torsdag 6 juni 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag blir FRI, Del 17, (Ta hand om din privatekonomi:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)

Innehållsförteckning

Föregående del

Ta hand om din privatekonomi

Det är viktigt att notera att jag inte är bunden till något företag eller organisation av något slag. Det är upp till var och en att själv avgöra vilken mäklare det är bäst att vara kund hos när man ska göra sina aktieaffärer. Det som är viktigt när det är dags att välja vilken mäklare man ska göra sina första aktieaffärer hos är att jämföra vilka villkor som gäller för att handla aktier i ett investeringssparkonto. Detta för att ISK är det bästa alternativet om man följer den strategin som jag behandlar i boken. Det går givetvis att ha ett ISK hos flera aktörer, vilket skulle kunna vara motiverat när man kommer upp i en aktieportfölj av stor storlek, egentligen bara som en säkerhetsåtgärd eftersom det får anses nästan osannolikt att någon av de större aktörerna skulle gå i konkurs och samtidigt ha skapat sådan oreda att det inte går att skilja på vem som står som ägare för vilka aktier, vilket de givetvis har skyldighet att göra.

Det jag nu vill visa och övertyga dig som läsare om är hur lätt det idag är att bli sin egen oberoende ekonomiska rådgivare och att det faktiskt är enkelt, billigt och kul att ta hand om sina pengar och att se dem växa år efter år och generera mer och mer utdelningar. För den som drömmer om att bli friare och få mer tid över till att göra andra saker i livet än att bara förvärvsarbeta finns det alla möjligheter i världen att skapa sig det livet. Den typen av aktieinvesteringar som denna bok förespråkar har jag en känsla av nästan är en dold hemlighet för många svenskar, som finansvärlden inte vill att man ska känna till. Detta eftersom de går miste om kapital att förvalta och tjäna förvaltningsavgifter och transaktionskostnader på om alla börjar förvalta sina egna aktieportföljer.

Om folk skulle inse vilket högt pris de betalar för att låta något vinstdrivande företag förvalta deras pengar skulle vem som helst kunna bli fri betydligt snabbare än i den takt som nu sker, då man själv kommer erhålla en betydligt högre avkastning när man själv förvaltar sina pengar. Inser man värdet av långsiktighet, utdelningar och ränta-på-ränta effekten kommer man kunna åstadkomma underverk när det gäller sitt liv och sin privatekonomi.

Även den som inte har någon tidigare erfarenhet av att själv investera sina pengar, vilket samtidigt är den som har mest att vinna på att bryta sitt mönster med att spara i dyra fonder eller ha pengarna på bankkonton utan ränta, kommer inse det stora värdet av att inte låta någon säljare förvalta ens pengar. Det är med all rätt som ränta-på-ränta effekten har kallats för världens åttonde underverk och av Benjamin Franklin lär ha beskrivits på följande sätt: ”Money makes money, and the money that the money makes, makes more money”. Sambandet mellan ränta-på-ränta, långsiktiga aktieinvesteringar och utdelningstillväxt kommer att illustreras flera gånger och utgör grunden i byggandet av utdelningsmaskinen.

Den investeringsstrategi som denna bok behandlar är till för den idag passiva investeraren som inte har insett att aktieinvesteringar inte behöver vara riskfyllt och att det idag är billigt och enkelt att bygga upp sin egen aktieportfölj. Investeringar i aktier med utdelningstillväxt är ett tryggt sätt att få pengarna att växa stadigt– helt fritt från årlig förvaltningsavgift.

Det faktum att många inte känner till vilka ypperliga möjligheter som idag finns när det gäller att få bättre avkastning på sina pengar jämfört med att ha dem på banken eller i en dyr fond, gör istället de flesta personer till helt passiva investerare i den bemärkelsen att de väljer att ha ett månatligt sparande i fonder. Förr var det kanske ett gångbart alternativ, men med tanke på de möjligheter man idag har som privatperson när det gäller att hantera sin egen ekonomi är det bara en ursäkt för att inte ha motivationen eller den lilla kunskapen som krävs för att ta mer ansvar för sin privatekonomi. Det kommer senare framgå hur mycket bättre det är för den genomsnittlige personen att själv bygga upp sin egen aktieportfölj jämfört med att ha pengarna i dyra fonder.

Förmodligen är det lätt att inte inse värdet av att ha en långsiktig aktiestrategi, eftersom många tror att aktier är ett väldigt riskfyllt sätt att investera sina pengar på. Säkert är det många som under flera år investerat ett belopp varje månad i en aktiefond och således är utsatt för börsens svängningar, till ett högt pris. Det är dock fel att tänka att alternativet till en aktiefond är att investera i aktier i ett (1) bolag. Det innebär såklart en väldigt hög risk. Det man istället ska göra är att bygga upp sin egen aktieportfölj, vilket dels är billigt samt inte årligen belastas med en förvaltningsavgift. Sedan år 2012 utgår det även en fondskatt, vilket ytterligare ger incitament till att inte ha sina pengar i fonder på en vanlig depå. Den uppgår till 0,4 % på fondinnehavet, och beskattas som all annan inkomst i inkomstslaget kapital, med 30 %. Det betyder att 0,12 % årligen betalas i skatt på vanligt fondsparande. För att bryta sin dåliga trend och istället börja investera själv handlar det helt enkelt om att sätta sina pengar i arbete på ett sätt som är långsiktigt hållbart och samtidigt är tryggt och billigt. Följer man den strategin kommer man inte behöva oroa sig över att man hör på nyheterna att börsen har sjunkit med 3 % under dagen eller att det råder en allmän börsoro. Har man bestämt sig för att investera i stabila företag med stabil utdelningstillväxt och har en investeringshorisont på exempelvis 15 år finns det ingen anledning att oroa sig över börsens kortsiktiga svängningar.   

2 kommentarer:

  1. Någon konstig kuf skrev nämnde din blogg i Lundaluppens senaste kommentatorsfält.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg det nu. Den där "Lars" verkar vara aktiv i det kommentatorsfältet. Blir intressant att se om han svarar på din kommentar där! :)

      Radera