The Psychology of Investing
Författare: John F. Nofsinger
Språk: Engelska
Antal sidor: 122
Först utgiven: 2002
Upplaga jag läst: Fjärde editionen, utgiven 2011
Lässvårighet: Lättläst
Vilket titeln på boken antyder, The Psychology of Investing, handlar den här boken om hur hjärnan och psykologi på olika sätt påverkar våra investeringsbeslut. Boken reder ut många ”fel” och icke-rationella beslut man som investerare ofta tar och förklarar även varför man gör dessa fel. Den är relativt enkel i sin framställning, vilket gör innehållet enkelt att ta till sig och man får många ”aha”-upplevelser då man läser boken.
Säkert kommer du, liksom jag, känna igen dig i mycket av det som boken tar upp, bland annat flockbeteende (herding), faran vid att fästa sig vid ett visst tal, exempelvis en viss aktiekurs (anchoring), olika typer av illusioner av kontroll, biases samt ”mental accounting” med mer. För att kunna bli en bättre investerare tror jag att det är väldigt viktigt att veta vilka känslor och tankar som styr när man investerar sina pengar för att kunna agera mer rationellt och exempelvis inte köpa det alla andra köper och paniksälja när börsen går ner. När människor och pengar kombineras finns det alltid starka känslor med i bilden, som girighet och rädsla, vilka har förmågan att bli väldigt starka och påverka mer än vad man helst vill. Som Warren Buffett lär ha sagt: "Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful"
Ett illustrerande exempel som boken tar upp som visar hur svårt det är att vara rationell när det gäller att fatta ekonomiska beslut och helt hålla känslorna utanför, gäller det klassiska att pengar in tidigare är bättre än pengar in sent och tvärt om, alltså att pengar ut senare är bättre än pengar ut tidigare. Det har att göra med pengars tidsvärde, att de går att investera och tjäna ränta på. När man är på det klara med att det är på det här sättet kanske man tänker att det är lätt att agera rationellt när det gäller sin privatekonomi och att alla de beslut man står inför när det gäller inköp som ska betalas kommer att betalas så sent som möjligt, men så är det ofta inte.
Vi kan ta och undersöka ett fall där många inte alls tänker på detta sätt, vilket illustreras på ett likande sätt i The Psychology of Investing. Exemplet handlar om två familjer där den ena ska köpa ny kyl och frys och den andra en tvåveckors semesterresa, båda inköpen antar vi kostar 30 000 kr. Familjen som köper kyl och frys väljer att delbetala beloppet på 30 000 kr månadsvis under fem års tid, även fast de har pengar att betala allt direkt. Det betyder att de betalar 500 kr per månad under dessa fem år. Detta ser säkert många som ett helt normalt beteende, eftersom man har nytta av kylen och frysen under många år framöver. Hade alternativet varit att idag betala alla dessa 30 000 kr är det givetvis bättre att delbetala under några år eftersom nuvärdet blir mindre än att betala alla 30 000 kr idag. Rent ekonomiskt fattar de alltså ett rationellt beslut. (Det förutsätts att det inte finns några avgifter eller andra kostnader förknippat med att delbetala)
Den andra familjen ska som sagt istället åka på en tvåveckors semesterresa för 30 000 kr och får välja mellan att antingen betala allt på en gång eller att delbetala resan med 500 kr per månad under fem års tid efter att de kommit hem från resan. Även de har tillräckligt med pengar undansparat sedan innan och väljer att betala resa i en klumpsumma redan när de bokar den.
Även om man vet att det rent ekonomiskt är bättre att betala så sent som möjligt, eftersom nuvärdet då blir lägre, låter man sina känslor styra sitt beslut. När familjen är iväg på semestern vill de givetvis kunna njuta fullt ut och inte känna att när de kommer hem måste de varje månad betala av kostnaden för resan. Det är skönt att kunna känna att resan är färdigbetald då man sätter sig på planet för att komma bort från vardagen. De fattade det känslomässigt bästa beslutet, men inte det rent ekonomiskt mest optimala beslutet.
Oavsett vad det gäller för ekonomiskt beslut är det alltid bättre att betala ut pengar så sent som möjligt, det blir billigare då eftersom nuvärdet är lägre. Det förutsätter givetvis, som sagt, att det inte tillkommer kostnader för att kunna delbetala. Även om pengar alltid är pengar är det lätt att fatta sina ekonomiska beslut baserat på vad pengarna ska användas till och låta känslorna styra. Är det något som ska förbrukas direkt känns det mer motiverat att betala det direkt, medan något man har nytta av under flera års tid får en att tycka att det normala är att betala av det under några års tid. Även om man tror att man fattar korrekta ekonomiska beslut är det ofta mycket känslor som spelar in, hjärnan påverkar dig förmodligen mer än vad du tror. Detta beskriver boken på ett bra sätt.
Några exempel på ”behaviorial finance” faktorer som styr människans beslut när det gäller aktieinvesteringar och som förklaras i boken är bland annat följande:
· Overconfidence
· Illusion av kontroll
· Tidigare framgång
· Stolthet och ånger
· Framing
· Mental budgeting
· Igenkänning
· Känslor, Flockbeteende m.m.
Slutsats
Den som har hållit på med aktieinvesteringar under många år har säkert gjort en hel del misstag och tänkt om och ändrat sitt investeringsbeteende på olika sätt, alltså lärt sig av sina misstag. Den som inte har så mycket erfarenhet kommer förmodligen göra en hel del misstag i början, och skulle dra stor nytta av att läsa den här boken för att förhindra att fatta allt för många dåliga investeringsbeslut och förstå hur psykologi och känslor har förmågan att påverka de investeringsbeslut man tar. Boken gör att man får lite bättre insikt i hur psykologi och känslor tenderar att påverkar de investeringsbeslut man tar. The Psychology of Investing ger många djupa insikter, vilket både nybörjarinvesteraren samt den mer luttrade aktieinvesteraren har nytt av att läsa. Säkert kan en hel del misstag i framtida investeringsbeslut undvikas för den som läser boken – vilket kan bespara dig mycket pengar!
(Tidigare bokrecensioner finns här)
(Tidigare bokrecensioner finns här)
Kan bara hålla med och uppmuntra alla som är intresserade av aktier att läsa denna bok. Lättläst med lättförståliga exempel, även för personer utan större intresse/erfarenhet för ekonomi.
SvaraRaderaExakt, den ger många intressanta tankar och visar på fällor i sitt aktieinvesterande som är lätt att hamna i!
RaderaHar kollat lite kort på er blogg. Ni verkar ha sunda tankar när det gäller ekonomin. Håller verkligen med om att det finns ett stort värde av att leva med ett minimalistiskt tänk. Tänker man att man hela tiden ska köpa nya saker och konsumera blir det svårt att bygga upp en utdelningsmaskin.
/InvesteraMigFri