fredag 31 maj 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 11, (Var beslutsam, åtrå pengar och uppnå friheten)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Var beslutsam, åtrå pengar och uppnå friheten

Din hjärna, de tankar och de referensramar du har i ditt liv måste alla anpassas till att du ska uppnå det slutliga målet – att kunna leva på utdelningarna från dina aktier. Det räcker inte med att tro att det ska lösa sig själv och att du är beredd ett göra ett halvhjärtat försök, det är dömt att misslyckas om du inte fullt ut följer din övertygelse. För att lyckas att ackumulera en aktieportfölj av tillräcklig storlek som genererar årliga utdelningar du kan leva på måste du hela tiden i ditt undermedvetna följa din plan. När du väl har övertygat dig om vad du vill uppnå och bestämt dig för att du inom ett antal år ska ha byggt upp en utdelningsmaskin av en viss storlek måste du varje dag påminna dig om din plan och dina mål, för att övertyga dig om värdet av att hålla fast vid planen. När du väl har ställt in dina tankar och ditt undermedvetna på att uppnå friheten kommer du utan problem kunna uppnå det. Den som är helt övertygad om att uppnå sina mål är även den som kommer lyckas. Den som tvekar eller avviker från sin plan har inte karaktären att uppnå det långsiktiga målet och kommer då heller aldrig att uppnå friheten. Våga göra förändringar i ditt liv, framförallt i din privatekonomi, och bry dig inte om vad andra kommer tänka och tycka.

Den som har satt upp rimliga mål och har en konkret plan för hur de ska uppnås kommer vara den som i slutändan mest kan njuta av de utdelningar som i framtiden kommer kunna skördas. Även om det är lätt att vara kortsiktig och belöna sig på olika sätt, finns det inga ursäkter för att inte följa sin plan. Vill du inte leva extremt enkelt är det lika bra att redan från början sätta upp ett investeringsmål per månad som är anpassat till de konsumtionsbehov du har. Sätts investeringsmålet på en orimligt låg nivå, för att du vill njuta av dina pengar i så stor utsträckning som möjligt idag, kommer dock planen inte kunna följas och målen inte att uppnås. Var därför rimlig från början i den plan och de investeringsmål du sätter upp.

Att sätta upp ett mål som är högt, men ändå ger utrymme till viss konsumtion idag, skapar en tillfredsställelse då du dels inser att du har investerat enligt den plan du utarbetat samt att du även har kunnat njuta av livet i nuet i den utsträckning du anser dig vilja. Du har då börjat investera och kommer kunna bli fri, det är nu bara en tidsfråga. Oavsett om det kommer ta 10, 20 eller 30 år innan du får uppleva friheten vet du att den dagen kommer inträffa. Den som dock värderar att överkonsumera idag istället för att njuta av livet i framtiden är dömd att misslyckas. Antingen för att planen tar för lång tid att uppnå, vilket leder till att den avbryts i förtid eller att den helt struntas i. Den personen har säkert även svårt att dra ner på sina kostnader och trots att lönen stiger mycket finns det aldrig något utrymme för att investera, då det inte värderas tillräckligt högt för den personen att bli fri. Tyvärr kommer den personen aldrig att uppleva friheten.

Det är för många personer lätt att vara allt för passiv och inte våga bryta invanda mönster och tänka i nya banor. Det betyder att det är lätt att hitta på ursäkter för att man inte ska börja med bygget av sin egen utdelningsmaskin. Man skapar negativa tankar i form av att man säger att ”det är för svårt att köpa aktier”, ”jag har inte tillräckligt mycket kunskap om aktier och investeringar”, ”jag har inte den tiden som krävs”, ”det är jobbigt att avsluta mitt månadssparande i dyra fonder” och så vidare. Låter man dessa tankar segra kommer man heller aldrig i framtiden kunna njuta av alla pengar som man årligen kommer få in på sitt konto i form av aktieutdelning tack vare att man under många år investerat i aktier. Man kommer alltid att leva sitt liv på samma sätt och inte märka av någon förändring, just för att man hela tiden kommer på ursäkter. Det kommer stå en dyrt i framtiden att vara passiv och låta någon annan ta hand om privatekonomin. Trots alla positiva sidor med att själv ta hand om sina investeringar sätter negativa tankar som dessa käppar i hjulen för många. Det är viktigt att man inte låter de styra ens liv och det man vill uppnå med livet. Det är endast de som vågar tro på sig själva och på förändring, som kan bryta ett dåligt mönster för att i framtiden kunna njut av friheten, tack vare de beslut som togs idag.

Sammanfattning
Nästa del

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar