måndag 18 augusti 2014

Gratis e-bok om aktieinvestering, del 6 (6)

Nedan följer den sjätte och sista delen i min e-bok/skrift om aktieinvestering, aktieutdelningar och att bygga sin egen utdelningsmaskin. Boken är tänkt att väcka intresse, ge motivation och inspiration samt konkreta förslag och exempel på hur man kan agera när det gäller sitt sätt att tänka när det kommer till pengar och investeringar. Hoppas att ni finner den givande! 

Personer som lyckats på aktiemarknaden

Vissa kan säkert tycka att det är svårt att hitta motivation och utrymme i sin månadsbudget till att spara och investera för att någon gång i framtiden kunna bli fri, eller helt enkelt bara kunna känna att man har de resurser som krävs för att göra det man vill i större utsträckning under sitt liv, i form av resor eller annat. För att ge lite inspiration och motivation till att investera långsiktigt kan vi kort studera tre personer som har lyckats att bli rika på aktier, antingen genom investeringar i aktier eller genom att starta och utveckla företag som gjort att värdet på aktieinnehavet i företaget har stigit enormt. Det finns givetvis många andra investeringsmästare än de jag kort tar upp här. För den intresserade rekommenderas att kolla närmare på investerarna i boken Investera som mästarna.

Två är dessa är amerikaner och en av dem är svensk. De två amerikanerna är för övrigt goda vänner och delar många intressen. De är båda filantroper eftersom de skänker eller har beslutat att sänka stora summor pengar till välgörenhet. Förmodligen är det inte svårt att lista ut vilka personer det är jag talar om, det är två av världens rikaste personer; Bill Gates och Warren Buffett. Bill Gates, har som alla vet, blivit rik på sina aktier i Microsoft, vilket han var medgrundare till och har ägnat en stor del av sitt liv åt. Att säga att han blivit rik på att äga aktier är kanske lite fel, han har lagt ner åtskilliga år på att programmera mjukvaror samt att utveckla och driva företaget framåt. Idag är Microsoft världsledande inom operativsystem men de har även en hel del annat i sin produktportfölj. Här återfinns program som Office, spelkonsolen XBOX, Windows Phone vilket är ett operativsystem till smartphones, företagsmjukvaror samt mycket annat, däribland patent på olika tekniker vilket de drar in stora licensintäkter på från användarna. Enligt tidskriften Forbes är Gates nettoförmögenhet 67 miljarder dollar i mars 2013. Beräknat på en dollarkurs på 6,5 kr motsvarar det 435,5 miljarder kronor! Idag arbetar Gates så gott som uteslutande med välgörenhet genom välgörenhetsorganisationen ”Bill and Melissa Gates Foundation”. Ingen har behov av så här mycket pengar, vilket Bill Gates har insett.

Warrren Buffett, född 1930, är en välkänd person som lyckats bli rik genom aktieinvesteringar. Sitt först aktieköp gjorde han i början på 1940-talet, redan vid 11 års ålder. Buffett var student hos urfadern till värdeinvestering, Benjamin Graham, som är född 1894. Graham har författat två klassiska verk inom värdeinvestering i form av Security Analysis, först utgiven år 1934 och The Intelligent Investor som först gavs ut år 1949. Buffett hade Graham som lärare på Columbia University i New York City när Buffett studerade där i slutet på 1940-talet. Buffett brukar säga att det var Graham och boken The Intelligent Investor som fick in honom på aktiespåret och väckte hans intresse av att investera långsiktigt i undervärderade företag.

Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway, har haft en väldigt positiv aktieutveckling under de senaste 40 åren, i snitt över 20 % per år, vilket är klart högre än index. Den som investerade 1 000 dollar när det hela startade hade varit väldigt rik idag. Lyckas man med att ha en årlig avkastning på 20 % kommer pengarna att fördubblas efter knappt fyra år. 1 000 dollar blir till 2 000 dollar och sedan 4 000, 8 000, 16 000, 32 000 dollar och så vidare.

Buffett har ett antal kriterier som helst ska vara uppfyllda när han väljer ut företag att investera i. Företagen ska bland annat vara enkla att förstå sig på. Berkshire Hathaway äger aktier i exempelvis The Coca-Cola Company. Läskedrycker och andra typer av alkoholfria drycker får anses vara en verksamhet som inte är särskilt svår att förstå sig på. Att investera i ett nytt teknikföretag eller ett mindre läkemedelsföretag är inget som Buffett skulle ge sig på. Det ligger utanför det som Graham kallar för en investerares ”Circle of Comptence”, alltså utanför det område där man själv har tillräcklig förståelse och tillräckligt med ingående kunskap om vad företaget håller på med och tjänar sina pengar på. Har man studerat bioteknik på universitetsnivå och arbetar på ett läkemedelsföretag kan det absolut vara så att man har tillräcklig kompetens inom det området, men förmodligen inte annars.

De största innehaven i Berkshire Hathaways aktieportfölj är företag som The Coca-Cola Company, IBM, Wells Fargo & Company (bank), American Express och The Procter & Gamble Company. Förutom dessa finns ett stort antal hel- och delägda företag, däribland flertalet försäkringsbolag. En viktig person vid Buffetts sida i Berkshire Hathaway är Charlie Munger, som arbetat tillsammans med Buffett sedan flera decennier tillbaka. För den som vill spendera några timmar på att inhämta kloka visdomsord från dessa investeringsgurus rekommenderas det starkt att se något av deras längre framträdanden vid amerikanska universitet där de svarar på frågor från studenterna och berättar om sin syn på investeringar. De är båda riktiga underhållare!

Nyligen blev det känt att Berkshire Hathaway, tillsammans med ett annat företag, har lagt bud på det börsnoterade företaget Heinz samtliga aktier. Hur komplicerad är då Heinz verksamhet, kan man förstå vad de gör och hur marknaden ser ut för deras produkter? Heinz tillverkar, som de flesta säkert känner till, olika livsmedelsprodukter som ketchup, konserver med bönor, såser samt en hel del annat. Det är helt enkelt inte en jättekomplicerad verksamhet att förstå sig på, vilket gjorde det till ett perfekt företag enligt Buffetts sys på investeringar. Självklart måste företaget i sig visa upp andra fina kvalitéer, så som en bra balansräkning, bra produkter, goda framtidsutsikter, bra ledning med mer, för att det ska vara aktuellt för Buffett att investera i dem.

Ett annat populärt investeringskriterium för Buffett är att företaget han är intresserad av att investera i ska ha en vallgrav av något slag, det som på engelska kallas för ”moat”. Även detta är något som Graham tar upp i sin bok The Intelligent Investor. Att ett företag har en vallgrav betyder att det till viss del är skyddat från konkurrenterna. Företaget besitter något värdefullt som gör att kunder av någon anledning föredrar företagets produkter och inte rakt av går till konkurrenterna. Det kan handla om att företaget har ett starkt varumärke som gör att kunderna tenderar att välja den produkten framför billigare alternativ. Det ska helt enkelt inte vara för lätt för konkurrenter att start upp en liknande verksamhet som kan slå undan benen för det befintliga företaget.

Buffett har alltid haft en långsiktig investeringshorisont och har gjort sig känd genom att fälla citat som att den enda investeringshorisonten är ”för alltid” och att det egentligen är ganska galet att börsen är öppen varje vardag året runt. Det räcker enligt honom egentligen att de är öppna en gång per månad, så att de som verkligen behöver sälja eller köpa aktier kan göra det. En ytterligare sak Buffett brukar tala om i dessa sammanhang är att alla borde ha ett kort med tio stämpelplatser. Varje gång man köper eller säljer en aktie ska kortet stämplas. När man har gjort sina tio aktietransaktioner kan man aldrig mer i sitt liv varken köpa eller sälja aktier. Det skulle leda till att alla var tvungna att tänka till en extra gång och alltid investerar på lång sikt i företag som man känner sig trygg med att äga för alltid.

Det är inte konstigt att Buffet år 1988 började investera i The Coca-Cola Company, vilket får anses ha en vallgrav, med tanke på det starka varumärket. År 1988 handlades aktien till 2,4 dollar. Idag står aktiekursen i 40 dollar. Det innebär en ökning med en faktor 16,7, alltså en årlig värdeökning på 11,9 %. Utdelningen per aktie var år 1988 0,075 dollar per aktie och år 2013 är den 1,12 dollar per aktie. Utdelningen har således ökat med 11,4 % per år, vilket innebär att den har fördubblats vart 6,5 år. Det kan noteras att The Coca-Cola Company 1988 handlades till en direktavkastning på 3,125 %. Även idag handlas aktien till en direktavkastning på den nivån, kring 3 %. Utdelningstillväxten leder till en höjd aktiekurs, vilket är naturligt i takt med att vinsten samt utdelningen per aktie ökar. Skulle aktiekursen legat kvar på 2,4 dollar hade direktavkastningen idag varit 47 %, vilket givetvis aldrig skulle inträffa för ett så stort och stabilt företag som The Coca-Cola Company. Trots att Buffetts investering i The Coca-Cola Company har varit väldigt lönsam har han många gånger uttryckt sin ånger över att han inte började investera ännu tidigare i företaget. Nedan illustreras skillnaden i utdelning per aktie mellan år 1988 och år 2013 för The Coca-Cola Company.



Warren Buffett har idag en nettoförmögenhet på 53,5 miljarder dollar enligt Forbes. Det motsvarar 357,75 miljarder kr med en dollarkurs på 6,5 kr. Buffett har lovat att skänka bort 85 % av sina tillgångar, varav en stor del till ”Bill and Melissa Gates Foundation”. Även han vet, som tur är, att ingen i världen har behov av flera hundra miljarder kronor.

Nu återstår vår svenska stolthet när det gäller långsiktiga aktieinvesteringar och ett bevis på att det även som svensk arbetare går att bli rik på aktier. Aktiestinsen är idag närmare 100 år gammal, han föddes år 1916 i Småland. Aktiestinsen heter egentligen Lennart Israelsson och växte upp i en fattig familj på landet och hade tre syskon. Att investera i aktier var det inte på tal för personer med hans bakgrund i Sverige, när han var ung på 1930-talet. Som stationsvärd och anställd av SJ läste han krönikor av en börskännare i tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning på stationen när han fick tid över. Det gjorde att han fick upp ett intresse för aktier. Dock dröjde det tills han var 30 år gammal, år 1946, innan han gjorde sitt första aktieköp. Aktier i ett mexikanskt telefonbolag köptes, vilket inte slutade väl. Nästa investering var betydligt mer lyckad. Det var aktier i Sandvik för 600 kr och resten är, som man brukar säga, historia. Det man måste ha i åtanke är att 600 kr motsvarade tre månadslöner för en arbetare på 1940-talet. Idag skulle det således motsvara att köpa aktier för cirka 60 000 kr.

Sedan dess har Aktiestinsen fortsatt att köpa aktier, investerat nya pengar och återinvesterat utdelningen. Idag uppgår hans aktieportfölj till ett värde på över 100 miljoner kr, av vilka han har skänkt bort en hel del, till bland annat forskning och utbildning. För att sätta storleken på Aktiestinsens aktieportfölj i relation till något kan det konstateras att han totalt under sitt femtioåriga arbetsliv hade inkomster av tjänst på under 1 miljon kr. Idag kan han utan problem leva ett liv i lyx, men som de övriga två personerna är detta inget han föredrar, utan han bor i en lägenhet i Småland och kör en bil av äldre modell. En aktieportfölj som är värd 100 miljoner och har en direktavkastning på 4 % delar alltså ut 4 miljoner kr per år, eller 333 000 kr per månad – ingen dålig extrainkomst som pensionär. Aktiestinsen äger aktier i många svenska bolag och har verkligen kunnat dra nytta av den ekonomiska utvecklingen som skedde efter det andra världskriget; först i Sverige och sedan i andra delar av världen vilket har gynnat de svenska företagen som till stor del var intakta efter världskrigen.

Sammanfattning av kapitlet "Personer som lyckats på aktiemarknaden"


Dela med dig av skörden

Vilket säkert har framkommit några gånger i boken anser jag att ingen egentligen har behov av en väldigt hög månadslön. Får man 100 000 kr i månaden för det för de flesta bara med sig högre levnadsomkostnader eftersom man anser sig vara värd en högre levnadsstandard och ökad konsumtion. Det blir lätt att man tar tillfället i akt och konsumerar mer endast på grund av att man får in mer pengar på kontot. Ingen har egentligen ett behov av ett överflöd av pengar.

Detsamma gäller när man har byggt upp en tillräckligt stor utdelningsmaskin, vilken årligen genererar inkomster som kraftigt överstiger behovet av pengar under året. Då är det dags att dela med sig av de pengar man får in. Vem har behov av att leva på 40 000 kr per månad? Egentligen ingen. Inser man värdet av det lilla är det enkelt att leva på ett sätt som ger möjlighet att låta fler få del av de pengar utdelningsmaskinen varje år genererar. Det finns oerhört många i världen som har ett betydligt större behov av pengarna än vad man själv har. Det faktum att man årligen kommer kunna se fram emot en allt högre inkomst i takt med att utdelningarna ökar betyder att ett ganska stort belopp inom några år från det att man har uppnått friheten kommer kunna skänkas till välgörenhet. Får man in 10 000 kr idag och ganska precis kan leva på det ska man givetvis inte prioritera att skänka bort sina pengar. När man sedan om fem år får in 15 000 kr per månad och har kostnader på exempelvis 11 000 kr bör man absolut ta tillfället i akt och dela med sig av sin utdelningsmaskin. Om man väljer att skänka 500 kr eller 4 000 kr per månad är av mindre vikt. Så länge alla breddar sitt perspektiv och inte bara ser till sig själv kommer världen bli bättre.

Målet med utdelningsmaskinen är som sagt inte att bli extremt rik och enbart själv njuta av pengarna som trillar in på kontot i större och större utesträckning varje år. Det är istället att, förutom att njuta av känslan av att ha uppnått det långsiktiga målet att bygga upp sin egen utdelningsmaskin och bli fri, försöka göra en insats för mänskligheten. Ofta är det pengar som sätter stopp för att hjälpa de allra fattigste i världen och det kan därför vara minst lika tillfredsställande att dela med sig av sina inkomster till projekt som gör nytta för personer som inte har något av värde i sina liv, som att själv njuta av att man har uppnått sitt mål man sedan många år tillbaka har strävat efter att uppnå. Då kan man känna sig extra tillfredsställd eftersom man gör en insats för världens allra fattigaste.

Vi här i norden är väldigt priviligierade och har väldigt goda möjligheter att dela med oss av våra pengar. Den skillnaden som en tusenlapp extra i månadsinkomst gör för oss är väldigt marginell. Alla grundläggande behov som vi ser som helt nödvändiga, som bostad och mat är sedan länge tryggade av lönen. Det faktum att vi har gratis utbildning, gratis sjukvård, bra infrastruktur, demokrati med mera tar vi för givet och det skapar en grundläggande trygghet i livet. Det innebär helt enkelt färre orsaker till oro för oss. För många människor i stora delar av världen kan nyttan av att få ta del av en extra tusenlapp vara enormt stor. Bara det faktum att flera hundra miljoner människor i världen saknar rent vatten, något som är fritt och gratis tillgängligt för oss, och samtidigt väldigt grundläggande för att kunna leva ett normalt liv, visar på hur skev världen är idag.

Som en intressant iakttagelse på området att alla i världen har rätt till rent vatten kan SVT:s och SR:s insamlingsprojekt Musikhjälpen nämnas. År 2012 var parollen under vilket det samlades in pengar, att alla i världen har rätt till rent vatten. Rent vatten är så naturligt för oss att det säkert är svårt att inse att det är väldigt många i världen som inte har tillgång till det. Med tanke på att det bor 10 miljoner människor i Sverige och att de cirka 5 miljoner som arbetar har en genomsnittlig månadslön på kring 25 000 kr kan man rimligtvis anta att mycket pengar skänktes till denna insamling. Att sittpersonen i Sverige skulle skänkt 100 kr, vilket motsvarar en låg timlön, till något så viktigt som att ge fler människor tillgång till rent dricksvatten känns högst rimligt. Egentligen är det givetvis flera hundratusen svenskar som har möjlighet att skänka 1 000 kr eller mer. För att ta ett snitt för alla 10 miljoner i Sverige antar vi att alla skulle kunna skänka 100 kr var, vilket således skulle innebära att 1 miljard kr samlades in. Så hur mycket fick Musikhjälpen in, var det i närheten av 1 miljard kr? Insamlingen gav totalt 23 301 823 kr, vilket betyder att genomsnittsvensken skänkte 2 kr och 33 öre – inget att vara särskilt stolta över. Det är helt klart lätt att i första hand prioritera sitt eget liv och de närmaste omkring sig. Varför ska man tänka på andra när man hellre kan lägga sina pengar på att köpa något onödigt som ger tillfällig tillfredställelse, tänker säkert många. Framförallt alla som har stora inkomster bör vidga sina perspektiv och inse hur mycket nytta man kan göra med sina pengar om man skänker en del av det till välgörenhet. Jag ska erkänna att jag inte heller skänkte några pengar, bland annat beroende på att jag inte tänkte på det här sättet när insamlingen pågick och att jag är en "fattig" student. Det kommer givetvis ske ändring på den fronten i framtiden och jag kommer med glädje dela med mig av mina utdelningsinkomster när min utdelningsmaskin vuxit sig stor – det tycker jag att även du ska göra.

När du har byggt upp en utdelningsmaskin som genererar tillräckligt mycket pengar under året för att du ska kunna leva på inkomsterna från den kan du få känna extra glädje genom att skänka pengar till de som är mindre lyckligt lottade här i världen. Då har du uppnått den slutgiltiga nivån av tillfredsställelse i livet. Du har uppnått friheten vilket betyder att du med åren har byggt upp en tillräckligt stor utdelningsmaskin som genererar passiva inkomster i form av utdelningsinkomster som täcker alla omkostnader per månad och samtidigt låter du andra ta del av pengarna genom att skänka en del av dina inkomster till välgörande ändamål. Dina beslut om att bygga upp en egen utdelningsmaskin kommer således inte enbart vara till nytta för dig och de närmaste i din omgivning utan göra underverk för väldigt många personer i världen som inte drog högsta vinsten i livets lotteri. Enligt ”World Economic Forum” är nämligen världens bästa länder att leva i just Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Sammanfattning av kapitlet "Dela med dig av skörden"


Avslutning

Det var det hela! Nu har jag delat med mig av mina tankar för hur alla kan göra så mycket mer när det gäller sin privatekonomi och säkerligen har du fått en del tankeställare och insett värdet av att ändra ditt tankesätt när det gäller långsiktiga aktieinvesteringar och sättet att hantera dina pengar på. Jag kommer med glädje se fram emot vad de kommande decennierna har att erbjuda mig som aktieägare och människa här på planeten jorden. Mina utdelningar har hittills endast kommit i små storlekar, men jag har god tid på mig att bygga upp en stor utdelningsmaskin som årligen genererar mer och mer utdelning. Jag, liksom vem som helst, kan uppnå friheten genom att sätta upp rimliga mål, följa dem samt fatta mina egna investeringsbeslut!

Lycka till med din privatekonomiska förändring och njut av pengarna som kommer strömma in från din utdelningsmaskin när du påbörjat byggandet. Glädjen av att se pengar komma till en utan att man behöver offra sin tid är kanske den bästa formen av belöning man kan få, framförallt med tanke på att man har satt upp ett mål, arbetat fram en plan samt beslutat sig för att nå dit. Endast då kommer man kunna uppnå sina mål, det är du själv som avgör hur ditt liv ska se ut i framtiden!

Både kostnader och inkomster går bevisligen att förändra, vilka båda kan förändras för att förkorta avståndet till friheten rejält. Börja söka upp information om aktier på de hemsidor och aktielistor jag nämnt och kom igång med ditt långsiktiga investerande, helt fritt från förvaltningsavgifter!


Ännu en gång, Lycka till med byggandet av din egen utdelningsmaskin och din resa mot friheten! 



Detta var det sjätte och sista längre inlägget genom vilka jag har publicerat den e-bok/skrift som jag har skrivit angående aktieinvestering, aktieutdelning och om att bygga sin egen utdelningsmaskin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar