onsdag 1 maj 2013

Uppdateringar av sidorna till höger

Jag har under den senaste veckan uppdaterat och lagt till den del text under sidorna här på bloggen, som kan besökas genom att klicka på länkarna till höger. En del av den text som återfinns under respektive sida till höger kommer även utgöra hela eller delar av blogginlägg med tiden. Vissa sidor är inte kompletta ännu och kommer med tiden att uppdateras, bland annat de där jag beskriver och tipsar om intressant böcker och videoklipp, samt den där min aktieportfölj visas.  

Här följer en kort förklaring till varje sida och vad som återfinns under respektive sida: 

 • Startsida - Helt enkelt bloggens huvudsida där de senaste inläggen finns.

 • Börja investera i aktier - guide - Här vill jag visa hur enkelt det är att komma igång med sitt eget aktieinvesterande, det är billigt, enkelt och väldigt motiverat att sätta sina pengar i arbete genom att äga aktier med utdelningstillväxt på lång sikt. 

 • Utdelningsmaskin - En genomgång om hur man bygger upp sin egen utdelningsmaskin som i framtiden kommer genererar inkomster man inte trodde var möjligt. En steg-för-steg guide visar vad som är viktigt att tänka på. Bland det viktigaste återfinns att investera i aktier med stabil utdelningstillväxt, månatligen nyinvestera en del av sin lön i fler aktier och att alltid återinvestera utdelningen. Det är inte svårt att på lång sikt bygga upp en utdelningsmaskin som kommer ge guldkant på ditt liv eller till och med fullständig frihet!

 • Inflation - Ett väldigt centralt begrepp när det gäller investeringar. Pengars köpkraft minskar med tiden, vilket mäts med inflationen. Det är viktigt att avkastningen är högre än inflationen så att man får en realt sett större köpkraft för sina pengar i framtiden. Förutom att förklara lite vad inflation innebär visas även den historiska inflationen i Sverige sedan år 1930.

 • Ränta-på-ränta - För att på lång sikt få så hög avkastning som möjligt är det viktigt att man återinvesterar den ränta eller utdelning man får på sitt investerade kapital. Det gör att man kommer tjäna ränta och utdelning på det tidigare årets ränta/utdelning. Detta skapar en exponentiell ökning av kapitalet, eftersom räntan/utdelningen beräknas på ett ännu större belopp. För att få maximal nytta av ränta-på-ränta effekten är tiden en viktig faktor. Det är därför väsentligt att börja investera så tidigt som möjligt. Ett illustrerande exempel ges på sidan.  

 • Passiv inkomst - Många tror säkert att det enda sättet att tjäna pengar är att aktivt byta ut sin tid mot lön. Passiva inkomster handlar istället om att generera pengar när som helst och oavsett vad man gör. Det kan exempelvis handla om att få ränta, aktieutdelningar eller reklaminkomster. Man har då skapat en passiv inkomstkälla som inte är beroende av att man lägger ner arbete på det. Hur en passiv inkomst fungerar illustreras bland annat genom ett videoklipp. 

 • Viktiga ord/begrepp - För den som ännu inte har börjat investera i egna aktier eller den som precis har börjat med det finns det ett antal viktiga ord/begrepp att känna till. Dessa förklaras här. Bland annat ord som courtage, direktavkastning och Investeringssparkonto. 

 • Investeringsregler - Som aktieinvesterare är det viktigt att man har ett antal investeringsregler man följer, helt enkelt har en tydlig strategi och för den delen även ett tydligt mål med sina investeringar. Det är viktigt att sprida sina risker, att inte överreagera, alltså låta känslor som girighet och rädsla styra ens investeringsbeslut. 

 • Kostnad för konsumtion - En viktig del för att kunna investera så mycket som möjligt varje månad samt att inte behöva ha en extremt stor utdelningsmaskin för att kunna sätta guldkant på tillvaron eller bli fri (vilket tar tid att bygga) är att ha kontroll över sina kostnader. Det ligger sannerligen något i det man brukar säga att det är inte höga inkomster som gör en rik, utan små utgifter. Skillnaden mellan inkomster och utgifter blir investeringsmarginalen per månad, alltså hur mycket som kan investeras i aktier. Väljer man att köpa något onödigt idag hindras de pengarna från att sättas i arbete och växa på lång sikt. Personligen kommer det vara en viktig del i mitt byggande av en utdelningsmaskin, då jag alltid försöker ha koll på mina kostnader och tänka långsiktigt. 

 • Böcker - Jag har under de senaste åren läst en del litteratur som på olika sätt belyser aktier, investeringar, motivation, värdet av långsiktigt aktieinvesterande med mera. Dessa tänkte jag skriva lite om för att ge inspiration och tips på litteratur som är intressant både för den aktieinvesteraren som har en del erfarenhet men även för den ännu oinvigde i aktiers, utdelningstillväxtens och ränta-på-ränta effektens magiska värld. 

 • Videoklipp - Det har även blivit att jag har sett ett antal intressanta videoklipp med kända och inspirerande investerare och deras syn på aktieinvesteringar, vilka jag här kommer dela med mig av. Bland annat med kända investerare som Warren Buffett, Charlie Munger med flera. 

 • Min aktieportfölj - Något jag själv tycker är intressant är att se vilka aktier andra personer och bloggare äger. Själv beloppen i sig är inte lika intressanta, även om det kan vara imponerande när man ser någon erhålla hundratusentals kronor i utdelningar per år. Jag kommer inom kort lägga upp en översikt över mina aktieinnehav.

 • Bevakningslista - Under framförallt det senaste året har jag läst in mig på olika bolag, studerat deras nyckeltal och historik, bland annat vad gäller utdelningstillväxten och  har således byggt upp en relativt stor lista över bolag, främst i Sverige, övriga Norden samt i Nordamerika som är potentiella investeringsobjekt för mig. (Tänk på att alltid fatta dina egna investeringsbeslut och att aktiekursen är väldigt avgörande för om en aktie är köpvärd eller inte, även om den har stabil utdelningstillväxt.)2 kommentarer:

 1. Välskrivet! Bra början på din blogg! Hoppas du håller ut och skriver på den i många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ser att din/er blogg också är relativt nystartad. Blir intressant att följa er resa också, lycka till på er resa!

   Radera