söndag 2 juni 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 13, (Hur stort kapital krävs för frihet?:2)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)



Den som bor i ett hus eller i en bostadsrätt med färdigamorterade lån kan säkert klara sig på 10 000 kr per månad, det gäller att prioritera vad man värdesätter i livet. I det fallet skulle det med aktier med en direktavkastning på 4 % krävas en aktieportfölj på 3 000 000 kr eftersom utdelningen då skulle uppgå till 120 000 kr på ett år, alltså 10 000 kr per månad (före schablonskatt på ISK:n). Det är inte svårt att investera pengar månadsvis för att komma upp i önskad storlek på utdelningsmaskinen, det gäller bara att ta tag i det och sätta igång. Har man ett tydligt mål, en tydlig plan samt ett syfte med det man gör kommer man med glädje varje månad investera ett belopp i aktier och se värdet på portföljen och framförallt utdelningen stadigt öka. Fortsätter man att göra på det sättet under några år kan man lyckas investera stora belopp och få se utdelningsinkomsten växa år efter år. Investerar någon 5 000 kr per månad innebär det 60 000 kr per år. Efter tio år har man investerat totalt 600 000 kr, vilket med tanke på värdetillväxt, återinvesterad utdelning samt utdelningstillväxt under alla dessa år kommer ökat till betydligt större belopp.

Det blir givetvis enklare att investera pengar i sin utdelningsmaskin efter exempelvis fem-tio år då man kommit upp i ett värde på kanske en halv miljon kr (beroende på hur mycket man investerar per månad) och inser att de ursprungliga aktierna man köpte fram till idag har ökat sin utdelning per aktie med över 60 %, vilket är fallet om de höjt utdelningen med 10 % per år under fem år. Från att inte ha ägt några aktier alls får man nu hela 20 000 kr i utdelning per år. Genom återinvesteringarna samt nyinvesteringar varje månad ökar den årliga utdelningen till kanske 24 000 kr nästa år och redan om fem år beräknar man att de uppgår till 50 000 kr per år! Efter ytterligare fem år beräknas utdelningen uppgå till hela 100 000 kr - tänk vilken härligt känsla! Har man samtidigt anpassat sina månadsutgifter, inser man att det skulle gå att klara sig på 8 300 kr per månad. Det betyder således att man då har uppnått friheten eftersom utdelningarna på 100 000 kr per år motsvarar 8 333 kr per månad! Man har då utdelningsinkomster på 100 000 kr och årliga kostnader på 100 000 kr, vilket betyder att man är fri till 100 %.

Även om man vet att utdelningarna precis täcker ens månatliga kostnader och att man verkligen lever enkelt, har man under dessa 15 år sett utdelningarna per aktie öka med 10 % årligen. Bara för att man nu har slutat att nyinvestera samt återinvestera utdelningen, eftersom man lever på utdelningen, betyder det givetvis inte att man inte får del av de stigande utdelningarna. Antalet aktier i utdelningsmaskinen förändras inte under året eftersom man aldrig säljer några aktier, det är bara utdelningen man lever av. Inkomsterna från utdelningen ökar alltså till 110 000 kr nästa år genom att bolagen höjer utdelningen per aktie med 10 %, vilket ger en månadsinkomst på 9 167 kr. Redan om fem år från det att man först upplevde friheten kommer ens månadsinkomster ha ökat med över 60 %, och uppgå till 13 420 kr tack vare att man investerat i aktier med stabil utdelningstillväxt, i det här fallet 10 % per år. Efter drygt sju år generar utdelningsmaskinen 200 000 kr i utdelningsinkomster per år, vilket fortsätter öka år efter år.

Vad har man då själv gjort under dessa sju år då alltså utdelningsinkomsterna har fördubblats? Man har varit fri, gjort det man själv känner för, rest när det var billigt under lågsäsongen, tränat när man velat, inhämtat kunskap, förverkligat projekt eller vad man än velat göra. Allt detta har givetvis gjorts på ett väldigt ekonomiskt medvetet sätt så att inte utdelningsmaskinen urholkats. Sju år efter att man först upplevde friheten kan man konstatera att ens månadsinkomster har fördubblats och uppgår nu till 16 667 kr, eftersom något som ökar med 10 % per år fördubblas efter sju år. Ytterligare sju år senare har utdelningen fördubblats igen vilket betyder att man har månadsinkomster på 33 300 kr. Poängen är förmodligen ganska tydlig och det går helt enkelt att konstatera att den som är villig att bryta sitt mönster när det gäller inställningen till privatekonomi, risk, utdelning och aktier kommer att bli rikligt belönad i framtiden.

För den som vill övertyga sig och få ännu mer motivation samt inspirerande läsning till att uppnå sina privatekonomiska mål kan jag rekommendera de böcker som fick mig att inse värdet av att vara långsiktig när det gäller investeringar och att det faktiskt går att bygga upp en stabil utdelningsmaskin som varje år skapar värde för mig som investerare, vare sig det handlar om att fortsätta byggandet av den eller om utdelningen ska användas för att leva ett liv i frihet. Det fantastiska är att den egna utdelningsmaskinen varje år delar ut mer och mer pengar – den växer utan att man behöver ansöka om bygglov.

Den första boken som verkligen gjorde mig motiverad och fick mig att spinna vidare på det här med långsiktiga investeringar och ränta-på-ränta effekten var den klassiska boken The Richest Man in Babylon som är skriven av George S. Clason, en amerikansk författare. Boken är utgiven år 1926. Den är kort och koncis i sin framställning och är skriven nästan på ett bibliskt sätt. Boken består av ett antal korta historier som beskriver hur man bygger upp en förmögenhet och förvaltar den på bästa sätt. Trots sin ålder på närmare 90 år är de tankesätt och synen på att bygga en förmögenhet som boken tar upp fortfarande aktuella – ränta-på-ränta effekten och långsiktiga investeringar har inget ”bäst-före datum”!

En av de faktorer som tas upp i den boken är värdet av att varje månad spara undan 10 % av den lön man får och, som det uttrycks, betala till sig själv det första som görs, innan alla andra kostnader betalas. I Babylon för flera tusen år sedan då boken utspelar sig, liksom i dagens samhälle, levde de flesta människorna från lön till lön och tänkte inte på att investera långsiktigt. Det fanns dock en person i staden som sades vara den rikaste personen i Babylon, och frågan var då ur det kom sig att han kunde vara så rik och varje år få en stadig ström av pengar betalt till sig trots att det inte verkade som att han slet jättehårt med ett tungt arbete. Det berodde inte på att han hade ärvt pengar, var kriminell, drev stora företag eller var kung, vilket de andra såg som de enda möjligheterna till att kunna vara så rik som denne mannen. På ett nästan episkt sätt samlar mannen ihop den frågande massan av människor och lär dem hur han har lyckats bli rik. Det är verkligen en bok som öppnar upp nya tankar och idéer vad gäller privatekonomi och synen på pengar. Det går faktiskt idag, likväl som då, att tillämpa de strategier den rikaste mannen i Babylon förespråkar. (Boken finns recenserad här på bloggen, tryck på länken i stycket ovan)

Personligen anser jag att om man har möjlighet bör man investera mer än dessa 10 % av lönen varje månad, för att snabbare bygga upp en utdelningsmaskin. Om en familj får ut 40 000 kr i lön varje månad skulle de alltså om de investerade 10 % per månad investera 4 000 kr. Om de istället investerade 20 % skulle det betyda att de investerar 8 000 kr per månad. På årsbasis handlar det alltså om antingen 48 000 kr eller 96 000 kr. Om vi säger att de har som mål att leva på utdelningarna om 15 år och de varje år har en avkastning på 8 % kommer värdet på det investerade beloppet öka med en faktor 3,17. Det betyder att det första årets investeringar har ökat till 152 000 kr om de investerar 4 000 kr per månad och till 304 000 kr om de investerar 8 000 kr per månad.

Samtidigt som det är viktigt att ha ett investeringsmål varje månad för att känna att man exakt vet hur mycket man ska investera och sedan känna sig nöjd över att ha uppnått det målet under månaden, kan det även vara en begränsande faktor. Det kanske är så att man har möjlighet att investera 30 % av sin lön utan att man förändrar sin livsstil allt för mycket. I det fallet bör man ta sig en funderare på om man inte ska investera mer än bara 10 % av sin lön varje månad. Det blir lätt en typ av ”anchoring” man drabbas av, alltså att man låser sig fast vid procentsatsen 10 % och ser den som en normal nivå på månadsinvesterandet i utdelningsmaskinen. Det är självklart bäst att i alla fall investera något varje månad av sin lön. Många kanske har svårt att investera ens 10 % av lönen, men så länge man har kommit igång med sitt byggande av utdelningsmaskinen och ser de första utdelningarna strömma in på kontot, kommer man med stor sannolikhet att värdera om olika konsumtionsmönster i sitt liv, vilket gör det betydligt enklare att investera dessa 10 % per månad eller till och med mer.

5 kommentarer:

  1. Hej. Väl skrivet. Ränta på ränta effekten har en oerhörd genomslagskraft.

    Mvh
    Grazing Lady

    SvaraRadera
  2. Hej. Väl skrivet. Ränta på ränta effekten har en otrolig genomslagskraft.

    Mvh
    Grazing Lady

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det har den verkligen - ränta-på-ränta effekten kallas med all rätt för världens åttonde underverk!

      Radera
  3. 10k i månaden går inte att klara sig på.

    Eller går gör det ju, men man är inte fri. Käka makaroner och falukorv varje dag är ingen höjdare.

    Du har missat en hel del saker i kalkylen som du säkert kommer inse är naivt om några år.

    1. Sambo som inte vill leva som en kyrkråtta.
    2. Barn = större bostad och andra utgifter.
    3. Även om man inte behöver arbeta så är det svårt att vara ett par där båda inte arbetar då behöver du 6 miljoner.. Vad ska man göra när den andra jobbar, pilla sig i naveln? Resa kommer självklart inte på fråga.

    Med 10k i månaden har du inte råd att ta med ungarna på semester.

    Kanske tvunget att ha bil. Speciellt om du måste bo billigt så är det tveksamt att du har tillgång till allmänna kommunikationer.

    Men visst, funkar under studenttiden.

    Tänk så här. När du börjar jobba på allvar och kan lägga undan 10-15k i månaden och behöver inte ens leva snålt. Känns rätt onödigt att lägga undan några tusenlappar och leva fattigt. Frihet tar sig olika uttryck.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår absolut att det inte är många som kan klara sig på så lite pengar per månad. Det är samtidigt svårt att skriva något som passar för alla typer av situationer, det är mer ett extremt exempel för att få folk att tänka till när det gäller sina kostnader. Tjänar hushållet bra med pengar, men att allt ändå försvinner varje månad kan det vara lägligt att ta en genomgång av ekonomin för att se vad pengarna försvinner på och inse att det går att leva ett ekonomiskt enklare liv i många fall för att ha möjlighet att investera en del av bygga upp en stor utdelningsmaskin för framtiden. Det är lätt att hamna i ett konsumtionsbeteende där man kör på månad efter månad och aldrig tänker till och förändrar situationen.

      Radera