onsdag 8 maj 2013

Tredje bokrecensionen - Investera som mästarna (+Videoklipp med Aktiestinsen)


Investera som mästarna


Författare: Jonas Bernhardsson

Språk: Svenska
Antal sidor: 233
Först utgiven: 2010
Lässvårighet: Lättläst 





Äntligen en bok skriven på svenska! Investera som mästarna beskriver, på cirka 10 sidor per person, hur 17 olika investerare har lyckats (och i vissa fall misslyckats) när det gäller sina investeringar, främst i aktier. Även en introduktion till effektiva marknadshypotesen ges och alla investerares grundläggande mål – att slå index! 

För den som vill få en kortfattad beskrivning och lära känna några av världens mest kända investerare rekommenderas boken starkt. Sverige har ett bidrag till skaran av investerare. Det är, föga förvånande, Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson. Jag kommer senare att recensera en bok som handlar om just Aktiestinsen. Det kan dock vara intressant med en kortare beskrivning om Aktiestinsens investeringskarriär redan här. Förmodligen är det många som redan känner till honom och har låtit sig imponeras och inspireras av honom som person och den enorma aktieportfölj han har byggt upp under åren. Aktiestinsen har sannerligen haft många år på sig att låta kapitalet växa och låta ränta-på-ränta effekten verka, då han är född redan år 1916, alltså fyllde han 97 år i år. 

Aktiestinsen heter alltså egentligen Lennart Israelsson och växte upp i en familj på landet i Småland och hade tre syskon. Att investera i aktier var det inte på tal för personer med hans bakgrund i Sverige, när han var ung på 1930-talet. Bland annat hade många svenskar Kreugerkraschen färskt i minnet, vilka många småsparare hade förlorat pengar på. Som stationsvärd och anställd av SJ läste Aktiestinsen krönikor av en börskännare i tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning på stationen när han fick tid över. Det gjorde att han fick upp ett intresse för aktier. Dock dröjde det tills Aktiestinsen var 30 år gammal, år 1946, innan han gjorde sitt första aktieköp. Aktier i ett mexikanskt telefonbolag inköptes, vilket inte slutade väl. Nästa investering var betydligt mer lyckad. Det var aktier i Sandvik för 600 kr och resten är, som man brukar säga, historia. Det man måste ha i åtanke är att 600 kr motsvarade tre månadslöner för en arbetare på 1940-talet. Idag skulle det således motsvara att köpa aktier för cirka 60 000 kr (eller kanske till och med lite mer). 

Sedan dess har Aktiestinsen fortsatt att köpa aktier, investerat nya pengar och återinvesterat utdelningen. Idag uppgår hans aktieportfölj till ett värde på över 100 miljoner kr, av vilka han har skänkt bort en hel del, till bland annat forskning och utbildning. För att sätta storleken på Aktiestinsens aktieportfölj i relation till något kan det konstateras att han totalt under sitt femtioåriga arbetsliv hade inkomster av tjänst på under 1 miljon kr. Idag kan han utan problem leva ett liv i lyx, men han föredrar att bo i en lägenhet i Småland och kör en bil av äldre årsmodell. 

En aktieportfölj som är värd 100 miljoner och har en direktavkastning på 4 % delar alltså ut 4 miljoner kr per år, eller 333 000 kr per månad – ingen dålig extrainkomst som pensionär. Aktiestinsen äger aktier i många svenska bolag och har verkligen kunnat dra nytta av den ekonomiska utvecklingen som skedde efter det andra världskriget; först i Sverige samt västvärlden och sedan i andra delar av världen vilket har gynnat de svenska företagen som till stor del var intakta efter världskrigen. 

denna sida finns det ett längre videoklipp med Aktiestinsen från 2011 då han i samband med Stora Aktie- och Fonddagen donerade en aktieportfölj värd fem miljoner kronor till Jönköpings Internationell Business School. Aktiestinsen kommer in cirka 8 minuter in i videon (som är 36 minuter lång) och är, som alltid, liksom andra kända investerare som Warren Buffett och Charlie Munger, väldigt underhållande att lyssna på!  

Det finns ytterligare en nordisk person i boken Investera som mästarna och det är norrmannen Kristoffer Stensrud, som har grundat Skagen Fonder och under åren lyckats genererar en överavkastning jämfört med index, vilket absolut är ett högst väsentlig mål då man investerar sina pengar aktivt, eftersom man annars kan ha sina pengar i en gratis Sverigefond. De personer som beskrivs i boken är de följande mer eller mindre kända namnen: 

· Warren Buffett 
· Benjamin Graham 
· Philip A. Fisher 
· Jesse Livermore
· Nick Leeson
· Sir John Templeton
· Lennart "Aktiestinsen" Israelsson
· George Soros
· Jim Rogers
· Merton och Scholes
· Anthony Bolton
· Kristoffer Stensrud
· T. Rowe Price
· Bröderna Hunt
· Bernard Baruch
· Peter Lynch
· Walter Schloss



Något som är extra bra med boken är att varje kapitel om respektive investerare sammanfattas med ett antal huvudpunkter samt investeringsstil i en mening, som beskriver den specifika investerarens strategi när det gäller aktieinvestering. Det gör att man lättare kan få inspiration när det gäller sitt eget investerande och bredda sitt tänkande. Kanske hittar du en eller flera favoritinvesterare! Samtidigt framgår det, givetvis, att det inte finns ett genomgående recept som alla investerarna använder sig av för att lyckas med sina aktieinvesteringar. Vissa diversifierar och andra inte. Några investerar endast i aktier noterade i landet de bor i, medan andra är villiga att investera globalt. Vissa är renodlade värdeinvesterare medan andra är främst inriktade på tillväxtbolag. Spektrumet är således väldigt brett. 


Slutsats

För den som vill få en snabb och kortfattad, men ändå bra genomgång av några av världens mest kända investerare så rekommenderas Investera som mästarna. Den är givetvis inte särskilt ingående då varje person beskrivs på ungefär 10 sidor. Boken ger dock en bra och lättåtkomlig beskrivning av personerna och deras investeringskarriärer, jämfört med om man själv skulle söka information via nätet. Det faktum att boken är skriven på svenska underlättar säkert för den del läsare. Helt enkelt en bra bok för att få en inblick i hur världens mest kända och framgångsrika (även några misslyckade) investerare/spekulanter har agerat, hur de tänker när det gäller investeringar samt vilka investeringskriterier de följer. Det finns även tips på annan litteratur om respektive investerare för den som vill läsa vidare om en eller fler investerare. 

2 kommentarer:

  1. Bra recension! Har den hemma men har inte orkat ta tag i den. Kanske dags snart. Enligt denna räknade är dock 600 kr 1945 värt 11 820 kr idag?
    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Rakna-pa-inflationen/

    SvaraRadera
  2. Tackar! Ja, det stämmer som du skriver, att sett till inflationen är 600 kr 1946 lika med cirka 12 000 kr idag. Det jag avser med de 60 000 kr jag nämnd ovan är hur mycket betalning en arbetare idag får för lika många arbetstimmar som 600 kr motsvarade år 1946. Om vi antar en vanlig 40-timmarsvecka så fick man år 1946 cirka 200 kr för det och idag cirka 20 000 kr.

    Betalningen för att arbeta 3 månader har ökat från 600 kr till (cirka) 60 000 kr medan priserna för varor och tjänster i samhället har ökat betydligt mindre, från 600 kr till 12 000 kr. Alltså har reallönerna ökat, vilket ju är positivt. Den genomsnittlige arbetaren har alltså mer över per månad att "leva för" eller att investera.

    /InvesteraMigFri

    SvaraRadera