torsdag 1 augusti 2013

Svenskarnas finansiella tillgångar - Statistik

Jag läser för tillfället boken Fattiga och rika  - Sanningen om svenskarnas privatekonomi som redogör för fakta och statistik kring svenskarnas privatekonomi. Jag kommer senare skriva mer om boken, men något intressant (skrämmande?) jag slogs av var statistik från SCB som redogjorde för hur mycket finansiella tillgångar svenskarna har. Finansiella tillgångar omfattar sparkapital, fonder och aktier (ej onoterade innehav) och heller inte bostäder. Detta för att lite krasst visa på hur många svenskar som på kort varsel kan få fram ett visst pengabelopp, exempelvis för en oförutsedd utgift. Datumet för statistikinhämtningen är den 31 dec 2007 och omfattar alla personer som då var folkbokförda i Sverige.

Framförallt är det andelen personer som har inga, eller väldigt lite finansiella tillgångar som jag blev förvånad över att den är så hög. Nästan 3 miljoner svenskar har mindre än 10 000 kr i sparande, fonder och aktier, och av dem är det 2 miljoner som har 0 kr i finansiella tillgångar. Visserligen omfattas alltså ALLA svenskar i undersökningen, vilket gör att det är många barn och unga som kan antas hamna i dessa kategorier. 

100 000 kr i finansiella tillgångar är inte överdrivet mycket pengar i dagens Sverige. Det är dock 2/3 av svenskarna som har mindre än denna summa i finansiella tillgångar. 

Sträcker man sig ytterligare något längre, till 1 miljon kronor i finansiella tillgångar är det endast 4,5 % av svenskarna som har mer än detta belopp. Alltså 1 av 22 personer. Så de som är lyckliga nog att ha sparkapital, aktier och fonder som överstiger 1 miljon kr kan sälla sig till en liten skara människor i samhället.  

Nedan följer några diagram utifrån SCB:s statistik om svenskarnas finansiella tillgångar som är intressant att studera:  





1 kommentar:

  1. Ja visst är det spännande. Skulle önska att vi hade fler siffror på detta. SEB släpper dock sin sparbarometer som ger en liten fingervisning och jag situationen har faktiskt förbättras en aning. Exempelvis ligger sparkvoten för sverige nästan 6%-enheter upp från 2006 års nivå och nära på dubbel upp från 2005 årsnivå.
    http://breakingbucks.blogspot.se/2013/05/sparkvot-en-jamforelse.html

    SvaraRadera