måndag 3 juni 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 15, (Våga tänka bortanför rutinerna:1)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)


Föregående del

Våga tänka bortanför rutinerna

Det är givetvis lätt att anpassa sig till den rådande bilden av samhället och människorna runt omkring sig när det gäller sitt sätt att leva och konsumera. Det är svårt att inte följa med på konsumtionståget som man ständigt möts av. Varje dag möts man av hundratals meddelanden som försöker påverka en att köpa en viss produkt eller tjänst för att man ska må bättre som människa och vara mer nöjd över sitt liv. Det mesta kan man klara sig utan och istället öka sin frihet eller förkorta vägen till friheten, genom att inte köpa allt man tror sig behöva och istället sätta de pengarna i arbete. De grundläggande behoven är inte dyra att täcka, det är alla extra behov man bygger upp som tar alla pengar man får in.

På samma sätt som pengar gör det möjligt att konsumera, skapar pengar ultimata förutsättningar för att bygga en utdelningsmaskin. Det är säkert lätt att tänka att det råder en  slags kompromiss mellan att njuta av livet idag och att investera långsiktigt. Varför skulle man leva enkelt idag för att någon gång om kanske 15 år vara fri och själv kunna bestämma vad man vill göra med sitt liv under sina år på jorden? Det är naturligt för oss att ta fasta på de ramar som finns i samhället angående hur man ska leva sitt liv, vilket ofta innebär att leva som alla andra och inte våga fatta egna beslut. Först när man uppnått den respektabla åldern 65 år (förmodligen snarare 70-75 år om något decennium) ska man börja leva i frihet och fullt ut kunna ägna sig åt det man tycker livet är värt att spenderas på.

Många lever sitt liv efter samhällets fastställda ramar, alltså dagar, veckor, månader och år. Livet fortsätter på det invanda mönstret år efter år och det är så man är invand att fungera, för det ger faktiskt en viss trygghet att veta att det kommer komma en ny dag imorgon, det kommer komma en ny vecka, en ny månad och, tro det eller ej, även ett nytt år. Det är en för många nästan ovärderlig trygghet att veta exakt vad som kommer hända nästa dag, nästa vecka och så vidare.

Rutiner ses ofta som något positivt eftersom det skapar punkter i livet att fokusera på. Människan är en vane- och trygghetssökande varelse som inte är beredd att offra dessa båda faktorer om det inte visar sig att man till hundra procents säkerhet får något som är bättre i utbyte. Att det går att få en tillräckligt bra ersättning kanske man börjar se som en verklig möjlighet när man inser det stora värdet av att investera långsiktigt i aktier med utdelningstillväxt och att utnyttja ränta-på-ränta effekten.

Även om det säkerligen finns en del som redan har börjat sin resa mot frihet och varje månad sparar/investerar en del av lönen långsiktigt i aktier är det säkerligen inte något man pratar öppet om, varken på arbetsplatsen eller med släkt och vänner, eftersom det går emot det invanda mönstret för hur människan på 2000-talet ska leva sitt liv och vad som är socialt accepterat att prata om. Om man precis har köpt en ny bil för 400 000 kr är det något man gladeligen berättar om för personerna i sin närhet och i 99 falla av 100 blir reaktionerna positiva från personerna i ens närhet. Det beror mycket på att konsumtion är en naturlig del i många personers liv och är det man förväntas göra om man har pengar. Hade man istället berättat att man har investerat 400 000 kr långsiktigt i aktier med stabil utdelningstillväxt och får 3 % i direktavkastning idag, som varje år framöver kommer öka och således gör att man om tio år tack vare återinvesteringar av utdelningen och utdelningstillväxt kan se fram emot 50 000 kr i aktieutdelning, skulle det förmodligen snarare väcka förvåning.

Vad vill personen uppnå med att investera långsiktigt i aktier? Han tjänar bra och kan inte bli mycket lyckligare över att få 12 000 kr i utdelning under det första året, tänker kanske många. Det är på det sättet personer som lever i nuet till stor del tänker när de ser på användningen av pengar; hur mycket pengar får jag nu och vad kan jag köpa för dem nu. För många är det svårt att tänka långsiktigt. Om vi tänker oss att denna person även skulle säga att han varje månad investerar i aktier för 8 333 kr, alltså för 100 000 kr per år samt alltid återinvesterar utdelningen för att varje år kunna erhålla allt större belopp i utdelning, skulle alla förmodligen börja bli än mer konfunderade. Om fem år antas personen ha en aktieportfölj värd över en miljon som genererar 50 000 kr per år i utdelningar. Fortsätter han på samma väg i ytterligare fem år antas portföljen vara värd 2 miljoner kr och i det läget generera 100 000 kr i utdelning varje år, alltså 8 333 kr per månad, vilket motsvara den månatliga insättningen han gör. Efter ytterligare fem år antas portföljens värde ökat till 3,5 miljoner kr och genererar 156 000 kr i årlig utdelning, det ger en inkomst på 13 000 kr per månad.

Då personen i fråga bor i en bostad där den största delen av lånet är avbetalat kan han egentligen utan problem leva på långt under 13 000 kr per månad, faktum är att 10 000 kr räcker långt. Det gör att en del av inkomsten kan användas till att göra saker under månaden som personen i fråga själv väljer att göra – nu när han äntligen har blivit fri. Men det är inte det faktum att han har 3 000 kr att leva det glada livet för varje månad som gläder honom allra mest. Det är istället den känslan av frihet som uppstår när han tänker på att han har en aktieportfölj som genererar en utdelning som täcker hans årliga levnadsomkostnader. Utdelningsmaskinen kommer även varje år i framtiden generera mer och mer pengar i form av utdelning till honom tack vare att han investerat i aktier med stabil utdelningstillväxt. Faktum är att ha kommer kunna se fram emot en inkomstökning på 10 % årligen tack vare att bolagen höjer utdelningen per aktie. Vid 40 års ålder är han nu fri och kan njuta av livet och göra det han trivs bäst med. Det hade ingen av personerna i hans närhet sett som något realistiskt, eller egentligen aldrig ens tänkt tanken att det är möjligt att bygga upp en egen utdelningsmaskin. Aktier är per definition komplicerat och riskfyllt och bör undvikas, eller? 

Nästa del

4 kommentarer:

  1. Även om det är bra med optimism så tycker jag att du är lite för optimistisk i dina kalkyler. De bygger på 1. Ingen skatt 2. Bolagen presterar varje år utifrån omvärldsfaktorer 3. Bolagen höjer utdelningen med 10 (?) procent.

    Jag undrar ovan hur du får ihop en miljon på fem år om du sparar 100 000 kronor per år. Kanske har du tänkt att det dubblas efter fem år? Kom ihåg att du måste ha något att dubbla från då.

    Annars, kul och enkel läsning. Fortsätt men tänk på att det skall vara rimligt också utifrån det som jag skrivit. Istället för tio procent så kanske du kan lägga dig på åtta procent. Eller vad vet jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skatten måste man räkna bort. Har blandat lite i inläggen märker jag, ibland skriver jag ut att beloppen är före skatt och att man måste tänka på att en del försvinner i skatt, medan jag ibland inte har skrivit nått om skatten alls.

      Den första miljonen kommer från de 400 000 kr som först investerades (kanske inte framgick så tydligt) och sedan 100 000 kr under fem års tid plus återinvesteringar av ökande utdelningar. Den andra miljonen kommer från 100 000 kr per år under fem år plus återinvesteringar av några hundratusen i utdelning. Portföljen är då från början värd 1 miljon och ger kanske 40 000 kr i utdelning först året, sedan 50 000 kr osv tack vare ökad utdelning per aktie samt att man äger fler aktier. Det betyder att under fem år kommer kanske 300 000 kr i utdelning att ha återinvesterats. Sedan räknar jag med viss värdetillväxt i aktierna också.

      Vad gäller utdelningstillväxten så är 10 % per år inte överdrivet högt, i alla fall inte sett till några års sikt, alltså om man beräknar den geometriska utdelningstillväxten över ett antal år. Dock finns det inte ett jättestort utbud av bolag med denna egenskapen i Sverige, utan fokus får bland annat flytta till amerikanska bolag, så kallade utdelningsaristokrater exempelvis. I ett kommande inlägg kommer jag visa på ett antal bolags utdelningstillväxt under de senaste 10 åren. Då mitt fokus ligger på aktier med stabil utdelningstillväxt är det just sådana aktier som är intressanta.

      /InvesteraMigFri

      Radera
  2. Lite för teoretiska tankar om sparandet/placerandet. I det verkliga livet så är nog inget sparande såhär enkelt och problemfritt.Avkastningen från år till år överraskar nog oss alla, både positivt och ibland också negativt.Men,men det är bara att kämpa på.

    SvaraRadera
  3. Tack för genmälet! Jag ser fram emot ditt inlägg! /Anonym

    SvaraRadera