torsdag 30 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 9, (Utdelningsmaskin = snöbollen som aldrig smälter)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Utdelningsmaskin = snöbollen som aldrig smälter

Alla har förmodligen när de var små lekt i snön och rullat stora snöbollar för att bygga en snögubbe. Om man börjar med en liten snöboll, kanske 10 cm i diameter, och sedan lägger ner den på marken och rullar runt den i snön blir den snabbt väldigt stor. Under de första metrarna i snön har snöbollen vuxit sig något större, men rullar man den en lika lång sträcka igen kommer snöbollen att bli väldigt mycket större. Det beror givetvis på att ytan som kan ta upp mer snö hela tiden ökar i storlek. Det sker alltså en typ av exponentiell ökning av storleken på snöbollen och efter ett antal meter har den blivit så stor, kanske volymmässigt tusen gånger större än vad den var från början, att den inte går att rulla längre.

Se på din utdelningsmaskin som en snöboll som växer sig exponentiellt större  med tiden

Trots att man från början endast hade en väldigt liten snöboll har man utnyttjat de resurser som finns tillgängliga, alltså snön, till att snabbt skapa en enorm snöboll. För varje meter man rullar snöbollen i snön ökar den i storlek mer än vad den ökade i storlek under den föregående metern, och på samma sätt kommer den växa sig ännu större nästa meter. På samma sätt kan man tänka när det gäller ränta-på-ränta effekten och de nästintill extrema resultat det går att åstadkomma genom att använda sina resurser, alltså pengar, och sätta dem i arbete, genom att varje månad investera en del av lönen i aktier med utdelningstillväxt och år efter år återinvestera den ständigt ökande utdelningen. Då det varje år är ett större belopp som arbetar åt en för att generera pengar i form av utdelning och dessa pengar årligen får en löneökning i form av utdelningstillväxt är det bara att sätta sin utdelningssnöboll i rullning och låta den växa till önskad storlek. Utdelningsmaskinen är turligt nog inte på samma sätt beroende av årstiden och tillgången på snö – det den växer av är de månatliga nyinvesteringarna samt återinvesteringen av utdelningarna, vilka pågår under årets alla månader.

En ”boost” för att påskynda byggandet av sin snöboll i form av en utdelningsmaskin för att bli fri snabbare är att sälja av tillgångar man har som man inte behöver för att frigöra pengar vilket gör att utdelningsmaskinen redan från början är relativt stor. Om vi som ett exempel ponerar att en familj gör en förrådsrensning och säljer av saker som bara ligger och skräpar år efter år kan det visa sig att de sitter på en mindre förmögenhet. Familjen antas ha urvuxna kläder, skridskor, cyklar, maskiner och vissa mindre möbler som de utan problem kan sälja. Detta antar vi för dem genererar totalt 10 000 kr i kontanter. Då de för övrigt har en bra ekonomi och tjänar bra per månad har de inga akuta hål att stoppa pengarna i. De väljer då att använda dessa pengar till att investera långsiktigt i aktier med utdelningstillväxt.

Värdetillväxten är årligen 13 %, eftersom att utdelningarna ständigt ökar och återinvesteras samt att kurserna stiger. 30 år senare konstaterar de att pengarna har vuxit till 391 000 kr, vilket blir resultatet efter 30 år av att investera 10 000 kr med 13 % årlig tillväxt. Direktavkastningen på pengarna antas vid den tidpunkten vara 4 %, vilket betyder att de erhåller 15 600 kr per år i utdelning, vilket då kan sättas i relation till det ursprungligen investerade beloppet på 10 000 kr. Då en hel del prylar minskar i värde snabbt med åren är det viktigt att sälja av dem snabbt om man inte har något behov av dem, alltså att inte vänta för länge. Hade det endast varit möjligt att få ut 5 000 kr på försäljningen två år senare hade de efter 30 år i det fallet istället haft aktier till ett värde av endast 195 500 kr och varje år fått en utdelning på 7 800 kr vid en direktavkastning på 4 %. Hade de tagit tillfället i akt och sålt av mer saker och fått in 26 000 kr från försäljningen, hade de 30 år senare faktiskt varit miljonärer. De hade haft aktier till ett värde av 1 017 000 kr vilket vid en direktavkastning på 4 % ger en årlig utdelningsinkomst på drygt 40 000 kr. Genom att inte vara aktiv och inte tänka på att sälja av sådant som man inte alls har behov av, men som man ändå har liggandes, går man alltså miste om stora belopp i framtiden. Det är viktigt att tänka i termer av ränta-på-ränta när det gäller alla sina ekonomiska beslut för att uppnå friheten inom utsatt tid. Alla pengar som kan sättas i arbete ska också sättas i arbete om byggandet av utdelningsmaskinen ska kunna påskyndas.


Sammanfattning

1 kommentar:

  1. Fint skrivet. Det är så lustigt. För mycket av det du skriver har jag under min pågående resa genomfört. Exempelvis att sälja saker och prylar som inte längre används. En utrensning helt enkelt. Kapitalet har sedan använts för investeringar. Ser fram emot nästa del i boken!

    SvaraRadera