torsdag 30 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 10, (Hur fri är du?)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)


Hur fri är du?


Det går att beräkna sin frihet, alltså sätta sina passiva inkomster i förhållande till de kostnader man har under ett år. Beroende på vilken konsumtionsnivå man väljer att ha är man olika mycket fri vid samma storlek på utdelningar. Så gott som alla är fria till viss del redan nu, även om man inte har börjat bygga på sin utdelningsmaskin ännu. Förmodligen är det många som har pengar i någon typ av räntebärande form, kanske på ett bankkonto eller i en obligationsfond. Då kanske man erhåller någon procents ränta om året på pengarna, vilken dock förmodligen endast är i storlek med inflationen.

För att ta reda på hur fri man är i nuläget behöver man helt enkelt bara sätta sina passiva inkomster i relation till sina kostnader under ett år. Är fallet att man idag erhåller 10 000 kr i utdelningar per år från sina aktier och har årliga kostnader för sitt uppehälle på jorden på 200 000 kr är man fri till 10 000/200 000 = 5 %. När sedan återinvesteringarna, nyinvesteringarna samt utdelningshöjningarna år efter år ger större och större effekt på det årliga utdelningsbeloppet från utdelningsmaskinen kommer man snabbt se en ökad frihet. Om fem år kanske utdelningen har ökat till 50 000 kr, vilket då betyder att man är fri till 50 000/200 000 = 25 %.

Med tanke på att ränta-på-ränta effekten drar stor nytta av tiden kommer det gå allt snabbare att bli fri när utdelningsmaskinen fått växa under några år, tänk på snöbollen. Inser man detta kommer det vara lätt att fortsätta på den inslagna vägen. Det är viktigt att även tänka på att det går att påverka sina årliga kostnader, vilket jag nämnt tidigare. Skulle man fatta ett antal beslut vad gäller sänkning av sina månadskostnader och onödig konsumtion skulle tiden till friheten förkortas rejält. Har man sänkt sina årliga kostnader från 200 000 kr till 150 000 kr, eftersom man väljer att leva ett ekonomiskt enklare liv, är man vid en utdelningsinkomst på 50 000 kr per år fri till 33 %. Istället för att behöva öka sina utdelningsinkomster med 300 % (till 200 000 kr) behöver de endast öka med 200 % (till 150 000 kr) för att uppnå friheten (om vi utgår från att levnadsomkostnaderna hålls konstanta). Om de årliga utdelningarna, tack vara de tre gyllene faktorerna (utdelningstillväxt, återinvestering av utdelning och nyinvesterande), ökar med 12 % per år kommer man uppnå friheten om endast tio år i det fallet att kostnaderna är 150 000 kr per år och utdelning idag är på 50 000 kr. Är kostnaderna 200 000 kr per år, kommer det dröja ytterligare tre år innan friheten infinner sig. Just det faktum att det är enkelt att dra ner på sina årliga kostnader, främst vad gäller onödig konsumtion, vilket gör det möjligt att investera större belopp per månad samt att det minskar storleken på utdelningsbeloppet som krävs för att bli fri, gör att tiden det tar för att uppnå friheten kraftigt kan förkortas. 

Sammanfattning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar