lördag 4 maj 2013

Mitt långsiktiga investeringsmål

Även om jag har investerat i aktier i ungefär fyra års tid är det framförallt under de senaste ungefär 1,5 åren jag har gjort det mer seriöst, lagt ner mer tid på det, utarbetat en tydligare investeringsstrategi och satt upp ett mål jag i framtiden räknar med att kunna uppnå. Då jag fortfarande är relativt ung, blir 25 år först om något år, har jag mycket tid på mig att bygga upp en stor aktieportfölj. 

För mig handlar det inte om att ha 100 miljoner kronor, att bo i ett palats, köra Ferrari och leva ett lyxliv i den bemärkelsen. Det handlar mer om att värdesätta tiden man har här på jorden och att kunna njuta av livet. För att kunna leva i samhället människan byggt upp krävs det pengar och dessa kan genereras på olika sätt. Det traditionella sättet är givetvis att arbeta och få lön. Det går utan problem att bygga upp en utdelningsmaskin med sin lön för att sakta men säkert få mer och mer inkomster från sina aktieinnehav. Det viktiga är att inte konsumera all sin lön, då kommer man aldrig få ut något mer av livet förutom en hög materiell standard. Det är som jag har skrivit tidigare, viktigt att man tänker på vad man lägger sina pengar på. Även om det finns miljontals produkter och tjänster att spendera sina pengar på finns det inget som säger att det är naturligt att köpa allt som bjuds ut på marknaden. Det stora värdet finns i att kunna avstå överdriven konsumtion och istället inse värdet av att sätta sina pengar i arbete tidigt.  

Jag har alltid haft ett ekonomiskt tänk och haft lätt från att avstå konsumtion, och hellre sparat (senare i livet investerat) mina pengar för att känna en trygghet av att ha pengar och få dem att växa och generera inkomster i form av ränta och utdelning. Jag kan inte påstå att jag känner någon som idag lever på utdelningsinkomsterna från sina aktier, utan jag skapar mest en bild i min egen hjärna hur det skulle vara att göra det, men det känns väldigt rimligt att uppnå, alltså att i framtiden ha en utdelningsmaskin bestående av aktier med en direktavkastning så stor att det är möjligt att leva på den inkomsten. Oavsett om det handlar om att man vill sätta guldkant på tillvaron här på planeten jorden eller om man vill uppnå friheten, alltså helt kunna bestämma över sin vardag, kommer det vara möjligt att uppnå bara man övertygar sig om att det är möjligt. Inspirerande böcker när det handlar om hur man bygger upp en förmögenhet och vikten av att ha ett tydligt mål och en strategi att följa har för mig varit exempelvis The Richest Man in Babylon (tidigare recenserad) och Think and Grow Rich (recenseras i ett kommande inlägg). 

Jag sitter ibland och funderar på hur det skulle vara att ha en aktieportfölj värd 2 miljoner kronor med en direktavkastning på exempelvis 5 %. Då skulle man erhålla 100 000 kr per år i utdelningsinkomster från sina aktier. Har man dem på ett ISK skulle för det innevarande året, år 2013, 8 940 kr försvinna i schablonskatt. Då återstår drygt 90 000 kr att leva för som kommit in på ISK:n. Det betyder att man kan leva för 7 500 kr per månad, eftersom det blir 90 000 kr på ett år. Detta sker utan att sälja av några aktier, alltså minska storleken på sin utdelningsmaskin, vilket skulle vara väldigt förödande på sikt. Man blir så att säga en parasit på sig själv i det fallet. Många anser säkert att det är omöjligt att leva för så lite som 7 500 kr per månad. Som en familj får man absolut hävda att det är omöjligt. Men är man en person går det utan problem och även om man är två som båda har beslutat sig för att göra det, skulle det gå. Det handlar som alltid om hur man prioriterar i sitt liv.  

Har man även valt att investerat sina pengar i aktier med stabil utdelningstillväxt som årligen höjer utdelningen med exempelvis 10 % per år kommer man nästa år erhålla 110 000 kr i utdelning före schablonskatten. Efter 4 år kommer utdelningen ha ökat med närmare 50 %, vilket betyder att man då erhåller 150 000 kr per år före schablonskatten. Eftersom något som ökar med 10 % per år fördubblas efter 7 år kommer man efter 7 år erhålla 200 000 kr per år i aktieutdelning, vilket efter schablonskatten gör att man har cirka 15 000 kr att leva på per månad. Denna ökning av utdelningen sker utan att några nyinvesteringar och återinvesteringar görs. Det som sker är att utdelningen per aktie ökar, och antalet aktier är ju oförändrat eftersom man varken köper eller säljer några aktier. Storleken på utdelningsmaskinen (antalet aktier) minskar givetvis inte bara för att man börjar leva på utdelningsmaskinen. 

Fortsätter utdelningstillväxten med 10 % per år kommer man efter 15 år ha gått från en utdelningsinkomst på 100 000 kr per år till hela 400 000 kr per år, eftersom ökningen av utdelningen sker exponentiellt, den fördubblas efter drygt vart 7:e år. Det skulle ge en månadsinkomst på 30 000 kr efter schablonskatt om vi antar att portföljen då har ett värde på 8 miljoner, att aktierna ägs på ett ISK och schablonskatten är 0,447 %, vilket alltså är den skatt som gäller under nuvarande år. 

Utdelningen per år skulle då kunna se ut enligt graferna nedan. Notera att den årligen högre utdelningen sker helt utan att några pengar nyinvesteras och utan att någon utdelning återinvesteras, det är det faktum att aktierna man äger i sin utdelningsmaskin varje år delar ut ett större belopp, som gör att utdelningen ökar år efter år. Nedanstående grafer är givetvis att betrakta som "idealfall", men det finns faktiskt bolag som årligen i flera decennier stadigt har höjt utdelningen. 



Illustration av en stadigt ökande utdelningsinkomst vid två olika direktavkastningar och utdelningstillväxttakter under 15 års tid



Illustration av en stadigt ökande utdelningsinkomst vid två olika direktavkastningar och utdelningstillväxttakter under 30 års tid


För min del ligger ett scenario enligt ovan, med en aktieportfölj av den storleken och de  utdelningsbeloppen, ganska lång in i framtiden. Men det är samtidigt väldigt motiverande att tänka på det här sättet och det gör det lätt att fortsätta investera i aktier med stabil utdelningstillväxt istället för att ha sina pengar i dyra fonder och på bankkonton utan ränta! Även om det kanske sticker ut från mängden att tänka på det här sättet känns det för mig som ett självklart sätt att tänka. Att uppnå friheten ser i alla fall jag som ett stort mål i livet!  

Snart kommer ett inlägg där min aktieportfölj redovisas! 



fredag 3 maj 2013

Värdet av att börja investera tidigt


....för att dra maximal nytta av ränta-på-ränta effekten

Nedanstående exempel finns även under sidan till höger som handlar om ränta-på-ränta effekten. Jag har sett liknande exempel i någon bok jag läst vet jag och det fick mig verkligen att tänka till och häpna. Jag har här skapat min egen variant för att visa på värdet av att tidigt sätta sina pengar i arbete. Då jag tycker att det nedanstående exemplet väldigt tydligt belyser värdet av att inte vänta med att komma igång med sitt investerande får det nu ett eget inlägg. 

Bara för att man inte är jätteung och således har färre år att låta sina pengar arbeta åt en och växa ska man inte välja att vara passiv när det gäller sina investeringar för det. Notera att exemplet handlar om att investera 1 000 kr i månaden. Ett par som exempelvis är i 45-års åldern och kommit upp en bit i lönestegen kanske skulle kunna investera 10 000 kr, eller till och med ännu mer, i månaden i sin utdelningsmaskin. (Allt i livet handlar trots allt om prioriteringar). Det blir 120 000 kr per år, på tio år skulle det innebär att de investerar 1,2 miljoner kronor. Till det måste man lägga till den årligen ökande utdelningen som man återinvesterar i fler  och fler aktier varje år som var och en delar ut mer och mer pengar. Det betyder att de totalt sett kommer ha byggt upp en aktieportfölj för betydligt mer än de månatliga nyinvesteringarna. Aktierna har även (förhoppningsvis) ökat i värde en hel del under dessa 10 åren, vilket gör att utdelningsmaskinen kan antas var värd några miljoner. 

Fortsätter de att nyinvestera 10 000 kr i månaden i ytterligare 10 år, alltså fram till 65-års ålder, kommer de bli rikligt belönade i form av hundratusentals kronor extra i inkomster varje år. Om vi antar att utdelningsmaskinen är värd 4 miljoner kronor och de har en direktavkastning på 4 % kommer de erhålla 160 000 kr extra i "pension". Det faktum att de har investerat i aktier med utdelningstillväxt gör att de, även om de varken nyinvesterar eller återinvesterar utdelningen, för varje år som kommer kan se fram emot en stadigt ökande aktieutdelning, eftersom antalet aktier de äger är oförändrat och utdelningen per aktie ökar.     


Exemplet med de tre syskonen

Som exempel för att visa på värdet av att inte vänta för länge med att ta det första spadtaget i byggandet av sin utdelningsmaskin kan följande exempel skapa en bättre förståelse. Vi antar att det finns tre syskon i en familj. De är faktiskt trillingar och alla tre kommer vid 22 års ålder till insikten att det vore smart att varje månad investera 1 000 kr i aktier, vilka på lång sikt väntas växa med 10 % per år. Det första syskonet tänker att det är lika bra att börja investera direkt och börjar när denne är 22 år gammal. Han investerar  1 000 kr i månaden fram tills han är 30 år gammal. Alltså har han totalt investerat 12 000 kr per år under åtta års tid, vilket blir 96 000 kr. Efter sin 30-årsdag bryr han sig faktiskt inte alls om att investera. Han har tänkt använda pengarna när han är 65 år och då planerar att gå i pension, vilket gör att han årligen återinvesterar utdelningen från aktierna. 

Hans båda syskon är inte lika inne på att börja investera långsiktigt redan vid 22 års ålder, utan väljer istället att vänta med att investera tills senare i livet. Ena syskonet väntar med att börja investera tills han är 30 år gammal, och investerar varje månad lika mycket som sin bror har gjort, alltså 1 000 kr per månad. Detta gör han fram tills han är 65 år, eftersom han då tänkt gå i pension. Den tredje brodern väntar ännu längre med att påbörja sina månatliga investeringar eftersom han hela tiden vill passa på att njuta av livet maximalt i nuet. Han börjar investera vid 45 års ålder och fortsätter tills han är 65 år gammal. 

Ingen av syskonen kommer behöva pengarna förrän de fyller 65 år, vilket gör att all avkastning återinvesteras. Syskon nummer två investerar således totalt 420 000 kr och syskon nummer tre investerar totalt 240 000 kr. Hur mycket pengar kommer var och en av dessa tre syskon att ha då de alla tre är 65 år gamla? 

Till att börja med kan vi studera en sammanfattning av de tre syskonens investeringstid och investeringsbelopp i nedanstående tabell:


Syskon
Investeringsår
Månadsbelopp
Totalt investerat belopp
1
22 till 30
1 000 kr
96 000 kr
2
30 till 65
1 000 kr
420 000 kr
3
45 till 65
1 000 kr
240 000 kr


Notera att de alla har nyinvesterat väldigt olika stora belopp; 96 000 kr, 420 000 kr respektive 240 000 kr. När de alla är 65 år kommer deras portföljer ha väldigt skilda värden. Det syskonet som bestämde sig för att investera direkt när denne var 22 år och faktiskt endast gjorde så fram till 30 års ålder har mest pengar, totalt 4 579 000 kr, i sin portfölj. Syskon nummer 2, som totalt sett har investerat mest pengar har 3 589 000 kr vid pensioneringen och det tredje syskonet, som väntat längst med att börja investera, ända till 45 års ålder, men ändå alltså investerat betydligt mer än det första syskonet, har vid 65 års ålder endast 768 000 kr

Den oerhört stora skillnaden uppstår tack vare att syskon nummer 1 tidigt började investera och således har haft mest nytta av ränta-på-ränta effekten. Syskonens portföljvärden illustreras i nedanstående diagram. 



De tre syskonens portföljvärden vid 65 års ålder, effekten av ränta-på-ränta blir väldigt tydlig

Skillnaderna blir så här stora på grund av att ränta-på-ränta effekten får verka under betydligt längre tid för syskon nummer 1, jämfört med de övriga två syskonen. Ökningen sker exponentiellt vilket gör att effekten blir enormt stor med tiden. Eftersom det sista syskonet börjar investera så sent som vid 45 års ålder hinner det första årets investering endast att växa under 20 års tid medan det första syskonets första års investering växer under 43 års tid. Enbart syskon nummer 1 första års investering, de 12 000 kr som investerades när han var 22 år gammal, har vuxit till hela 723 000 kr, vilket alltså nästan är ett lika stort belopp som syskon nr 3 har efter alla sina 20 års investerande, då det beloppet uppgår till 768 000 kr. 

Långsiktighet är något man inte ska underskatta när det gäller att få pengar att växa. Det viktiga är att man hela tiden återinvesterar den utdelning som erhålls, vilket blir nya byggstenar i utdelningsmaskinen och gör den större varje år. Snöbollen har då satts i rullning. 


Det är viktigt att tidigt komma igång med sitt aktieinvesterande för att ha möjlighet att dra maximal nytta av ränta-på-ränta effekten

torsdag 2 maj 2013

Hög utdelningstillväxt viktigare på lång sikt än hög direktavkastning idag

Direktavkastning

När det handlar om aktier och dess utdelning är det direktavkastningen som är intressant, vilket man skulle kunna säga motsvarar en slags ränta på det investerade kapitalet. För den som ännu inte är bekant med begreppet direktavkastning kan en kort genomgång av det  behövas. Definitionen av direktavkastning är: (utdelning per aktie/aktiekurs). Det är således inte särskilt komplicerat att beräkna den. 

Beräkningen av direktavkastningen illustreras i det följande med några exempel. Om en aktie handlas till 100 kr och utdelningen är 4 kr under året får aktieägaren alltså 4 % i ”ränta” på dessa pengar. Är utdelningen lägre, exempelvis 3 kr, erhålls således en lägre ränta, i detta fall 3 %. Skulle utdelningen per aktie vara högre, exempelvis 6 kr, kommer även direktavkastningen att vara högre, i det här fallet 6 %. Direktavkastningen påverkas givetvis även av aktiekursen vid en oförändrad utdelning. Är utdelningen 4 kr per aktie och aktien idag handlas för 80 kr kommer direktavkastningen uppgå till 5 % och om kursen ett halvår senare stigit till 120 kr kommer direktavkastningen ha sjunkit till 3,33 %. Varför då inte investera alla sina pengar i de aktierna som har den högsta direktavkastningen? Vissa aktier har en riktigt hög direktavkastning, på bortåt 10 %, vilket ju är betydligt mer än de flesta andra aktier och klart bättre än bankräntan. Det verkar helt klart lockande, men se upp!


Det är såklart större risk att investera i aktier jämfört med att sätta in pengarna på ett vanligt bankkonto, i huvudsak på kort sikt. Banksparande är en sparform och ingen egentlig investering eftersom det belopp man sätter in inte kan öka (eller för den delen riskera att minska) i värde. Det finns en ännu större risk med att investera enbart i de aktier som har en hög direktavkastning. En hög direktavkastning kan bero på att företaget har gått allt sämre den sista tiden och att framtidsutsikterna inte ser allt för ljusa ut. Detta har kanske gjort att aktiekursen sjunkit till en betydligt lägre nivå än under mer normala förhållanden. Om en aktie delar ut 3 kr och för ett halvår sedan handlades till 100 kr hade den en direktavkastning på 3 %. Om nu kursen halverats till 50 kr kommer aktien vid samma utdelning ha en direktavkastning på 6 %. Om kursen fortsätter nedåt är det dumt att "jaga" den höga direktavkastningen. Att förlora exempelvis 10 kr i kursnedgång för att få en utdelning på 3 kr är inte ett långsiktigt rationellt beteende.


Värdet av hög utdelningstillväxt

Det intressanta för den som bygger sin egen utdelningsmaskin är vilken utdelning per aktie som kan väntas i framtiden. Givetvis är framtiden, som alltid, behäftat med en stor osäkerhet. Samtidigt kan man konstatera att det är stor sannolikhet att ett bolag som varje år under de senaste exempelvis 25 åren har ökat utdelningen per aktie kommer göra det i framtiden, om även vinsten har ökat och kassaflödet tillåter utdelningen av likvida medel.  


För att visa på ett företag som har tillfredsställt aktieägarna rejält under de senaste decennierna kan vi kort studeras The Coca-Cola Companys utdelningstillväxt under de senaste 25 åren. Det är inte konstigt att världens förmodligen mest kända investerare, Warren Buffett, år 1988 började investera i The Coca-Cola Company, vilket får anses ha en vallgrav, med tanke på det starka varumärket.I början på år 1988 handlades aktien till 2,3 dollar. Idag står aktiekursen i 42 dollar. Det innebär en ökning med en faktor 18,3, alltså en årlig värdeökning på 12,3 %. Utdelningen per aktie var år 1988 0,075 dollar per aktie och år 2013 är den 1,12 dollar per aktie. Utdelningen har således ökat med 11,4 % per år, vilket innebär att den har fördubblats vart 6,5 år. Det kan noteras att The Coca-Cola Company 1988 handlades till en direktavkastning på 3,125 %. Även idag handlas aktien till en direktavkastning på den nivån, kring 3 %. Utdelningstillväxten leder till en höjd aktiekurs, vilket är naturligt i takt med att vinsten samt utdelningen per aktie ökar under åren. Skulle aktiekursen legat kvar på 2,4 dollar idag hade direktavkastningen idag varit 47 %, vilket givetvis aldrig skulle inträffa för ett så stort och stabilt företag som The Coca-Cola Company. Trots att Buffetts investering i The Coca-Cola Company har varit väldigt lönsam har han många gånger uttryckt sin ånger över att han inte började investera ännu tidigare i företaget. Nedan illusteras skillnaden i utdelning per aktie mellan år 1988 och år 2013 för The Coca-Cola Company.


The Coca-Cola Companys utdelning har ökat med 11,4 % per år sedan år 1988



Det här med utdelning kombinerat med ränta-på-ränta effketen är faktiskt en riktigt spännande kombination. Om företaget årligen ökar utdelningen med 10 % kommer utdelningen om drygt sju år ha fördubblats. Är det idag ett företag som delar ut 4,5 kr per aktie och aktiekursen är 150 kr, vilket ger en direktavkastning i dagsläget på 3 %, och utdelningen per aktie om sju år har fördubblats till 9 kr, kommer alltså direktavkastningen på det belopp man först köpte aktien för uppgå till 6 %. 

Det börjar ju faktiskt likna något. Äger man aktien i ytterligare drygt sju år kommer utdelningen återigen att ha fördubblats, den här gången till 18 kr. Att investera i aktier av den här typen är grunden i byggandet av den långsiktiga utdelningsmaskinen, vilket alltså är enkelt, billigt och utan några årliga förvaltningsavgifter. Något som ökar med 10 % per år ser grafiskt ut enligt nedanstående diagram under de första 20 åren:

Exponentiell ökning av utdelning per aktie (ränta-på-ränta effekten)

Att enbart göra en ögonblicksbild och inte ta hänsyn till vad man kan vänta sig i framtiden när det gäller utdelningar blir ett kostsamt misstag. De stora värdena finns i att återinvestera utdelningen samt att utdelningen per aktie årligen ökar. Vilket vi tidigare har konstaterat gör ränta-på-ränta effekten underverk med tiden och den fungerar bevisligen även när det gäller utdelningstillväxt. En låg direktavkastning kombinerat med en hög utdelningstillväxt är ofta bättre än en hög direktavkastning kombinerat med en låg utdelningstillväxt. En aktie som idag har en direktavkastning på 5 % och årligen ökar den med 5 % kommer att fördubbla utdelningen efter 14 år. Utdelningen på det ursprungliga aktieköpet är således i detta fall 10 % efter 14 år. Har aktien en direktavkastning på 3 % idag och årligen ökar utdelningen med 10 % kommer aktien efter 14 år ge en direktavkastning på det ursprungligen investerade beloppet på 11,39 %

Den som äger aktien i ytterligare 14 år under dessa förutsättningar kommer i det första fallet ha en direktavkastning på det ursprungligen investerade beloppet på 19,6 % och i det andra fallet på hela 43,3 %. Återigen är det viktigt att poängtera att det inte går att fatta sitt beslut efter en ögonblicksbild av läget idag, det kommer stå en dyrt i framtiden. För den långsiktiga investeraren är utdelningstillväxten den viktigaste faktorn att ta hänsyn till, det är den som skapar underverk i framtiden. 

Det är även intressant att notera skillnaden mellan att ha en årlig utdelningstillväxt på 10 % och en på 12 %, vid samma direktavkastning idag. I exemplet som illustreras i nedanstående grafer är utdelningen 3 kr och utdelningstillväxten 10 % alternativt 12 %. Efter 14 år är utdelningen per aktie 14,7 kr då utdelningen ökar med 12 % per år och 11,4 kr då utdelningen ökar med de något lägre 10 %. Utdelningen per aktie är alltså efter 14 år 30 % större med en 2 procentenheter högre utdelningstillväxt. Ser vi det hela på längre sikt, på 28 års sikt, är utdelningen per aktie 71,6 kr då utdelningstillväxten är 12 % per år och endast 43,3 kr när utdelningstillväxten är 10 % per år. Det innebär en utdelning som vuxit sig 65 % större efter 28 år - helt klart en stor skillnad. Om vi ponerar att aktien idag kostar 100 kr kommer man alltså med en utdelning på 3 kr idag och en utdelningstillväxt på 12 % per år om 28 år ha en direktavkastning på det ursprungligen investerade beloppet på hela 71,6 %! 


Värdet av hög utdelningstillväxt på lång sikt


Värdet av hög utdelningstillväxt på ännu längre sikt



Det faktum att man kanske kommer tvingas vänta tio år innan man har en direktavkastning på den ursprungliga investeringen som man blir "imponerad" över får man inte låta sig skrämmas över och tänka att man lika gärna kan vara passiv i sitt förhållande till investeringar och ha sina pengar på ett bankkonto. Om någon känner till ett bankkonto som har 3 % i ränta idag och lovar att varje år höja räntan med 10 % per år skulle den personen göra ett bra klipp långsiktigt genom att sätta in sina pengar där. Tänker man endast utifrån direktavkastningen idag kommer man gå miste om en viktig faktor som på sikt kommer belöna en – utdelningstillväxt. 



Pengar är en ultimat byggsten för att uppnå det man alltid har drömt om i livet och för att sättas i arbete för att skapa extra inkomster. Bara det faktum att man bryter sig loss från de dyra passiva fonderna man förmodligen äger idag, kommer göra stor skillnad på den avkastning man kommer erhålla från sina investeringar. Nu har förmodligen även den oinvigde i utdelningars och ränta-på-ränta effektens magiska värld fått sig en tankeställare om vad som faktiskt går att åstadkomma genom att investera långsiktigt i aktier med utdelningstillväxt. Att bygga sin egen utdelningsmaskin låter, i alla fall för mig, som något väldigt lockande. 


onsdag 1 maj 2013

Uppdateringar av sidorna till höger

Jag har under den senaste veckan uppdaterat och lagt till den del text under sidorna här på bloggen, som kan besökas genom att klicka på länkarna till höger. En del av den text som återfinns under respektive sida till höger kommer även utgöra hela eller delar av blogginlägg med tiden. Vissa sidor är inte kompletta ännu och kommer med tiden att uppdateras, bland annat de där jag beskriver och tipsar om intressant böcker och videoklipp, samt den där min aktieportfölj visas.  

Här följer en kort förklaring till varje sida och vad som återfinns under respektive sida: 

  • Startsida - Helt enkelt bloggens huvudsida där de senaste inläggen finns.

  • Börja investera i aktier - guide - Här vill jag visa hur enkelt det är att komma igång med sitt eget aktieinvesterande, det är billigt, enkelt och väldigt motiverat att sätta sina pengar i arbete genom att äga aktier med utdelningstillväxt på lång sikt. 

  • Utdelningsmaskin - En genomgång om hur man bygger upp sin egen utdelningsmaskin som i framtiden kommer genererar inkomster man inte trodde var möjligt. En steg-för-steg guide visar vad som är viktigt att tänka på. Bland det viktigaste återfinns att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt, månatligen nyinvestera en del av sin lön i fler aktier och att alltid återinvestera utdelningen. Det är inte svårt att på lång sikt bygga upp en utdelningsmaskin som kommer ge guldkant på ditt liv eller till och med fullständig frihet!

  • Inflation - Ett väldigt centralt begrepp när det gäller investeringar. Pengars köpkraft minskar med tiden, vilket mäts med inflationen. Det är viktigt att avkastningen är högre än inflationen så att man får en realt sett större köpkraft för sina pengar i framtiden. Förutom att förklara lite vad inflation innebär visas även den historiska inflationen i Sverige sedan år 1930.

  • Ränta-på-ränta - För att på lång sikt få så hög avkastning som möjligt är det viktigt att man återinvesterar den ränta eller utdelning man får på sitt investerade kapital. Det gör att man kommer tjäna ränta och utdelning på det tidigare årets ränta/utdelning. Detta skapar en exponentiell ökning av kapitalet, eftersom räntan/utdelningen beräknas på ett ännu större belopp. För att få maximal nytta av ränta-på-ränta effekten är tiden en viktig faktor. Det är därför väsentligt att börja investera så tidigt som möjligt. Ett illustrerande exempel ges på sidan.  

  • Passiv inkomst - Många tror säkert att det enda sättet att tjäna pengar är att aktivt byta ut sin tid mot lön. Passiva inkomster handlar istället om att generera pengar när som helst och oavsett vad man gör. Det kan exempelvis handla om att få ränta, aktieutdelningar eller reklaminkomster. Man har då skapat en passiv inkomstkälla som inte är beroende av att man lägger ner arbete på det. Hur en passiv inkomst fungerar illustreras bland annat genom ett videoklipp. 

  • Viktiga ord/begrepp - För den som ännu inte har börjat investera i egna aktier eller den som precis har börjat med det finns det ett antal viktiga ord/begrepp att känna till. Dessa förklaras här. Bland annat ord som courtage, direktavkastning och Investeringssparkonto. 

  • Investeringsregler - Som aktieinvesterare är det viktigt att man har ett antal investeringsregler man följer, helt enkelt har en tydlig strategi och för den delen även ett tydligt mål med sina investeringar. Det är viktigt att sprida sina risker, att inte överreagera, alltså låta känslor som girighet och rädsla styra ens investeringsbeslut. 

  • Kostnad för konsumtion - En viktig del för att kunna investera så mycket som möjligt varje månad samt att inte behöva ha en extremt stor utdelningsmaskin för att kunna sätta guldkant på tillvaron eller bli fri (vilket tar tid att bygga) är att ha kontroll över sina kostnader. Det ligger sannerligen något i det man brukar säga att det är inte höga inkomster som gör en rik, utan små utgifter. Skillnaden mellan inkomster och utgifter blir investeringsmarginalen per månad, alltså hur mycket som kan investeras i aktier. Väljer man att köpa något onödigt idag hindras de pengarna från att sättas i arbete och växa på lång sikt. Personligen kommer det vara en viktig del i mitt byggande av en utdelningsmaskin, då jag alltid försöker ha koll på mina kostnader och tänka långsiktigt. 

  • Böcker - Jag har under de senaste åren läst en del litteratur som på olika sätt belyser aktier, investeringar, motivation, värdet av långsiktigt aktieinvesterande med mera. Dessa tänkte jag skriva lite om för att ge inspiration och tips på litteratur som är intressant både för den aktieinvesteraren som har en del erfarenhet men även för den ännu oinvigde i aktiers, utdelningstillväxtens och ränta-på-ränta effektens magiska värld. 

  • Videoklipp - Det har även blivit att jag har sett ett antal intressanta videoklipp med kända och inspirerande investerare och deras syn på aktieinvesteringar, vilka jag här kommer dela med mig av. Bland annat med kända investerare som Warren Buffett, Charlie Munger med flera. 

  • Min aktieportfölj - Något jag själv tycker är intressant är att se vilka aktier andra personer och bloggare äger. Själv beloppen i sig är inte lika intressanta, även om det kan vara imponerande när man ser någon erhålla hundratusentals kronor i utdelningar per år. Jag kommer inom kort lägga upp en översikt över mina aktieinnehav.

  • Bevakningslista - Under framförallt det senaste året har jag läst in mig på olika bolag, studerat deras nyckeltal och historik, bland annat vad gäller utdelningstillväxten och  har således byggt upp en relativt stor lista över bolag, främst i Sverige, övriga Norden samt i Nordamerika som är potentiella investeringsobjekt för mig. (Tänk på att alltid fatta dina egna investeringsbeslut och att aktiekursen är väldigt avgörande för om en aktie är köpvärd eller inte, även om den har stabil utdelningstillväxt.)



tisdag 30 april 2013

Aktieutdelningar hittills år 2013

Då jag själv tycker att det är intressant att se vilka företag andra personer får utdelning ifrån tänkt jag nedan lista vilka företag jag hittills under året har fått utdelning från. Det är en blandning av svenska, nordiska (förutom Sverige) och amerikanska företag i nuläget. Jag anger utdelningsfrekvensen, alltså om de delar ut pengar till ägarna en gång per år, halvårsvis, kvartalsvis eller till och med månadsvis. 

Totalbeloppen för respektive utdelning tänkte jag inte ange i nuläget, då det inte rör sig om några särskilt stora summor ännu. Med tiden, då mer pengar kan sättas i arbete, utdelningen återinvesteras och utdelningen per aktie höjs hoppas jag kunna se fram emot rejäla utdelningsbelopp. Jag är i nuläget student, vilket gör att investeringsmarginalen (hur mycket jag kan nyinvestera) per månad inte är så stor. Det kan även noteras att en del av mina aktier inte är renodlade utdelningstillväxt-case, utan är mer att betrakta som högutdelare. Bland annat återfinns en del preferensaktier. Högutdelarna och preferensaktierna står dock för en mindre del av min totala aktieportfölj. Med tiden kommer fokus allt mer att skifta över till aktier med stabil utdelningstillväxt.  

Aktieutdelningar under år 2013 (hittills):

Bolag                      Utdelningsfrekvens
Sagax Pref                           Kvartal
Fast. Balder Pref                  Kvartal
Realty Income                      Månad
Altria Group                        Kvartal
Eniro Pref                            Kvartal  
Apple                                   Kvartal 
Inland Real Estate                 Månad
Prospect Capital                   Månad
Intel                                     Kvartal
Astra Zeneca                       Halvår  
Axfood                                 År  
Beijer Alma                          År
Handelsbanken                     År
Novo Nordisk                       År
Swedbank                            År
Castellum                             År
Telia                                    År
Fortum                                 År 
Avanza                                 År 



måndag 29 april 2013

Första bokrecensionen - The Richest Man in Babylon


The Richest Man In Babylon


Författare: George S. Clason 

Språk: Engelska 

Antal sidor: 194 
Först utgiven: 1926 
Lässvårighet: Lättläst




Boken “The Richest Man In Babylon” är helt klart en av de bästa böckerna jag har läst och det var en av de böckerna som verkligen fick in mig på spåret med ränta-på-ränta effekten och att inse värdet av att investera långsiktigt genom att sätta sina pengar i arbete. Faktum är att det inte är svårt att bygga upp en förmögenhet, bara man sätter sina pengar i arbete och kontrollerar sina utgifter. Pengar är det som krävs för att leva i dagens samhälle, vilket även gällde i Babylon för sex tusen år sedan, då bokens historier, eller liknelser, utspelar sig. 

Boken är utgiven år 1926, vilket innebär att den nästan har ett århundrade på nacken. Den är kort och koncis i sin framställning och är skriven nästan på ett bibliskt sätt. Boken består av ett antal korta liknelser som beskriver hur man bygger upp en förmögenhet och förvaltar den på bästa sätt. Trots sin ålder på närmare 90 år är de tankesätt och synen på att bygga en förmögenhet som boken tar upp fortfarande aktuella – ränta-på-ränta effekten och långsiktiga investeringar har inget ”bäst-före datum”. 

Några viktiga tankesätt och förhållningssätt till pengar och hur man bygger upp en förmögenhet som boken tar upp är följande: 

· Pengar är det uttrycksmedel genom viket tidig framgång mäts 

· Pengar gör det möjligt att njuta av det bästa som jorden har att erbjuda 

· Pengar finns rikligt för dem som förstår de enkla lagarna som styr förvärvandet av pengar 

· Pengar styrs fortfarande av samma lagar som kontrollerade dem då framgångsrika män vandrade på Babylons gator för sex tusen år sedan 

Det är viktigt att förstå hur man förvärvar pengar och hur man sedan får dem att växa. Lägger man endast sina pengar på hög eller tar för stora risker med dem kommer man går miste om att investera dem på ett klokt och långsiktigt sätt. De pengar man har ska sättas i arbete. Följande sju viktiga punkter tydliggörs genom de elva korta liknelserna boken består av: 

· Börja med att låta din plånbok att växa 

· Kontrollera dina utgifter 

· Få ditt guld (pengar) att förökas 

· Skydda dina skatter från att gå förlorade 

· Gör din bostad till en lönsam investering 

· Försäkra en framtida inkomst 

· Öka din förmåga att tjäna pengar 

En av de faktorer som tas upp i den boken är värdet av att varje månad spara undan 10 % av den lön man får och, som det uttrycks, betala till sig själv det första som görs, innan alla andra kostnader betalas. I Babylon för flera tusen år sedan då boken utspelar sig, liksom i dagens samhälle, levde de flesta människorna från månad till månad och tänkte inte på att investera långsiktigt. Det fanns dock en person i staden som sades vara den rikaste personen i Babylon, och frågan var då ur det kom sig att han kunde vara så rik och varje år kunde få en stadig ström av pengar betalt till sig trots att det inte verkade som att han slet jättehårt med ett tungt arbete. Det berodde inte på att han hade ärvt pengar, var kriminell, drev stora företag eller var kung, vilket de andra såg som de enda möjligheterna till att kunna vara så rik som denne man. På ett nästan episkt sätt samlar mannen ihop den frågande massan av människor och lär dem hur han har lyckats bli rik. Det är verkligen en bok som öppnar upp nya tankar och idéer vad gäller privatekonomi och synen på pengar. Det går faktiskt idag, likväl som då, att tillämpa de strategier den rikaste mannen i Babylon förespråkar. 

Personligen anser jag att om man har möjlighet bör man investera mer än dessa 10 % av lönen varje månad, för att snabbare bygga upp en utdelningsmaskin. Om en familj får ut 40 000 kr i lön varje månad skulle de alltså om de investerade 10 % per månad investera 4 000 kr. Om de istället investerade 20 % skulle det betyda att de investerar 8 000 kr per månad. På årsbasis handlar det alltså om antingen 48 000 kr eller 96 000 kr. Om vi säger att de har som mål att leva på utdelningarna om 15 år och de varje år har en avkastning på 8 % kommer värdet på det investerade beloppet öka med en faktor 3,17. Det betyder att det första årets investeringar har ökat till 152 000 kr om de investerar 4 000 kr per månad och till 304 000 kr om de investerar 8 000 kr per månad. 

De tre grundpelarna boken tar upp är för det första att en del av den lön du får alltid ska betalas till dig själv, så att du inte riskerar att göra av med alla pengar på konsumtion. Den andra grundpelaren är att pengarna måste sättas i arbete, för att få dem att växa och generera inkomster (exempelvis aktieutdelning) som i sin tur kan sättas i arbete och generera ännu mer inkomster nästa år. Detta kommer dra nytta av ränta-på-ränta effekten och göra att ens pengar växer väldigt snabbt. Den tredje grundpelaren är att du endast ska investera dina pengar i sådant du har kunskap om och inte lita på råd från personer som utlovar orimlig avkastning eller som själva tjänar pengar på att ge dig ett visst investeringsråd. 

Slutsats 

En väldigt läsvärd bok som du kommer ha svårt att slita dig ifrån. Även om boken tar upp saker som är väldigt självklara är det många som aldrig har insett hur enkelt det egentligen är att bygga upp en egen förmögenhet. Du kommer få många djupa insikter om pengar och investerande när du läser boken. Helt klart köpvärd! 

söndag 28 april 2013

Finns det oberoende privatekonomisk rådgivning?

Det finns knappt några, kanske till och med inga, företag som jag känner till som är helt oberoende när de ger privatekonomiska råd angående hur deras kunder ska investera sina pengar. Givetvis rekommenderar banker och finansföretag den egna arbetsgivarens fonder och andra investeringsprodukter för att kunna tjäna pengar på kundens pengar. Vill kunden investera i en svensk indexfond kommer en rådgivare på exempelvis en av storbankerna givetvis inte att rekommendera en fond som finns hos en konkurrent, även om den är hälften så dyr i årlig förvaltningsavgift och således skulle vara det bästa alternativet för kunden att välja att investera sina pengar i. Det är givetvis viktigt att vara lojal. 

Människan blir idag allt mer flexibel och gör det mesta själv via Internet. Det blir mer och mer naturligt att själv hämta information och lita på andra kunders recensioner och tester med mera av produkter och tjänster. Olika forum och prisjämförelsesajter gör detta möjligt. Även när det gäller mycket annat, som att läsa nyheter, kolla busstider, boka biljetter m.m. sker det mest utan att någon annan behöver vara inblandad som en mellanhand. Även när det gäller sin privatekonomi kan alla få väldigt mycket bättre koll idag då man enkelt kan logga in på sin Internetbank och sköta sina bankärenden själv. Att öppna ett eget Investeringssparkonto för att själv köpa sina aktier och slippa betala en årlig förvaltningsavgift för innehavet är idag väldigt enkelt. Även att jämföra fonder för att själv vara den som fattar beslutet angående hur ens egna pengar bäst ska investeras är idag väldigt enkelt, exempelvis på sajten "morningstar.se" går det att jämföra fonder. För den yngre generationen är det helt naturligt att använda Internet till det mesta i ens vardag. Det tror jag kommer innebär att i framtiden, när de som är födda under de sista decennierna på förra millenniet börjar tjäna pengar och starta sina liv, kommer ännu fler personer tycka att det är naturligt att själv avgöra vilka fonder man ska investera i, alltså de som är billigast allt annat lika. Allt fler kommer även inse hur enkelt, billigt och motiverat det är att bygga upp sin egen aktieportfölj och njuta av att se utdelningarna öka år efter år i takt med att utdelningsmaskinen växer sig större. Att då en icke-oberoende rådgivare ska försöka sälja på dem en vis investeringsprodukt kommer vara väldigt svårt när kunderna blir allt mer informerade och vet att de kan göra så mycket själva, helt på egen hand. Att bli kund hos någon av nätmäklarna och där själv sköta sin ekonomi billigt, enkelt och översiktligt kommer säkert blir allt mer vanligt i framtiden.  

Ett problem när det gäller privatekonomisk rådgivning idag är att många inte inser hur onaturligt det egentligen är att gå till en icke-oberoende privatekonomisk rådgivare. Många tror att det är det enda alternativet som finns och att det är det naturlig att göra. "Jag vill spara en del av lönen varje månad i fonder, alltså går jag till min storbank och lyder de råd jag får där", tänker säkert många. Utan att tänka på att de med stor sannolikhet får ett råd som inte är det mest optimala. Skillnaden mellan att ha en fond som är helt avgiftsfri (det finns faktiskt de som är det) och en fond som kostar 1-2 % per år är väldigt stor på lång sikt. Handlar det om en fond där förvaltaren är verkligt aktiv kan det givetvis vara motiverat att betala denna förvaltningsavgift, om man får en överavkastning jämfört med att ha sina pengar i en Sverigefond. Det största problemet är att många har sina pengar i dyra Sverigefonder som är passivt förvaltade och till 100 % följer index. Eftersom det finns Sverigefonder som följer index som är gratis kommer man på lång sikt att betala många hundratusen kronor i förvaltningsavgifter om man väljer en fond med hög förvaltningsavgift, pengar som annars skulle gått till dig själv. När allt fler personer väl börjar inse värdet av att själv investera sina pengar i fonder som är gratis (eller med väldigt låg förvaltningsavgift) eller ännu hellre investera i egna aktier kommer det bli svårt för fondaktörerna att ta ut höga avgifter utan att till 100 % kunna motivera det och visa på att det medför en överavkastning för kunderna. 

Helt oberoende privatekonomisk rådgivning skulle exempelvis kunna handla om att kunden betalar en avgift, säg 500 kr för att få en genomgång av sin privatekonomi och råd om hur kunden på billigast möjliga sätt kan investera sina pengar. Istället föra att rekommendera kunden att investera en del av lönen varje månad i Sverigefonden X med förvaltningsavgiften 1 % för att det är företagets Sverigefond, så rekommenderar man Sverigefonden Y för att den är gratis, alltså har 0 % i förvaltningsavgift, och således kommer vara det mest optimala sättet för personen att investera sina pengar på. Som oberoende privatekonomisk rådgivare kommer man alltså inte vara knuten till ett visst företag och tjäna provision eller avgifter på att sälja på kunden en viss produkt. Man brukar tala om att det "finns inga gratis luncher" och det stämmer in även här. Många väljer att ta privatekonomiska råd som är gratis att få vid rådgivningstillfället, exempelvis hos sin bank, istället för att betala en liten summa för att få bättre råd, som årligen kommer spara in flera tusenlappar. Säg att en person har 100 000 kr idag som ska investeras i en Sverigefond under 10 års tid. I ena fallet är kostnaden för att få rådet "gratis" vid själva rådgivningsmötet, men det rådet kommer sedan kosta personen 1 000 kr per år under 10 års tid, (förutsatt att fonden inte rör sig något) alltså 10 000 kr totalt, förutsatt att förvaltningsavgiften är 1 % per år. Den verkliga kostnaden för det till synes "gratis" rådet är således 10 000 kr. I det andra fallet skulle själva rådgivningen i sig kanske kosta 500 kr. Rådet skulle då vara att investera sina pengar i en Sverigefond som är gratis, vilket alltså inte kommer kosta personen något under de 10 år, alltså 0 kr i förvaltningsavgift. Kostnaden för detta rådet är alltså enbart 500 kr. Skillnaden mellan att få ett råd från en icke-oberoende privatekonomisk rådgivare och en oberoende privatekonomisk rådgivare är i det här fallet 9 5000 kr. Trots att det vore rationellt att välja att betala för att få ett råd som sparar in stora kostnader varje år skulle de flesta välja att ta ett råd som vid rådgivningstillfället är kostnadsfritt men sedan under varje år kostar tusen kronor. Kostnaden för det oberoende privatekonomiska rådet är insparat redan efter ett halvår. Att våga tänka själv och göra sina egna undersökningar är verkligen viktigt. 

Nedanstående diagram får illustrera skillnaden mellan att investera sina pengar i fonder helt utan förvaltningsavgifter jämfört med att årligen behöva betala en avgift till förvaltaren, vilket minskar den årliga avkastningen. 

Skillnaden på avkastning i fonder med olika förvaltningsavgifter - engångsinvestering


Skillnaden på avkastning i fonder med olika förvaltningsavgifter - månadsinvestering