torsdag 23 maj 2013

Mängden pengar i världen

Hur mycket pengar finns det i världen? Det är säkert en fråga många har ställt sig (eller kanske inte). Hur som helst, i videon här nedan försöker man reda ut just det. Där förklaras även hur dagens pengasystem fungerar, i vilket vi använder oss av så kallade Fiat-pengar, alltså pengar som inte är backade av någon annan tillgång, som det var förr, då valutorna hade en fast växelkurs till US-dollarn, som i sin tur gick att lösa in mot en viss mängd guld, närmare bestämt 1 ounce guld för 35 dollar. Systemet då US-dollarn var backad av guld, även känt som "Bretton Woods", försvann i början på 1970-talet då valutorna tilläts flyta fritt. Dagens pengasystem bygger, som alla vet, på att alla upprätthåller förtroendet för att våra mynt och sedlar är värd just det som anges på dem. 

Skillnaden mellan mängden fysiska pengar och mängden pengar alla människor på jorden kan spendera är stor, vilket förklaras i videon. Ökar Riksbanken mängden pengar med 1 miljard kommer penningmängden i samhället beroende på det som kallas "fractional banking" (kreditmultiplikatorn) öka med exempelvis 10 miljarder kr, om bankernas reservkrav är 10 %, eller omvänt 1/0,1= 10 i kreditmultiplikator. 

För den kunskapstörstande finns det många fler intressanta populärvetenskapliga videor från Vsauce, vilka har gjort denna video. I andra videor utreds frågor som "Hur mycket väger Internet?", "Hur högt kan vi bygga?", "Vad skulle hända om solen försvann?" samt väldigt mycket annat.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar