger, väldigt underhållande att lyssna på!  

Det finns ytterligare en nordisk person i boken Investera som mästarna och det är norrmannen Kristoffer Stensrud, som har grundat Skagen Fonder och under åren lyckats genererar en överavkastning jämfört med index, vilket absolut är ett högst väsentlig mål då man investerar sina pengar aktivt, eftersom man annars kan ha sina pengar i en gratis Sverigefond. De personer som beskrivs i boken är de följande mer eller mindre kända namnen: 

· Warren Buffett 
· Benjamin Graham 
· Philip A. Fisher 
· Jesse Livermore
· Nick Leeson
· Sir John Templeton
· Lennart "Aktiestinsen" Israelsson
· George Soros
· Jim Rogers
· Merton och Scholes
· Anthony Bolton
· Kristoffer Stensrud
· T. Rowe Price
· Bröderna Hunt
· Bernard Baruch
· Peter Lynch
· Walter Schloss


Något som är extra bra med boken är att varje kapitel om respektive investerare sammanfattas med ett antal huvudpunkter samt investeringsstil i en mening, som beskriver den specifika investerarens strategi när det gäller aktieinvestering. Det gör att man lättare kan få inspiration när det gäller sitt eget investerande och bredda sitt tänkande. Kanske hittar du en eller flera favoritinvesterare! Samtidigt framgår det, givetvis, att det inte finns ett genomgående recept som alla investerarna använder sig av för att lyckas med sina aktieinvesteringar. Vissa diversifierar och andra inte. Några investerar endast i aktier noterade i landet de bor i, medan andra är villiga att investera globalt. Vissa är renodlade värdeinvesterare medan andra är främst inriktade på tillväxtbolag. Spektrumet är således väldigt brett. 


Slutsats

För den som vill få en snabb och kortfattad, men ändå bra genomgång av några av världens mest kända investerare så rekommenderas Investera som mästarna. Den är givetvis inte särskilt ingående då varje person beskrivs på ungefär 10 sidor. Boken ger dock en bra och lättåtkomlig beskrivning av personerna och deras investeringskarriärer, jämfört med om man själv skulle söka information via nätet. Det faktum att boken är skriven på svenska underlättar säkert för den del läsare. Helt enkelt en bra bok för att få en inblick i hur världens mest kända och framgångsrika (även några misslyckade) investerare/spekulanter har agerat, hur de tänker när det gäller investeringar samt vilka investeringskriterier de följer. Det finns även tips på annan litteratur om respektive investerare för den som vill läsa vidare om en eller fler investerare. 


_________________________________________________________________________________





Think and Grow Rich



Författare: Napoleon Hill 

Språk: Engelska
Antal sidor: 233
Först utgiven: 1937
Lässvårighet: Medel


En bok på temat motivation och vikten av att tänka positivt när man vill uppnå ett visst mål, är en klassiker som heter Think and Grow Rich och är skriven av Napoleon Hill. Även denna bok, liksom The Richest man in Babylon är relativt gammal, då den gavs ut för första gången år 1937. Författaren Napoleon Hill levde mellan år 1883 och år 1970 och skrev ett antal böcker inom ämnet ”hur man uppnår personlig framgång”. 


Think and Grow Rich bygger på intervjuer med hundratals framgångsrika personer i USA och arbetades fram under en period av 25 år. Boken tar upp värdet av att sätta upp konkreta mål och bestämma, samt övertyga sig om, att man kommer uppnå de mål man har satt upp. Bestämmer man sig för att inom tio år bli fri och kunna leva på utdelningen från sina aktier och har en tydlig plan för det, kommer det utan problem gå att uppnå! Det är viktigt att tänka positivt och se till vilka möjligheter som faktiskt finns och inte låta negativa tankar ta över – det kan bli riktigt förödande. 



I boken beskriver Napoleon Hill med verkliga exempel hur olika amerikaner blivit framgångsrika. Det är inte utbildning och kontakter som är det enda som gör att man kan bli framgångsrik. Viktiga faktorer är istället att ha ett tydligt mål för vad man vill uppnå, att varje dag repetera det mål man har satt upp, både när man stiger upp på morgonen och när man lägger sig på kvällen, för att motivera sig att nå dit samt att övertyga sig om att det går att uppnå. Att man har en stark åtrå att uppnå sina mål och har positiva tankar är väldigt viktigt, då det tillsammans gör det lättare att nå det man verkligen vill här i livet. 

Hill har Andrew Carnegie som den stora förebilden till boken. Carnegie var en framgångsrik industrialist i USA under senare delen av 1800-talet och början på 1900-talet. Han var verksam främst inom den växande stålindustrin i USA och blev väldigt rik och inflytelserik i samhället. Think and Grow Rich sammanfattar bland annat Carnegies ”formel” för att bli en framgångsrik affärsman och hur man attraherar kapital. Det ges även en del andra exempel på kända affärsmän vars företag och idéer lever kvar än idag, som apotekaren Pemberton som utvecklade och sålde sitt recept för drycken som kom att bli känd som Coca-Cola. Henry Ford inom bilindustrin är en annan entreprenör det skrivs en del om, liksom uppfinnare som Thomas Edison. 

Det finns för övrigt, för den intresserad, en dokumentär (cirka 2 timmar lång) om just Andrew Carnegie här:



Att ha en förmåga att tänka utanför ramarna och se saker ur ett bredare perspektiv är väldigt viktigt för att uppnå saker som ingen annan har gjort. Lever man precis som alla andra kommer man endast bli en del av samhället och inte lyckas åstadkomma något stort som man kommer kunna bli rik och känd för. Det är man själv som bestämmer hur man ska leva sitt liv och så länge man har tydligt uppsatta mål och har en stark vilja samt en bra plan för att nå dit, kommer man lyckas uppnå det man vill. 

Det är mycket som är rent psykologiskt, hjärnan och olika känslor styr, som alltid, människan att fatta olika beslut. Vill du bygga upp en egen utdelningsmaskin som om 15 år kommer generera utdelningsinkomster på 180 000 kr, vilket alltså gör att du kommer kunna leva på de pengarna, så länge du väljer att leva enkelt och bestämmer dig för att i början klara dig på 15 000 kr per månad, kommer det vara möjligt att uppnå det. Då har du börjat känna på hur friheten känns! 

Ett citat från boken som är ganska talade är följande: ”The Ladder of Success is Never Crowded at the Top”. För att bli framgångsrik måste man tänka annorlunda jämfört med flocken. Några viktiga tankar som boken förmedlar är bland annat följande: 


· ”Allt som människans sinne kan tänka ut och tro på, kan det även åstadkomma”. 


· ”Både fattigdom och rikedom är tankarnas avkommor”. 


· ”Vem som helst kan drömma om rikedom, och de flesta gör det, men endast ett fåtal känner till att en fastställd plan, plus en brinnande åtrå för rikedom, är de enda pålitliga sätten för att ackumulera en förmögenhet”. 


Slutsats 

Think and Grow Rich ger dig som läsare många insikter om hur viktigt det är att ställa in hjärnan på att uppnå det man verkligen vill här i livet. Det är viktigt att tänka positivt, se möjligheterna, våga testa göra annat som inte den stora massan gör, åtrå det man vill och ha en tydlig plan för att nå dit. Boken handlar dock inte bara om investeringar, aktier och pengar utan det är ur ett något bredare perspektiv som boken förmedlar sina budskap. Det kan även gälla annat man vill lyckas med i livet, som att få ett visst jobb, starta ett företag eller liknande, helt enkelt i situationer där man behöver någon typ av självhjälp och inse värdet av att tänka positivt, är boken bra. Think and Grow Rich ger även ett stort läsvärde då man får beskrivningar om ett antal välkända personer, som i mer eller mindre stor grad har skapat och påverkat det samhälle vi idag lever i, som ovan nämnda Pemberton och Ford.

_________________________________________________________________________________




The Single Best Investment


The Single Best Investment

Författare: Lowell Miller 

Språk: Engelska
Antal sidor: 248
Först utgiven: 2006
Lässvårighet: Medel


Boken The Single Best Investment är skriven av Lowell Miller som är VD och huvudportföljförvaltare på Miller/Howard Investments, vilka förvaltar några miljarder dollar. Han har varit professionell investerare och portföljförvaltare under närmare 40 års tid. Han har även förekommit i kända amerikanska investeringstidningar/medier som The Wall Street JournalForbes och Bloomberg. De tankar och den synen Miller har på aktieinvesteringar stämmer väl överens med de jag har, alltså att investera i aktier med utdelningstillväxt, det som på engelska heter "Dividend Growth Investing". Det är som han skriver i boken: "utdelningar och återinvesterande av utdelningar är nyckeln till kungariket."

The Single Best Investment är givetvis fokuserad på den amerikanska aktiemarknaden, vilket amerikansk investeringslitteratur nästan alltid är. Bland annat beskriver Miller värdet av att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt och att återinvestera utdelningen, för att bygga upp en ”compounding machine”, vilket skulle kunna översättas till det jag kallar för utdelningsmaskin. Han beskriver världens åttonde underverk, ränta-på-ränta effekten, och att man ska överge obligationer. I boken beskrivs även olika traditionella värderingsverktyg. Olika typer av nyckeltal som P/E-tal (aktiekurs/vinst per aktie), P/S-tal (aktiekurs/försäljning per aktie), bokfört värde på det egna kapitalet med mera ges det en genomgång av. 

Något som är extra intressant är att boken tar upp en del verkliga bolag som har just den egenskapen att de årligen har höjt utdelningen per aktie under flera års tid. Bland de företag han tar upp finns bland annat välkända jättar som Johnson & Johnson och Procter & Gamble men även, säkert för många, mindre kända amerikanska bolag som Helthcare Realty och Pitney Bowes. Faktum är att något av de verkliga bolag han beskriver, som verkar inom finansbranschen, faktiskt har sänkt utdelningen sedan boken kom ut år 2006, vilket alltså var innan finanskrisen bröt ut och kraftigt påverkade bolagen i finansbranschen negativt. Detta har gjort att en investering i det bolaget med målet att ta del av en stadigt ökande utdelning inte har varit allt för lyckad. Även hos bolag som till synes kan verka väldigt stabila när det gäller förmågan att årligen höja utdelningen per aktie till ägarna finns det givetvis en viss osäkerhet, speciellt bland företag inom vissa branscher, däribland finansbranschen vilket även aktieägare i några av de svenska bankerna märkte av under finanskrisen. Det är därför av stor vikt att ha aktier i flera bolag inom olika branscher i sin aktieportfölj, så att man inte är utelämnad till ett fåtal bolag när det gäller den höjda utdelningen i framtiden. 

På de amerikanska börserna finns det givetvis betydligt många fler bolag med stabil utdelningstillväxt att välja på än i Sverige, och till viss del inom andra branscher. Jag anser absolut att man som investerare i Sverige bör ha en del av sin utdelningsmaskin investerad i amerikanska aktier, av ett antal anledningar. Dels kommer utdelningen från dem oftare under året, kvartalsvis eller månadsvis, vilket gör att kassaflödet till dig från dina aktieinnehav blir jämnare under årets månader. Några av världens mest kända, största och mest stabila bolag finns noterade i USA. Bara för att de är noterade där ska man inte bortse från dem. Hade exempelvis The Coca-Cola Company varit noterat i Sverige hade man säkert med väldigt hög sannolikhet ägt aktier i bolaget, men nu kanske man väljer att inte göra det eftersom det är börsnoterat i ett annat land än Sverige. Kom ihåg att courtaget är lågt även för amerikanska aktier, cirka 90 kr hos de båda nätmäklarna. Många bolag i USA är sanna utdelningsaristokrater, vilket betyder att de årligen under minst 25 år har höjt utdelningen per aktie, vilket på lång sikt gjort att utdelningen per aktie flerdubblats många gånger om, vilket tillfredsställt de långsiktiga aktieägarna. 


Slutsats

The Single Best Investment passar bra för den som vill läsa mer om värdet av långsiktiga aktieinvesteringar i bolag med stabil utdelningstillväxt med en amerikansk vinkling. Boken förklarar en hel del begrepp, nyckeltal och aktievärderingsmetoder, vilket gör att den som ännu inte har hållit på med aktieinvestering i någon större utsträckning får en grundläggande genomgång av dessa viktiga faktorer. Då boken har sju år på nacken är viss aktiedata som redogörs för i boken något förlegad. Alla bolag som beskrivs närmare i boken tydliggörs med en nyckeltalsöversikt som sträcker sig från 1989 till 2006, vilket ger en intressant överblick över hur bolagen har ökat vinster, utdelningar med mera. Det är viktigt som läsare att ta del av företagets nyckeltal, som försäljningstillväxt, vinsttillväxt, utdelningstillväxt med mera via Internet för åren efter 2006 för att undersöka hur bolagen har utvecklats och om utdelningstillväxten har fortsatt sedan boken gavs ut.

_________________________________________________________________________________



Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Författare: Per H Börjesson

Språk: Svenska
Antal sidor: 190
Först utgiven: 2009
Lässvårighet: Lättläst


Om boken

Vilket det säkert har framgått i några tidigare inlägg har jag, liksom säkert många andra aktieintresserade, Warren Buffett som en stor förebild när det gäller långsiktig aktieinvestering. Det är lätt att imponeras över vad han har lyckats åstadkomma under sitt liv. Det är alltid intressant att lyssna på honom och se honom ”in action”. Under fliken högst upp på bloggen kallad Videoklipp har jag lagt till ett antal videoklipp med Buffett som jag tycker du bör spendera några timmar på att kolla (främst lyssna) på.

Per H Börjesson har skrivit ett antal läsvärda böcker som jag började få upp ögonen på för kanske ett och ett halvt år sedan. Den första boken är förmodligen hans mest kända, Så här kan alla svenskar bli miljonärer. Förmodligen har de flesta som läser på min blogg redan tagit del av Per H Börjessons tankar. De samklingar väl med min syn på aktier, investeringar och värdet av att själv bygga upp sin egen aktieportfölj. Så här kan alla svenskar bli miljonärer har sålt i 100 000 exemplar, vilket visar att i alla fall 1 % av Sveriges befolkning bör ha tagit del av hans tankar!

Nu ska jag istället fokusera på uppföljaren till den boken, nämligen boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person. Det finns många böcker skrivna om Warren Buffett, men egentligen endast en relativt heltäckande om honom på svenska vad jag känner till. I Jonas Bernhardssons bok Investera som mästarna finns givetvis Buffett med som en av "mästarna", men den boken har som syfte att beskriva många olika kända investerare (och spekulanter) varför antalet sidor om Buffett endast är cirka 15 i den boken. För den som vill läsa om Buffett finns några amerikanska tungviktare som exempelvis The Snowball, som är skriven på engelska och är ungefär 700 sidor lång samt ett stort antal andra böcker.

Börjessons bok om Buffett ger en bra sammanfattning och beskrivning om Buffetts liv och hans investeringskarriär. Boken består till en början av drygt 30 kortare avsnitt där olika centrala begrepp och delar av Buffetts tankar, syn på investeringar och liv tas upp. Att boken är uppdelad på många kortare kapitel gör att boken inte känns särskilt tung att läsa. Eter det beskrivs ett antal verkliga aktieinvesteringar som Buffett har gjort, samt exempel på liknande svenska bolag som Buffett skulle kunna tänkas vara intresserad att investera i, alltså bolag som stämmer överens med hans investeringskriterier. I den tredje sektionen av boken diskuterar författaren potentiella svenska bolag som Buffett skulle ha gillat. Något Warren Buffett är väldigt känd för är alla de citat han har fällt och fäller i intervjuer i olika sammanhang. Ett antal sidor i slutet av boken listar en del av dessa citat, översatta till svenska. 

Warren Buffett

Det är svårt att skriva om en bok som handlar om världens förmodligen mest kända investerare, utan att känna sig tvungen att skriva några stycken om just honom. Nedanstående fakta om Warren Buffett är hämtat från olika böcker, sidor på Internet med mera som jag läst och är alltså inte direkt kopplat till boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person som denna recension huvudsakligen handlar om.

Warren Buffett, född 1930, är en välkänd person som lyckats bli rik genom aktieinvesteringar. Sitt först aktieköp gjorde han i början på 1940-talet, redan vid 11 års ålder. Buffett var student hos urfadern till värdeinvestering, Benjamin Graham, som är född 1894. Graham har författat två klassiska verk inom värdeinvestering i form av Security Analysis (tillsammans med David Dodd), först utgiven år 1934 och The Intelligent Investor som först gavs ut år 1949. Buffett hade Graham som lärare på Columbia University i New York City när Buffett studerade där i slutet på 1940-talet. Buffett brukar säga att det var Graham och boken The Intelligent Investor som fick in honom på aktiespåret och väckte hans intresse av att investera långsiktigt i undervärderade företag.

Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway, har haft en väldigt positiv aktieutveckling under de senaste 40 åren, i snitt över 20 % per år, vilket är klart högre än index. Den som investerade 10 000 dollar när det hela startade hade varit väldigt rik idag. Lyckas man med att ha en årlig avkastning på 20 % kommer pengarna att fördubblas efter knappt fyra år. 1 000 dollar blir till 2 000 dollar och sedan 4 000, 8 000, 16 000, 32 000 dollar och så vidare. 

20 % i årlig tillväxt
Buffett har ett antal kriterier som helst ska vara uppfyllda när han väljer ut företag att investera i. Företagen ska bland annat vara enkla att förstå sig på. Berkshire Hathaway äger aktier i exempelvis The Coca-Cola Company. Läskedrycker och andra typer av alkoholfria drycker får anses vara en verksamhet som inte är särskilt svår att förstå sig på. Att investera i ett nytt teknikföretag eller ett mindre läkemedelsföretag är inget som Buffett skulle ge sig på. Det ligger utanför det som Graham kallar för en investerares ”Circle of Comptence”, alltså utanför det område där man själv har tillräcklig förståelse och tillräckligt med ingående kunskap om vad företaget håller på med och tjänar sina pengar på. Har man studerat bioteknik på universitetsnivå och arbetar på ett läkemedelsföretag kan det absolut vara så att man har tillräcklig kompetens inom det området, men förmodligen inte annars.

De största innehaven i Berkshire Hathaways aktieportfölj är företag som The Coca-Cola Company, IBM, Wells Fargo & Company (bank), American Express och The Procter & Gamble Company. Förutom dessa finns ett stort antal hel- och delägda företag, däribland flertalet försäkringsbolag. En viktig person vid Buffetts sida i Berkshire Hathaway är Charlie Munger, som arbetat tillsammans med Buffett sedan flera decennier tillbaka. För den som vill spendera några timmar på att inhämta kloka visdomsord från dessa investeringsguruers rekommenderas det starkt att se något av deras längre framträdanden vid amerikanska universitet där de svarar på frågor från studenterna och berättar om sin syn på investeringar. De är båda riktiga underhållare!

Nyligen blev det känt att Berkshire Hathaway, tillsammans med ett annat företag, har lagt ett bud på det börsnoterade företaget Heinz samtliga aktier. Hur komplicerad är då Heinz verksamhet, kan man förstå vad de gör och hur marknaden ser ut för deras produkter? Heinz tillverkar, som de flesta säkert känner till, olika livsmedelsprodukter som ketchup, konserver med bönor, såser samt en hel del annat. Det är helt enkelt inte en jättekomplicerad verksamhet att förstå sig på, vilket gjorde det till ett perfekt företag enligt Buffetts sys på potentiella bolag att investera i. Självklart måste företaget i sig visa upp fina kvalitéer, så som en solid balansräkning, bra produkter/tjänster, goda framtidsutsikter, bra ledning med mer, för att det ska vara aktuellt för Buffett att investera i dem. 

Ett annat populärt investeringskriterium för Buffett är att företaget han är intresserad av att investera i ska ha en vallgrav av något slag, det som på engelska kallas för ”moat”. Även detta är något som Graham tar upp i sin bok The Intelligent Investor. Att ett företag har en vallgrav betyder att det till viss del är skyddat från konkurrenterna. Företaget besitter något värdefullt som gör att kunder av någon anledning föredrar företagets produkter och inte rakt av går till konkurrenterna, alltså en stark konkurrensfördel. Det kan handla om att företaget har ett starkt varumärke som gör att kunderna tenderar att välja den produkten framför billigare alternativ. Det ska helt enkelt inte vara för lätt för konkurrenter att start upp en liknande verksamhet som kan slå undan benen för det befintliga företaget.

Buffett har alltid haft en långsiktig investeringshorisont och har gjort sig känd genom att fälla citat som att den enda investeringshorisonten är ”för alltid” och att det egentligen är ganska galet att börsen är öppen varje vardag året runt. Det räcker enligt honom egentligen att de är öppna en gång per månad, så att de som verkligen behöver sälja eller köpa aktier kan göra det. En ytterligare sak Buffett brukar tala om i dessa sammanhang är att alla borde ha ett kort med tio stämpelplatser. Varje gång man köper eller säljer en aktie ska kortet stämplas. När man har gjort sina tio aktietransaktioner kan man aldrig mer i sitt liv varken köpa eller sälja aktier. Det skulle leda till att alla var tvungna att tänka till en extra gång och alltid investerar på lång sikt i företag som man känner sig trygg med att äga för alltid.

Warren Buffett har idag en nettoförmögenhet på 53,5 miljarder dollar enligt Forbes. Det motsvarar 357,75 miljarder kr med en dollarkurs på 6,5 kr. Buffett har lovat att skänka bort 85 % av sina tillgångar, varav en stor del till ”Bill and Melissa Gates Foundation”. Även han vet, som tur är, att ingen i världen har behov av flera hundra miljarder kronor.

Slutsats


För den som vill läsa om och ta del av Warren Buffetts investeringsresa, tankar och liv, på svenska, är boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person en lättläst och lättillgänglig bok som kommer ge en bra introduktion till mannen, myten och mästarinvesteraren Warren Buffett. För den som vill ha en mer heltäckande bok får man vända sig till en bok  som är skriven på engelska och som förmodligen är minst dubbelt så tjock.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


The Intelligent Investor





Författare: Benjamin Graham

Språk: Engelska
Antal sidor: 587
Först utgiven: 1949
Upplaga jag läst: Revised Edition, Updated with new commentary by Jason Zweig, utgiven 2006
Lässvårighet: Medel till svår

En bok som helt klart är värd att läsa för den som bättre vill förstå hur man kan tänka när det gäller att investera i aktier i bra bolag är boken The Intelligent Investor; vilken är skriven av Warren Buffetts läromästare, Benjamin Graham. Även denna bok har några år på nacken, men är helt klart läsvärd. Boken gavs ut år 1949. Där beskrivs många viktiga begrepp och principer som den intresserade aktieinvesteraren har nytta av för att avgöra om ett bolag är värt att investera i. En bok som denna, som till viss del beskriver det ekonomiska klimatet under 1940- och 50-talet, måste tänkas om till det rådande marknadsklimatet. Det var under de årtiondena efter världskrigen relativt lätt att hitta undervärderade företag att investera i, då många blivit avskräckta från aktier till en följd av den stora börskraschen på Wall Street kring 1930. Boken finns i nyare upplagor och den jag har läst innehåller uppdateringar av Jason Zweig som beskriver Grahams tankar ur dagens aktie-och makroperspektiv. 

Warrren Buffett, född 1930, är en välkänd person som lyckats bli rik genom aktieinvesteringar. Buffett kanske är en av världens mest kända aktieinvesterare och sannerligen en stor förebild och inspirationskälla till mig och garanterat många andra. Sitt först aktieköp gjorde han i början på 1940-talet, redan vid 11 års ålder. Buffett var student hos urfadern till värdeinvestering, Benjamin Graham, som är född 1894. Graham har författat två klassiska verk inom värdeinvestering i form av Security Analysis, först utgiven år 1934 och The Intelligent Investor som först gavs ut år 1949. Warren Buffett hade Graham som lärare på Columbia University i New York City när Buffett studerade där i slutet på 1940-talet. Buffett brukar säga att det var Graham och just boken The Intelligent Investor som fick in honom på aktiespåret och väckte hans intresse av att investera långsiktigt i undervärderade bolag. 

Ett populärt investeringskriterium för Buffett är att företaget han är intresserad av att investera i ska ha en vallgrav av något slag, det som på engelska kallas för ”moat”. Detta är något som Graham har lärt Buffett något han tar upp i sin bok The Intelligent Investor. Att ett företag har en vallgrav betyder att det till viss del är skyddat från konkurrenterna. Företaget besitter något värdefullt som gör att kunder av någon anledning föredrar företagets produkter och inte rakt av går till konkurrenterna. Det kan handla om att företaget har ett starkt varumärke som gör att kunderna tenderar att välja den produkten framför billigare alternativ. Det ska helt enkelt inte vara för lätt för konkurrenter att start upp en liknande verksamhet som kan slå undan benen för det befintliga företaget. 

Andra viktiga begrepp som Benjamin Graham beskriver i The Intelligent Investor är "margin of safety", eller på svenska, säkerhetsmarginal. Med det menar Graham att om företaget handlas med en stor säkerhetsmarginal tar man som investerare mindre risk. Om vi exempelvis ser på bolaget The Coca-Cola Company så handlas de idag till 42 dollar per aktie. Kommer vi genom vår värdering av aktien fram till att en kurs på 45 dollar är motiverad har således Coca-Cola en säkerhetsmarginal på 6,7 %. Skulle aktien endast handlas till 30 dollar skulle säkerhetsmarginalen vara 33 % och skulle kursen vara 22,5 dollar skulle säkerhetsmarginalen vara hela 50 %. Ju större säkerhetsmarginalen är, desto lägre värderad är alltså aktien (bolaget). Det betyder att den har lägre risk, då aktien är mer undervärderad ju lägre aktiekursen är. Uppgångspotentialen till den motiverade aktiekursen är således större. 

Vidare så förklarar Graham i boken bland annat skillnaden mellan en spekulant och en investerare och förklarar att en investering är något som efter genomgående analys lovar att behålla värdet på kapitalet och genererar en tillfredsställande avkastning. All typ av investering som inte uppfyller dessa kriterier är att betrakta som spekulativa. Två faktorer är således viktiga när det gäller investeringar, dels att kapitalet inte minskar i värde samt att man erhåller en tillräckligt stor avkastning. Det går att härleda till det som citatmaskinen Warren Buffett brukar uttrycka det när det gäller investeringar: ”Regel nr 1 är att inte förlora sina pengar. Regel nr 2 är att aldrig glömma bort regel nr 1” 

The Intelligent Investor spelar i en klass för sig när det gäller investeringslitteratur, då det är att betrakta som ett av de mest klassiska verken, skriven av den person som kommit att kallas värdeinvesteringens urfader, Benjamin Graham. Boken bör absolut läsas för den som är seriös investerare och det ser bra ut att ha den i sin bokhylla! Fokus är på värdeinvestering, alltså att investera i bolag som är undervärderade och sedan hoppas att de med tiden värderas upp till ett rättvist pris. Övervärderade företag har således ingen säkerhetsmarginal, vilket gör dem oattraktiva att investera i. 

Slutsats

Även om boken är skriven på engelska och ganska lång kommer du vara nöjd och ha tillgodoräknat dig mycket kunskap och betraktelser när det gäller aktieinvesteringar när den är färdigläst. Boken är att betrakta som en bibel inom värdeinvestering och bara det motiverar att man bör läsa den. Intressanta insikter om hur aktie- och finansmarknaden såg ut förr i tiden är ett plus. Det är även intressant att läsa om när bolag som man idag betraktas som gamla och stabila bolag var nya på börsen och hur aktörerna såg på dem då. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar