Min syn på att leva sparsamt
Personligen har jag väldigt lätt för att leva sparsamt och enkelt. Jag har alltid sett det som något väldigt naturligt att hålla hårt i mina pengar. De pengar jag gör av med i onödan hindras dels ifrån att sättas i arbete för att generera inkomster och att växa i värde samt även att konsumeras på annat som jag anser är nödvändigare. Det sker helt enkelt en trade-off, då man alltid har olika handlingsalternativ.Även om jag alltid har tänkt på detta sätt när det gäller pengar har det idag givetvis dels att göra med att jag är student och således inte har så mycket in på kontot per månad att röra mig med, vilket har gjort att jag anpassat mina kostnader till det. Även om jag har en stor buffert i form av aktier och sparade pengar, sett i relation till mina kostnader under ett år, njuter jag ändå av att spara in pengar på olika inköp och att avstå från onödigt slösande med mina begränsade resurser, vilket pengar verkligen är. Jag tänker alltid efter en gång extra när jag ska köpa något och planerar i princip alla mina inköp, även när det gäller exempelvis mat. Givetvis kan det ibland slinka ner något jag för stunden blir sugen på när jag är i en mataffär, vilket man givetvis måste få unna sig. När jag umgås med vänner på något uteställe föredrar jag att dricka två billigare öl för totalt cirka 100 kr istället för att bränna på och göra av med 500-1000 kr. Det stora värdet i den situationen är trots allt att få umgås med personer jag trivs med, det är inte att spendera mina pengar i onödan.
Det är viktigt att tänka på att det just är de utgifter man har som avgör hur mycket pengar man kan spara/investera per månad samt även det som avgör hur stora utdelningsinkomster som krävs för att i framtiden bli helt fri. Dels ökar investeringsutrymmet per månad om man gör av med mindre pengar varje månad och dels förkortas tiden tills att man når friheten då de månatliga inkomsterna från aktierna behöver vara mindre ju lägre levnadsomkostnader man har. Tiden tills det att man uppnår friheten kan förkortas avsevärt om man exempelvis går från att investera 10 % av sina inkomster till att investera 20 % av sina inkomster per månad.
Förmodligen har de flesta olika typer av dåliga vanor och konsumtionsmönster som gör att de pengar som kommer in på kontot lika snabbt försvinner därifrån. För att ändra på detta beteende är det bra att göra upp en budget över inkomsterna och kostnaderna man har under en månad. När alla fasta och nödvändiga kostnader är täckta återstår (förhoppningsvis) en hel del pengar av månadsinkomsten.
Förmodligen har de flesta olika typer av dåliga vanor och konsumtionsmönster som gör att de pengar som kommer in på kontot lika snabbt försvinner därifrån. För att ändra på detta beteende är det bra att göra upp en budget över inkomsterna och kostnaderna man har under en månad. När alla fasta och nödvändiga kostnader är täckta återstår (förhoppningsvis) en hel del pengar av månadsinkomsten.
Väljer man att i det läget leva extremt sparsamt kommer det överskottet alltså vara den maximala summan pengar som varje månad kan sättas i arbete för att generera passiva inkomster som aktieutdelning. Glädjen av att leva i nuet är viktigt den med, vilket gör att lite pengar absolut bör sättas av till det. Vad gäller kostnader som är att betrakta som helt onödiga, bör man se över om de går att skära ner på, eller helst av allt ta bort helt. Det kan handla om beroenden av olika slag exempelvis. Att ständigt unna sig saker och planera för nästa stora inköp kommer bli väldigt dyrt långsiktigt. Det är viktigt att kunna avstå onödig konsumtion och att tänka igenom sina köp. Bara för att det är möjligt att köpa varan x och tjänsten y behöver man inte göra det.
Hur sparsamt kan man leva?
Alla pengar man väljer att lägga på konsumtion av egentligen alla slag innebär att man minskar den summa pengar som man kan sätta i arbete varje månad för att sakta men säkert bygga upp en utdelningsmaskin som i framtiden kommer leda till att man blir fri. Självklart är det inte möjligt att investera alla sina pengar i utdelningsmaskinen, eftersom man trots allt har en del absolut nödvändiga kostnader för att kunna leva ett normalt liv. Det går dock ofta att fatta bättre beslut och ändra sitt beteende när det gäller inköp och konsumtion, för att kunna investera mer varje månad.
För att se hur sparsamt man klarar av att leva kan jag rekommendera att testa att göra det under en månad. Utnyttja reor och specialerbjudanden när du handlar i så stor utsträckning som möjligt och avstå från onödiga inköp. Att veta att man klarar av att avstå från att lockas att köpa saker hela tiden kommer vara guld värt i framtiden. Mycket av det man lockas av att köpa medför inte mycket nytta eller långvarig lycka. Som jag skrev i en kommentar i en annan blogg: "Amazing things can happen when you stop spending, and start investing". Den som går från att konsumera hela lönen varje månad till att investera några tusenlappar varje månad i aktier kommer snabbt inse värdet av att sätta sina pengar i arbete, exempelvis i aktier med stabil utdelningstillväxt.
Skulle jag välja att leva så sparsamt jag bara kan skulle jag klara mig på knappt 6 000 kr per månad. Det täcker mina fasta kostnader (boende, el, bredband, försäkring, mobilräkning, TV-avgift) samt mat (lyxigare mat än havregrynsgröt och pasta), kurslitteratur och lite nöje. Jag förstår att det inte är möjligt att klara sig på så här lite om man är flera personer i hushållet, beroende på var man bor med mera. På ett år summerar det ihop till drygt 70 000 kr, det är intressant att sätta i relation till mina passiva inkomster, för att se hur fri jag är i nuläget. När jag i framtiden bryter över det magiska 100 %-sträcket, alltså att samtliga levnadsomkostnader under ett år täcks av mina utdelningsinkomster under ett år har jag uppnått friheten! Har ni prövat att leva väldigt sparsamt under en månad eller kanske till och med en lägre period? Hur gick det för dig/er och hur lite pengar skulle ni klara er på per månad? Har du måhända kanske redan uppnått friheten, och om du/ni så vill, kan välja att leva på utdelningsinkomsterna?
Som jag skrev i en kommentar i förra veckan bet jag ihop under fem år och tokamorterade av mitt bostadslån. Min ränta efter köpet 1993 var inledningsvis 11,9%, så det var inte roligt att ha lån på den tiden. Som tur var valde jag rörlig ränta och den sjönk snabbt under de följande åren. Sparade in på det mesta utom maten. Samtidigt kunde jag se hur värdet på min bostad steg kraftigt från år till år. Mycket tillfredsställande att bygga upp för framtiden och 34 år gammal blev jag skuldfri. Har inte tagit ett lån sedan dess.
SvaraRaderaNu har jag genomfört min första spekulationsaffär. Under veckan som gick köpte jag 2000 b-aktier i SSAB till runt 42 kr styck. Min bedömning är att aktien har potential att stiga ordentligt när konjunkturen förändras till det bättre. Har redan bestämt mig för att sälja när aktien passerar 100 kr. Skall bli intressant att se hur lång tid det tar.
Jag gjorde också en helt annan sorts investering: Ett årskort på Friskis och Svettis.
/Redaktörn
Starkt gjort att leva sparsamt och tokamortera under fem års tid! Med en så hög ränta förstår jag att det kändes skönt för varje krona lånet minskade med.
RaderaVi får hoppas att det går bättre för SSAB när konjunkturen har förbättrats. Ökar efterfrågan och de gör större vinster kanske vi i framtiden får se en aktiekurs på 100 kr!
/InvesteraMigFri
Jag har inspirerats av författare som David Bach och Per H Börjesson.
SvaraRaderaNär nettolönen kommer in ska delar av den föras över till ett sparkonto med relativt hög ränta enligt följande:
Pengamaskinen(Köp av utdelningsaktier) 10-12%, "Akutkonto"(Långsiktig buffert)5%, Semesterkonto 2%, Inköp av pryl-konto(mobiler,tv) 1%.
Om den övriga hushållsbudgeten ger ett överskott går 10% till pengamaskinen och 10% till akutkontot. Detta som en bonus för att man lyckats vara sparsam och inte konsumerat upp alla pengar denna månad.
/Löken