måndag 22 juli 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 57, (Dela med dig av skörden:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)



Dela med dig av skörden

Vilket säkert har framkommit några gånger i boken anser jag att ingen egentligen har behov av en väldigt hög månadslön. Får man 100 000 kr i månaden för det för de flesta bara med sig högre levnadsomkostnader eftersom man anser sig vara värd en högre levnadsstandard och ökad konsumtion. Det blir lätt att man tar tillfället i akt och konsumerar mer endast på grund av att man får in mer pengar på kontot. Ingen har egentligen ett behov av ett överflöd av pengar.


Detsamma gäller när man har byggt upp en tillräckligt stor utdelningsmaskin, vilken årligen genererar inkomster som kraftigt överstiger behovet av pengar under året. Då är det dags att dela med sig av de pengar man får in. Vem har behov av att leva på 40 000 kr per månad? Egentligen ingen. Inser man värdet av det lilla är det enkelt att leva på ett sätt som ger möjlighet att låta fler få del av de pengar utdelningsmaskinen varje år genererar. Det finns oerhört många i världen som har ett betydligt större behov av pengarna än vad man själv har. Det faktum att man årligen kommer kunna se fram emot en allt högre inkomst i takt med att utdelningarna ökar betyder att ett ganska stort belopp inom några år från det att man har uppnått friheten kommer kunna skänkas till välgörenhet. Får man in 10 000 kr idag och ganska precis kan leva på det ska man givetvis inte prioritera att skänka bort sina pengar. När man sedan om fem år får in 15 000 kr per månad och har kostnader på exempelvis 11 000 kr bör man absolut ta tillfället i akt och dela med sig av sin utdelningsmaskin. Om man väljer att skänka 500 kr eller 4 000 kr per månad är av mindre vikt. Så länge alla breddar sitt perspektiv och inte bara ser till sig själv kommer världen bli bättre.

Målet med utdelningsmaskinen är som sagt inte att bli extremt rik och enbart själv njuta av pengarna som trillar in på kontot i större och större utesträckning varje år. Det är istället att, förutom att njuta av känslan av att ha uppnått det långsiktiga målet att bygga upp sin egen utdelningsmaskin och bli fri, försöka göra en insats för mänskligheten. Ofta är det pengar som sätter stopp för att hjälpa de allra fattigste i världen och det kan därför vara minst lika tillfredsställande att dela med sig av sina inkomster till projekt som gör nytta för personer som inte har något av värde i sina liv, som att själv njuta av att man har uppnått sitt mål man sedan många år tillbaka har strävat efter att uppnå. Då kan man känna sig extra tillfredsställd eftersom man gör en insats för världens allra fattigaste.

Vi här i norden är väldigt priviligierade och har väldigt goda möjligheter att dela med oss av våra pengar. Den skillnaden som en tusenlapp extra i månadsinkomst gör för oss är väldigt marginell. Alla grundläggande behov som vi ser som helt nödvändiga, som bostad och mat är sedan länge tryggade av lönen. Det faktum att vi har gratis utbildning, gratis sjukvård, bra infrastruktur, demokrati med mera tar vi för givet och det skapar en grundläggande trygghet i livet. Det innebär helt enkelt färre orsaker till oro för oss. För många människor i stora delar av världen kan nyttan av att få ta del av en extra tusenlapp vara enormt stor. Bara det faktum att flera hundra miljoner människor i världen saknar rent vatten, något som är fritt och gratis tillgängligt för oss, och samtidigt väldigt grundläggande för att kunna leva ett normalt liv, visar på hur skev världen är idag.

Som en intressant iakttagelse på området att alla i världen har rätt till rent vatten kan SVT:s och SR:s insamlingsprojekt Musikhjälpen nämnas. År 2012 var parollen under vilket det samlades in pengar, att alla i världen har rätt till rent vatten. Rent vatten är så naturligt för oss att det säkert är svårt att inse att det är väldigt många i världen som inte har tillgång till det. Med tanke på att det bor 10 miljoner människor i Sverige och att de cirka 5 miljoner som arbetar har en genomsnittlig månadslön på kring 25 000 kr kan man rimligtvis anta att mycket pengar skänktes till denna insamling. Att sittpersonen i Sverige skulle skänkt 100 kr, vilket motsvarar en låg timlön, till något så viktigt som att ge fler människor tillgång till rent dricksvatten känns högst rimligt. Egentligen är det givetvis flera hundratusen svenskar som har möjlighet att skänka 1 000 kr eller mer. För att ta ett snitt för alla 10 miljoner i Sverige antar vi att alla skulle kunna skänka 100 kr var, vilket således skulle innebära att 1 miljard kr samlades in. Så hur mycket fick Musikhjälpen in, var det i närheten av 1 miljard kr? Insamlingen gav totalt 23 301 823 kr, vilket betyder att genomsnittsvensken skänkte 2 kr och 33 öre – inget att vara särskilt stolta över. Det är helt klart lätt att i första hand prioritera sitt eget liv och de närmaste omkring sig. Varför ska man tänka på andra när man hellre kan lägga sina pengar på att köpa något onödigt som ger tillfällig tillfredställelse, tänker säkert många. Framförallt alla som har stora inkomster bör vidga sina perspektiv och inse hur mycket nytta man kan göra med sina pengar om man skänker en del av det till välgörenhet. Jag ska erkänna att jag inte heller skänkte några pengar, bland annat beroende på att jag inte tänkte på det här sättet när insamlingen pågick och att jag är en "fattig" student. Det kommer givetvis ske ändring på den fronten i framtiden och jag kommer med glädje dela med mig av mina utdelningsinkomster när min utdelningsmaskin vuxit sig stor – det tycker jag att även du ska göra.

När du har byggt upp en utdelningsmaskin som genererar tillräckligt mycket pengar under året för att du ska kunna leva på inkomsterna från den kan du få känna extra glädje genom att skänka pengar till de som är mindre lyckligt lottade här i världen. Då har du uppnått den slutgiltiga nivån av tillfredsställelse i livet. Du har uppnått friheten vilket betyder att du med åren har byggt upp en tillräckligt stor utdelningsmaskin som genererar passiva inkomster i form av utdelningsinkomster som täcker alla omkostnader per månad och samtidigt låter du andra ta del av pengarna genom att skänka en del av dina inkomster till välgörande ändamål. Dina beslut om att bygga upp en egen utdelningsmaskin kommer således inte enbart vara till nytta för dig och de närmaste i din omgivning utan göra underverk för väldigt många personer i världen som inte drog högsta vinsten i livets lotteri. Enligt ”World Economic Forum” är nämligen världens bästa länder att leva i just Sverige, Danmark, Finland och Norge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar