tisdag 9 juli 2013

Exempel från Lyxfällan

Som ett exempel på hur stort sparutrymme det faktiskt går att skapa för ett par i 30-årsåldern kan vi undersöka ett fall från programmet ”Lyxfällan”. Det här avsnittet handlade om två personer som båda tjänade ganska bra, de fick in ungefär 35 000 kr per månad tillsammans. Det betyder alltså att var och en fick in 17 500 kr efter skatt, vilket motsvarar en månadslön på cirka 25 000 kr före skatt. Det är en inkomst som inte på något sätt sticker ut i dagens Sverige. Paret hade inga barn. De bodde i en 2:a som var en hyreslägenhet och hade en hyra på cirka 5 000 kr per månad. De övriga kostnaderna förknippat med boendet, alltså el, försäkring, bredband och TV-avgift uppgick till cirka 1 000 kr. Maten kostade 3 000 kr, bilen 2 000 kr och en varsin mobiltelefon 600 kr totalt. Det betyder att de nödvändiga kostnaderna för dem under en månad uppgår till 11 600 kr. Hade de satt sig ner och själva sett över sin situation hade de alltså insett att de, efter att dessa nödvändiga kostnader är betalda har 23 400 kr över, av vilka en stor del hade kunna användas för att investera långsiktigt i aktier med utdelningstillväxt.

Problemet för dem var givetvis att de hade dragit på sig många onödiga och dyra krediter samt att de lade sina pengar på onödig konsumtion. Givetvis ska man kunna använda en del av det överskott som finns av månadslönen till att konsumera och sätta lite guldkant på tillvaron. Även om dessa två personer skulle göra av med 8 400 kr extra per månad utöver de nödvändiga kostnaderna skulle de således ha 15 000 kr att investera långsiktigt i aktier. De kan både leva gott idag samtidigt som de bygger upp en utdelningsmaskin. På enbart ett år skulle de kunna bygga upp en utdelningsmaskin värd 180 000 kr. Efter bara några år skulle de kunna ha en utdelningsmaskin värd en miljon kr. Sätter man sig ner och gör en genomgång över sin nuvarande ekonomiska situation kommer det göras tydligt för de flesta att man faktiskt har ett stort utrymme i sin budget att investera i aktier varje månad, utan att man behöver göra extrema uppoffringar.

Väljer paret att leva på ett enkelt sätt skulle de kunna klara sig på 12 000 kr per månad, vilket inte skulle kräva en överdrivet stor utdelningsmaskin för att få ut 144 000 kr i utdelning per år. Med tanke på de stora belopp paret varje månad skulle kunna investera skulle de efter 10 till 15 år utan problem kunna leva på utdelningarna från aktierna. De skulle då uppnå friheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar