onsdag 12 juni 2013

Jag INVESTERAR, alltså kommer jag bli FRI, Del 25, (Börja bygga din egen utdelningsmaskin med utdelningstillväxt:4)

(Detta inlägg hör till bokföljetongen på min blogg, genom vilken jag gratis publicerar min bok som jag har skrivit under våren)



Även om många vill tjäna snabba pengar genom att investera sina pengar i aktier, är det få som lyckas riktigt bra med det. Ingen kan på förhand veta vilka aktier som kommer att gå upp eller ner den närmaste tiden. Skulle man bara köpa aktier utan att göra några närmare analyser eller utan att följa en långsiktig strategi är risken stor att man kommer sluta på plus/minus noll i slutändan, eller kanske till och med på minus. Det krävs väldigt mycket tid för att man ska kunna ha tillräckligt mycket koll på alla faktorer som påverkar aktiemarknaden. Även om det kan verka lite stressande när marknaden varje dag, eller egentligen varje sekund när börsen är öppen, svänger upp och ned med någon eller flera procent måste man hela tiden tänka tillbaka på att man följer en långsiktig utdelningsstrategi som kommer att löna sig i slutändan. Vad marknaden sätter för pris på en viss aktie just idag är inte något som är relevant för den som investerar på många års sikt. Det man ska tänka på är hur företaget man investerat i, som sådant, utvecklas. Om exempelvis fastighetsbolaget Castellums aktie under en dag sjunker med 2 %, har alltså marknaden rent krasst valt att sänka marknadsvärdet på företaget Castellum med 2 %, eller med en femtiondel. Nästa dag kan det motsatta hända, alltså att Castellum handlas upp med 2 %, utan att någon större nyhet om företaget kommit ut som skulle påverkar den långsiktiga synen på företaget.

Det är, när man investerar i aktier, viktigt att tänka på att det är ett verkligt företag man äger en del av. Oavsett om H&M:s aktiekurs en dag faller med 3 % har alla deras 2 800 butiker runt om i världen öppet och säljer kläder som vilken annan dag som helst. Det är därför, när det gäller så pass stora företag som den här strategin är avsedd att investera i, viktigt att man hela tiden är medveten om att marknadens aktörer inte alltid är rationella.

Det finns många känslor som påverkar köparna och säljarna på aktiemarknaden, däribland rädsla och girighet. Detta är en av orsakerna till att många väljer att köpa aktier när de har gått upp under en längre tid, för att sedan när aktien har börjat sjunka bli osäkra på sitt innehav och efter en tid sälja av allt. Ofta när aktien står i en väldigt låg kurs, känner man sig mer eller mindre tvungen att sälja för att begränsa förlusten. Det här är en av orsakerna till att många privata investerare som själva hanterar sin portfölj av aktier sällan presterar särskilt bra. Man köper helt enkelt när en aktie redan har stigit för mycket för att sedan sälja när den har sjunkit som mest. Det mest rationella vore givetvis att agera på det motsatta sättet, vilket skulle vara att köpa då aktien står lågt och sälja då aktien står högt. Som långsiktig investerare med aktier i stabila företag som årligen höjer utdelningen är man dock inte utsatt för att ta svåra beslut när det gäller att sälja sina aktier. Ska man äga sina aktier under flera decennier spelare det givetvis ingen roll om aktiekursen sjunker med 10 % den närmsta månaden efter köpet, det ger snarare ett motiv till att köpa på sig fler aktier i företaget. Detta givetvis förutsatt att det inte inträffat någon stor negativ händelse för företaget. En lägre kurs ger en högre direktavkastning och en bättre kurspotential.

När aktiemarknaden helt plötsligt väljer att sälja aktierna till rena reapriserna är det helt enkelt läge att ta tillfället i akt och fynd fler aktier. I alla andra situationer när det handlar om att vi ska köpa något för pengar ser man det som något positivt att det är rea, specialerbjudanden och andra förmåner som gör att man kan köpa den snygga tröjan man kollat på under en tid för 30 % lägre pris eller varför inte ta det faktum att man kan bli glad och känna sig nöjd över att man köpt en bit fläskfilé när priset har varit kraftigt nedsatt i mataffären. Samma vara men nu till lägre pris är i vardagssammanhang något man sällan tackar nej till. Hur agerar man då om man har eller är på gång med att köpa aktier i ett företag då kursen under en längre tidsperiod har sjunkit? Jo, precis som jag nämnde tidigare är det betydligt fler som i det här läget gör tvärtom och säljer av sitt innehav med förlust eller väntar med att köpa tills kurserna har stigit allt för mycket. Man tenderar helt enkelt att följa strömmen när det gäller sina beslut på aktiemarknaden. Även många långsiktiga investerare väljer, när börsen står som lägst, att trycka på säljknappen för att slippa se sina aktier sjunka i värde ytterligare en dag och ytterligare en vecka, eftersom det ger upphov till oro då värdet på aktierna minskar hela tiden.

Vad man i det här fallet kan fråga sig är vem som på lång sikt kommer vara den mest nöjda personen, alltså den som kommer sitta på störst aktieportfölj; den som sålde eller den som köpte aktier när börsen stod som lägst? Helt enkelt är svaret att den som hade is i magen och köpte när kurserna var låga inom några år kommer att ha kammat hem en rejäl vinst. Det faktum att börsen har en tendens att jämviktspendla gör att den på kort sikt ibland går upp lite och ibland går ned lite. På samma sätt går börsen på längre sikt ibland upp ganska mycket och ibland ner ganska mycket. Ser man på ännu längre sikt kan börsen gå upp väldigt mycket eller gå ned väldigt mycket. På väldigt lång sikt kommer börsen dock att gå stadigt uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar